Ahogy közeledik a nyár, úgy jut eszünkbe egyre gyakrabban a hideg finomság. Ha otthon készítjük, akkor friss is lesz, úgy ízesíthetjük, ahogy szeretnénk, és igyekezhetünk, hogy ha már édességről van szó, akkor a lehető legegészségesebb desszerttel álljunk elő. A klasszikus tejszínes gyümölcsfagylalt recepteket bátran próbáljuk ki natúr joghurttal. Ne sajnáljuk a friss gyümölcsöt, és spóroljunk a cukorral.
Nehéz ellenállni a csoki és a vaníliafagyinak is. Csokoládéból használjunk minél nagyobb kakaó tartalmút, a tej, tejszín kiválasztásánál pedig minél alacsonyabb zsírtartalmút.
Gyümölcsös fagylalt
Hozzávalók:
35 dkg gyümölcs: használhatunk hozzá bármely idénygyümölcsöt, pl. málnát, meggyet, barackot, stb.
10 dkg porcukor, használhatunk helyette nyírfacukrot vagy más cukorpótlót is
2dl joghurt, vagy habtejszín
Turmixszoljuk össze a hozzávalókat, öntsük zárható dobozba és tegyük a fagyasztóba. Megszilárdulás után már fogyaszthatjuk is.
A házi készítésű fagylaltok kevésbé krémesek, mint a fagylaltgépben készültek. Ezen úgy tudunk segíteni, hogy kétszer turmixszoljuk. Tehát megdermedést követően kivesszük a fagyasztóból és újra turmixszoljuk, ezután megint visszatesszük a fagyasztóba. Szintén krémesebbé válik a fagyi, ha mascarponet keverünk bele, akkor viszont annyival kevesebb gyümölcsöt használjunk.
Csokoládé fagylalt
Hozzávalók:
3 dl habtejszín
3 dl tej
10 dkg porcukor
2 tojás
8 dkg csokoládé
Kicsit verjük fel a tojást, adjuk hozzá a porcukrot és a tejet, és főzzük össze az egészet. A csokit olvasszuk fel, adjuk hozzá a krémhez, majd az egészet tegyük a fagyasztóba. Verjük fel a tejszínt kemény habbá. Ha megszilárdult a krém, vegyük ki a fagyasztóból és turmixszoljuk át, majd keverjük bele a tejszínhabot. Tegyük vissza az egészet a mélyhűtőbe, hagyjuk pár órát dermedni, míg az ízek összeérnek, és megdermed a fagyi.
Amennyiben nem esszük meg az összes fagyit, a tejtermék és tojás tartalmú fagylaltok 2-3 hétig is elállnak a hűtőszekrényben. Még csokisabb lesz a fagyi, ha az utolsó turmixszolás után kis csokidarabkákat keverünk bele. Amennyiben kekszes csokifagyit szeretnénk, keverhetünk bele kekszdarabokat is.
Vanília fagylalt
Hozzávalók:
16,5 dkg porcukor
6 dl tejszín
1 vaníliarúd
A porcukrot keverjük ki a tejszín felével, tegyük bele a vaníliarudat, és egy lábosban melegítsük össze, amíg a cukor fel nem olvad. A tűzről levéve adjuk hozzá a tejszín másik felét, keverjük jól össze és tegyük be a fagyasztóba. Dermedés után vegyük ki, turmixszoljuk át, ezután tegyük vissza a fagyasztóba. Pár óra múlva, megszilárdulás után fogyasztható. Bármely fagylaltot tálalhatunk hozzá való öntettel vagy gyümölccsel.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.