Kompótot tenne el a télre, lekvárt főzne a családnak? Így készítse cukormentesen!

lekvár
PUBLIKÁLÁS: 2021. augusztus 16. 06:32
A nyár nemcsak a szórakozásról és a jól megérdemelt pihenésről szól, hanem dacára a megannyi hőségriadónak, elérkezett a befőzés és lekvárkészítés időszaka is. A szerencsésebbek még a saját nagyszüleik által készített ízeket élvezhetik majd az őszi-téli hónapokban, és van alkalmuk ellesni a generációkon át megőrzött praktikákat és tippeket. De mitévők legyenek azok, akiknek étrendjében a cukornak kisebb szerep jut? Dietetikus kolléganőnk az alábbiakban a cukormentes befőzéshez és lekvárkészítéshez ad tanácsokat.
Schmidt Judit

Sok helyen ilyenkor a mindent kibíró, és a család gasztronómiai kényeztetésére szakosodott nagyszülők a meleg ellenére is a konyhában sürögnek-forognak, és nagy fazékban kevergetik a lekvárt, vagy teszik el az unokák kedvenc gyümölcseit befőttnek. Ez a tevékenység nehezen képzelhető el a tetemes mennyiségű cukor nélkül, ami tartósít és kellő állagot biztosít a lekvároknak.

Szinte érezzük az ízét Forrás: Abramova Elena / Shutterstock

Ma már azonban egyre nagyobb az igény arra, hogy a cukor elhagyásával is elérhessük a megszokott, klasszikus ízeket, és egy picit spóroljunk a „kalóriákon" is. Habár ez önmagában is ellentmondás, mivel sem a lekvár, sem a befőtt nem azért született, hogy a szénhidrátszegény diétát támogassa. Persze, mondhatnánk, hogy a kevesebb több, vagyis a mértékletes mennyiségben fogyasztott lekvár és befőtt része lehet a változatos, kiegyensúlyozott étrendnek. Ettől függetlenül azért gondoljunk a cukorbetegekre is, akiknél nagyon is számít a szénhidrátmennyiség, és érthető, hogy ők sem szeretnének kimaradni a finomságokból.

Hogyan lehet elhagyni, helyettesíteni a cukrot?

Az utóbbi években már nemcsak a cukorbetegek számára vált népszerűvé a „cukormentes" befőttek, lekvárok fogyasztása, hanem azok is érdeklődnek ezek iránt, akik szeretnének jobban odafigyelni az étkezésükre, alakjukra, és ezért csökkentenék a hozzáadott cukrok fogyasztását.

Két megoldás közül választhatunk. Eleve kihagyjuk a hozzáadott cukrot a készítéskor, ez történik például a szilvalekvárnál, ami olyan sűrűre fő, hogy tényleg megáll benne a kanál. A másik út, hogy a kellően édes ízt a folyékony állagú, mesterséges és por alakú természetes édesítőszerek használatával érjük el. Az arra érzékenyeknél a xilit (nyírfacukor), szorbit, de akár az eritrit is okozhat kellemetlen
puffadást, hasi görcsöket, hasmenést, ezért joggal vetődik fel, hogy helyettük a sztíviát vessük be.

A jázminpakóca, más nevén sztévia édesfű vagy édes levél az őszirózsafélék családjába tartozó növény, mely Dél-Amerikában őshonos, és édes leveléről nevezetes gyógynövény Forrás: Shutterstock / Dionisvera

A fruktózzal való édesítésről pedig már talán minden cukorbeteg jól tudja, hogy ugyan lassabban emeli a vércukorszintet, de ettől még számolni kell vele a diétában. A sztívia befőzés, lekvárkészítés során is használható, közel 200 °C fokig hőálló. Másfajta édesítőszerrel keverve az esetleges kesernyés mellékíze sem érződik annyira. A pontos adagolást nem könnyű eltalálni, de érdemes kipróbálni, hogy

például 0,5 kg málnához kb. 1 evőkanál, 1 kg eperhez 2 teáskanál sztívia port adunk, 1,5 kg sárgabarackhoz pedig 20 grammot.

