A tévhitek ellenére a spanyol olívabogyó 100 grammonként csupán 15 kalóriát tartalmaz, a népszerű nassolnivalók 450-550 kalóriájával szemben. Az alacsony kalóriatartalom főként a 77% fölötti a telítetlen zsírsav-összetételnek köszönhető. Ez nem csupán alakunkra, de egészségünkre is pozitív hatást gyakorol.
„Valóban igaz, hogy a spanyol olívabogyó jótékony hatással van az egészségünkre, a benne található értékes tápanyagoknak köszönhetően. Érdekessége kétség kívül a kivételes összetételében rejlik, hiszen telítetlen zsírsavat tartalmaz, amely a szív- és érrendszer egészséges működéséért felel, emellett rendkívül gazdag E-vitaminban, ami természetes antioxidáns hatásának köszönhetően gátolja a sejtöregedést. 5%-os rosttartalma miatt pedig az emésztőrendszer működését is segíti” - mondta el Dusa Fanny táplálkozási tanácsadó.
A spanyol olívabogyó 50%-a víz. A közepes zsírtartalmú kicsi magok könnyedén eltávolíthatók a bogyó belsejéből, így megízlelhető a finom húsa. Nem csupán a test számára szükséges aminosavakat tartalmazza, de kalóriaszegény összetételének köszönhetően 7 db spanyol olívabogyó csupán 37 kalóriát tartalmaz.
A spanyol olíva a bőrre is jótékony hatást gyakorol, magjai természetes mélytisztító hatásúak, eltávolítják az elhalt hámsejteket, és gyönyörű kinézetű bőrt kölcsönöznek.
Kukoricalepényke paradicsomszósszal és szardellával
Hozzávalók 4 személyre:
- 10 szem magozott fekete olajbogyó
- 1 reszelt paradicsom
- 2-3 evőkanál extra szűz olívaolaj
- friss oregánó vagy bazsalikom
- só és bors
- szardella
Lepénykéhez:
- 75 g kukoricaliszt
- 25 g finomliszt
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- víz
Elkészítés
Lepényke: Összekeverjük a búza- és kukoricalisztet a sóval, egy kis víz hozzáadásával, és addig gyúrjuk, amíg már nem ragad a kezünkhöz. Pihentetjük a tésztát.
Ezután kis golyókat formázunk belőle, amiket az ujjunkkal ellapítunk. Serpenyőben sütjük ki egy kis olívaolajon. Hagyjuk kihűlni.
A darált paradicsomot olajjal, oregánóval vagy bazsalikommal, valamint sóval és borssal elegyítjük. A szardellát vízzel mossuk le, hogy ne legyen túl sós.
A kis lepénykéket szardellával, egy kis pararicsomos szósszal és a tetejükön néhány szelet olívabogyóval tálaljuk. Díszíthetjük újhagymával is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.