A kávézó, ahol szeretet is kerül a csészékbe

Budapest
PUBLIKÁLÁS: 2022. június 06. 07:26
Második kávézóját nyitotta meg az etikus és fenntartható módon beszerzett latin-amerikai kávékülönlegességeket kínáló specialty kávé márka, a Daisuke. A VIII. kerületi Leonardo da Vinci utcából már ismerhetjük a brandet, de most már Óbudán, a Kolosy téren lévő Csemete utca 10. szám alatt is találkozhatunk velük, Daisuke Café & Wine néven.

"Egy csésze kávéban plusz érzelem, plusz szeretet van" – mondta el Szelei Szabolcs, a kávézó egyik alapítója a május 26-án tartott megnyitón. A Szelei és a japán származású Daisuke Tanaka által alapított kávézó célja, hogy Latin-Amerika legjobb minőségű speciality kávéit etikus és fenntartható módon termessze, majd hozza el Magyarországra. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban, erről tudhattunk meg néhány érdekes információt a megnyitón.

A Daisuke Café & Wine-t a Kolosy téren lévő Csemete utca 10. szám alatt találjuk Forrás: Racz_Tomi/Racz_Tomi

"A kávé a világ legnépszerűbb itala a víz után, egy rendkívül komplex üzletág, amelyben sok tízmilló, de inkább százmillió ember dolgozik. A kávé útja a farmoktól a csészéig rengeteg kézen megy át, de a végső fogyasztónak fogalma sincs mi történik a lánc elején, ami gyakran nagyon fájdalmas" – magyarázta Szelei, aki fiatalabb korában egy évet Guatemalában élt, majd El Salvadorban is járt, és itt esett szerelembe az igazi, minőségi kávéval.

Vállalkozásának lényege, hogy közvetlen, emberi kapcsolatokon alapszik, azaz a kolumbiai, panamai, el salvadori, nicaraguai ültetvényeken dolgozó minden farmerüket személyesen ismerik. Törődnek velük és munkásaikkal is, akik tisztességes bért kapnak, és méltó munkakörülmények között dolgozhatnak.

Ez a személyesség a kávé fogyasztójához is eljut: a honlapjukon megosztott hangulatos videókon mi is megismerkedhetünk a kávétermelőkkel, és ha egy csomag kávét vásárolunk, azt is tudni fogjuk, melyik latin-amerikai farmer ültetvényről származik.

Ez a kávé Fernando Lima ültetvényéről származik, akivel egy hangulatos videóban is megismerkedhetünk Forrás: Racz_Tomi/Racz_Tomi

Hogy a méltó munkakörülmények miért annyira fontosak, arról Litkai Gergely humoristától tudhattunk meg néhány érdekes információt. A fenntarthatóságot rendkívül fontosnak tartó humorista arról beszélt, hogy a kávétermesztésben nemcsak a természet, hanem a munkaerő kizsákmányolása is rendkívül szomorú, a kényszermunkának, a modernkori rabszolgaságnak számos áldozata van a farmokon.

A legnagyobb kávéfogyasztó piacok az ipari társadalmak, azaz a fejlett országok, mint például Franciaország, Németország, Amerika vagy Ausztrália, de a kávétermelés 90 százaléka a fejlődő országokban zajlik. Ezek olyan országok, amelyek nem a legszerencsésebb történelmi fejlődésen mentek keresztül, és ahol nagyon nagy hagyományai vannak a kizsákmányolásnak.

Szelei Szabolcs, kávézó egyik alapítója a megnyitón Forrás: Racz_Tomi/Racz_Tomi

Litkai szerint 25 millió ember létezik, akiről nagyjából tudható, hogy kényszermunka vagy emberkereskedelem áldozata évről vére. Ebből 9 millió kormányzati vagy állami szerv által végeztetett kényszermunkában dolgozik, 16 millió pedig magángazdaságban, aminek jelentős része a kávétermesztésben jelenik meg. Afrika az egyik nagyon kritikus terület, de a Brazília legnagyobb kávétermelő vidékén dolgozó emberek kétharmada is illegálisan foglalkoztatott, és ennek nagy része kényszermunka.

A kényszermunka formái

Nem csak az a probléma hogy férfiakat, nőket zsákmányolnak ki, hanem hogy gyerekeket is, magyarázta Litkai. A kényszermunka egyik formája a klasszikus fogvatartás, a másik pedig amikor a munkásokat nagyon alulfizetik, és ha nem megfelelően dolgoznak, fizikai büntetésben is részesülnek.

A vendégmunkásoknak gyakran szállást és ételt is biztosítanak, amivel adósságspirálba kerülnek az alacsony fizetésük miatt, és ez hosszú évekre odaláncolja őket a farmhoz.

Litkay Gergely humorista és fenntarthatósági aktivista a modernkori rabszolgaságról beszélt Forrás: Racz_Tomi/Racz_Tomi

A Daisuke márka ültetvényeinek komoly szabályokat kell betartaniuk, a gyermekmunka ezeken a farmokon ismeretlen fogalom. A speciality kávé az alapító szerint nem csak a jobb kávét jelenti, hanem hogy mások a termelési és az emberi körülmények. "Minőségben is jobbat képviselünk, de az igazi különbség az ő életkörülményeikben van" – mondta Szelei.

A Daisuke japánul hidat jelent, a most megnyílt Café & Wine célja pedig nem csak az, hogy kapcsolatot építsen a farmerek és a káváfogyasztók között, hanem hogy a speciality-rajongók és a kávéjukat esetleg habosan, tejjel vagy cukorral fogyasztók között is. Ahogy az üzlet nevéből is kiderül, a Csemete utcában kézműves borok és egészséges ételek is várják a betérőket.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.