A szlovén karácsonyi asztal akkor jó, ha már nincs hely a poharaknak

Szlovénia
PUBLIKÁLÁS: 2023. december 25. 08:05
A 24 gasztronómiai régió mindegyikének megvannak a maga különlegességei, ám Szlovéniában a december az egyik legizgalmasabb időszak kulináris téren. Ilyenkor nemcsak az emberek szíve, hanem az ízlelőbimbói is ünneplőbe öltöznek, és évszázadok hagyományos ízei kelnek életre.

Szlovéniában sok helyen a mai napig is tartják a böjt hagyományát, amikor olyan egészséges ételek kapnak helyet a menüben, mint a hüvelyesek, gabonafélék és zabkása, tőkehal polentával vagy a burgonyaleves.

Terülj, terülj asztalkám! Forrás: Aviareps/Szlovén Turisztikai Hivatal

Hús csak karácsony napjának beköszöntével kerül az asztalra - főleg sertés formájában, mert az emberek úgy vélik, nem szabad karmokkal visszakaparni, hanem inkább orral kell előrenyomulni az új év felé.

Az asztal akkor jó, ha már nincs hely a poharaknak

A szlovén hagyomány szerint az asztalnak annyira tele kell lennie étellel karácsony napján, hogy lehetetlen legyen helyet találni a poharaknak. Közvetlenül éjfél után a jó szerencse reményében kolbász kerül az asztalra krvavice és pečenice formájában, míg az igazán ínyenc fogást a kappan húsa jelenti, amelyet sütve, töltve vagy ragu formájában tálalnak karácsonykor.

A a jó szerencse reményében kolbász kerül az asztalra Forrás: Shutterstock/Dusan Zidar

Szlovéniában nemcsak a húsoknak, hanem a köreteknek is fontos szerep jut az ünnepi asztalon. A pácolt retek és a savanyú káposzta az ünnepek hideg napjaiban kiválóak az immunrendszer erősítésére is, míg az öntöttvas serpenyőben készült sült burgonya olyan finom, hogy szinte elolvad az ember szájában.

Tradicionális savanyú káposzta Forrás: Shutterstock/Dusan Zidar

A karácsonyi kenyérből a jószágoknak is jut

Az egyik legrégebbi szokás a „poprtnik", vagyis a karácsonyi kenyér elkészítése, amelynek hagyománya még a pogány időkből maradt fent. A téli napforduló és fény megünneplésére szolgáló, fehér lisztből készült kenyérhez különleges erőt társítottak, emiatt régen a karácsonyi kenyérből nemcsak az asztalra jutott, hanem a jószágoknak és a szántóföldeknek is, a jövő évi jó termés reményében.

A szlovén karácsonyi kenyér Forrás: Aviareps/Szlovén Turisztikai Hivatal

A gyümölcskenyértől a tárkonyos süteményig

A szlovén ünnepi menü nem teljes desszertek nélkül, már ha ennyi fogás után maradt üres hely a gyomrunkban. Az egyik leghíresebb édesség a štruklji, amely különböző töltelékű réteseket takar. Közülük a legnépszerűbb a diós verzió, de kerülhet bele sajt, alma, vagy mák is. A gyümölcskenyér szintén gyakran kerül a karácsonyi asztalra, amelynek receptje régiónként változik, de a friss és szárított gyümölcs mellett a dió ennek az ételkülönlegességnek is fontos alkotóeleme.

Ami nem hiányozhat az asztalról: a potica Forrás: Aviareps/Szlovén Turisztikai Hivatal

Ami viszont soha nem hiányozhat az ünnepi asztalról, az a potica. Ez a sütemény hajtogatott és nyújtott élesztős tésztából készül, és különböző töltelékkel töltik meg. Bár több mint 80 különböző töltelék ismert, a tipikus szlovén potica töltelékek közé tartozik a dió, a mogyoró, a tárkony, a mák és a sajt.

A háziasszonyok szerint a jó potica elkészítéséhez elsősorban sok idő és szeretet szükséges, valamint az a titok, amit nagymamák és édesanyák generációkon keresztül adnak át lányaiknak és unokáiknak.

(Forrás: Aviareps/Szlovén Turisztikai Hivatal)

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.