Persze az arányok egyéni ízlés és a gyümölcs édessége szerint változhatnak. De azt is megtehetjük, hogy már előre bekevert, „diétás" befőzőcukrot veszünk, ahol a cukor (kristálycukor) egy részét sztíviával (vagy éppen fruktózzal) helyettesítették, így jóval kevesebb szükséges ebből, mintha a hagyományos adagolást követnénk.

Mitől lesz sűrű?

A bevezetőben már utaltam rá, hogy a cukor hozzáadása a megfelelően sűrű, lekvár jellegű állag elérést is szolgálja. Ez azonban szintén megoldható cukordömping nélkül. Vagy használjunk olyan gyümölcsöket, amelyek pektintartalma jelentős, mint amilyen az alma, a birsalma vagy a citrusfélék, és használhatunk külön ezt a cél szolgáló pektint vagy agar-agart (ami egy tengeri alga).

Az útifű növény magjának héjából készülő psyllium Forrás: Shawn Hempel / Shutterstock

A bátrabbak az útifűmaghéjjal is kísérletezhetnek, aminek a nagy vízfelvevő képessége révén zselésebb lesz a végeredmény, de ha túlzásba visszük, a sok rost miatt hasi görcsök, puffadás is jelentkezhet. Ezért kezdjük kicsiben: 1 kg gyümölcshöz adjunk 4-5 gramm űtifűmaghéjat.

Fontos! Az így készült befőtt, lekvár sem cukormentes!

Mert bár kristálycukor nem kerül az édesített befőttbe vagy lekvárba, a természetes eredetű gyümölcscukor-tartalmukat attól még megőrzik, vagyis ezért nem lesznek teljesen cukormentesek a szó eredeti értelmében. A gyümölcscukor (fruktóz) ezen formája miatt sem kell nagyon aggódni, ez nem az a fruktóz, ami az üdítőkben, csomagolt édességekben, kekszekben található.

A cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek étkezésenként 1-2 evőkanálnyi mennyiség a javasolt, az egyéni étrendhez és szükségletekhez igazítva.

Aki viszont nem cukorbeteg, azért azt is vegye figyelembe, hogy a jóból bizony megárt a sok, még akkor is, ha nem cukrozott lekvárt eszik. És persze mindannyian tudjuk, hogy télen a saját lekvárral vagy befőttel édesített sütemény valóban szívet, lelket melengető élmény.

Eperlekvár harmónia Forrás: Ymon / Pixabay

Na, de mire figyeljünk még?

♦ Például arra, hogy mindig ép, sérüléstől mentes gyümölcsöt válasszunk befőzéshez!

♦ Minél frissebb gyümölcsökhöz jutunk hozzá, annál jobb. Természetesen a hőkezelés miatt a hőre érzékeny mikrotápanyagok egy részétől elbúcsúzhatunk, de azért jó, ha otthon is csak rövid ideig tároljuk a gyümölcsöt, hogy ezzel is csökkentsük az ez idő alatt bekövetkező vitamin- és ásványiaanyag-veszteséget.

♦ Extrán figyeljünk oda a befőttes üvegek, a fedelük, a felhasznált eszközök, a konyhapult, a konyharuha, és a kezeink tisztaságára!

♦ Amennyiben valamilyen emésztőrendszeri problémával küzdünk (reflux, epebetegség, gyomorfekély, gyulladásos bélbetegség), jobban járunk, ha hámozatlanul használjuk fel a gyümölcsöket a befőzéshez, lekvárkészítéshez.

♦ Ha viszont inzulinrezisztencia vagy cukorbetegség áll fenn, akkor a héjat hagyjuk meg, sőt, maradhatnak benne nagyobb gyümölcsdarabok is, mivel ez a plusz rostmennyiség is számít, még a hozzáadott cukrot nem tartalmazó befőtt, lekvár esetében is.

Azt pedig manapság talán egyre többen megtapasztalják, hogy a házilag készített befőtt és lekvár nemcsak egy kreatív időtöltés, de később saját magunkat, családunkat, vendégeinket is kényeztethetjük általuk; de akár tökéletes gasztroajándékként is átadhatjuk majd karácsonykor a szeretteinknek.





Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.