Vélemény

Vélemény: Győztünk!

Győrik L. Ferenc

2013. május 6. hétfő 08:15

Tallós Rita betegsége életem legjelentősebb eseményére emlékeztet. A legdrámaibb, ugyanakkor a legmeghatározóbb „élményemre”.

Drága jó édesanyám alig múlt negyvenegy, amikor közölte, valami nincs rendben. Tudta, sejtette már hónapokkal előtte, de nem mert, nem akart szólni. Attól tartott, a húgom és én sem tudunk majd leérettségizni, ha kiderül. Vagy legalábbis nem jó eredménnyel.

Nem tudjuk meg sosem, mi lett volna, ha. Édesanyám ezt az áldozatot hozta meg értünk, ami az élet teljességét figyelembe véve egy apró semmiség: egy érettségi bizonyítvány. Az életét adta ezért. Értünk. Már főiskolás voltam, de a sors, az élet úgy hozta, hogy ott lehettem vele, elbúcsúzhattunk. És a mai napig hiszem, sőt, tudom, eddigi életem legmeghatározóbb pillanat volt a búcsú. Ha nincs, vagy nem ilyen, én sem vállok azzá, aki ma vagyok. Olyanná, amilyen.
„Meggyógyultam.”

Édesanyám betegsége, majd korai halála tett engem egészséges, élni akaró emberré. Rita példája pedig nem csak nekem, másoknak is nagy segítség lehet. Lesz. Hiszen jó ideje magam is hiszem, a gyilkos kórnak nevezett valamit kizárólag magunknak köszönhetjük. Magunkat betegítjük meg, köszönhetően a stressznek, a túlhajszoltságnak, az anyagi biztonságért folytatott öldöklő és sokszor reménytelennek tűnő harcnak.

Nem. És nem. Lassan tizenöt éve nem vagyok hajlandó idegeskedni, felemelni a hangom, és ami ettől is szörnyűbb, kerülöm az ideges, feszült, dühös emberek társaságát. Számomra a nyugalom az élet, amelyre Rita példája lesz a bizonyítékom. Már most az, hiszen győzött, és rengeteg embernek elhozta a hitet, hogy mások is győzzenek! Jó erőt, egészséget Tallós Ritának! És a drága jó édesanyámnak is!
 

További cikkek

Ez is érdekelhet

metropol.hu

Durva hideggel érkezik a hózápor, de van egy rosszabb hírünk is

ripost.hu

Ez az 5 tünet jelzi, hogy az omikront kaptad el

life.hu

Az intenzívre került a magyar énekesnő: "Olyan rosszul lettem, hogy elájultam a vécében"

zaol.hu

Tragédia a szomszédos Vas megyében: egy férfi a baleset helyszínén vesztette életét

origo.hu

A sünök miatt jött létre a rengeteg ember halálát okozó szuperbaktérium

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: repülő helyett busszal utaztak a norvégok

origo.hu

Ettől rettegnek az amerikai légitársaságok a koronavírus után

nemzetisport.hu

PL: sorozatban a negyedik bajnokiján maradt nyeretlen a Chelsea

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Hollandia az utolsó továbbjutó, a 15. helyen zártunk

mandiner.hu

Öt év börtönt kaphat Kanadában, aki nem fogadja el gyereke LMBTQ identitását

origo.hu

Így szerezték meg jogosítványukat apáink, nagyapáink - galéria nosztalgiázóknak