Ha szeretnénk sem tudnánk megfeledkezni arról, hogy testünkben számos veszélytelen mikroorganizmus él (közel 1,5-2 kilogrammnyi), mivel amint a számuk, az arányuk megváltozik, annak jól érezhető tünetei lesznek. Csak nem feltétlenül kötjük össze a kettőt. Az emberi gyomor-bél traktus több mint 1000 különféle baktériumot tartalmaz. Persze nem úgy születünk, hogy már egyből velünk élnek. Ezek a baktériumok elsőként a (hüvelyi úton történő) szüléskor kerülnek a magzatba, majd az anyatejes szoptatással, később azzal, hogy a kisbaba mindent megfog és a szájába tesz (a szülők legnagyobb rémületére), majd lenyeli a nyálát. De az evés, ivás, később a csókolózás is kiveszi a
részét ebből a folyamatból.
Mielőtt röviden (hiszen jelen írásom éppen csak a felszínt kapargatja) összefoglalnám, milyen hatása van az egészségünkre a beleinkben élő baktériumok tömkelege, gyorsan vegyük át az egyes fogalmak jelentését.
• Probiotikum gyűjtőnév alatt azokat a baktériumokat értjük, amelyek megfelelő mennyiségben fogyasztva pozitív élettani hatással vannak a gazdaszervezetre. A legismertebbek közülük a lactobacillusok és a bifidobaktériumok, amelyekkel a reklámokban is találkozhattunk már.
• És bár csak egy betűben különböznek, a prebiotikumok nem összekeverendők a fentiekkel. Egyszerűen fogalmazva: a prebiotikumok a probiotikumok tápanyagai, és jellemzően különféle, emészthetetlen élelmi rostok tartoznak ide (pl. inulin, a rezisztens keményítő, ill. a galakto-, frukto-oligoszacharidok).
• A bélflóra szintén gyűjtőfogalom: a bélnyálkahártyán lévő baktériumok és egyéb mikroorganizmusok alkotják.
• A mikrobiom a szervezetünkben található mikrobiális génállomány neve. A mikrobióta (vagy mikroflóra) pedig a velünk együtt élő, sokféle mikroorganizmus összefoglaló neve – hivatalosan a meghatározott helyen (talajban, bélben, bőrön) jelenlévő mikroorganizmusok összessége.
Idén lesz a második alkalom, hogy megrendezik a mikrobiom világnapot (World Microbiome Day). A június 27-i világnap témája a diverzitás lesz, amely során a mikrobák, a mikrobiom élőhelyek, a mikrobiomot tápláló és éltető diéták, valamint a mikrobiom kutatók közötti sokféleségre hívják fel a figyelmet.
Néhány mikrobiológus biztosan kifutna a világból ezen jelzőtől, de így mégis könnyebben megtanulta mindenki, hogy a baktériumok nem csak rosszat tehetnek az egészségünknek. Sőt, számos jó és nélkülözhetetlen hatásuk van. Többek között vitaminokat termelnek (például B-vitaminokat és K-vitamint), részt vesznek az immunrendszer működésében (például megakadályozzák a káros baktériumok megtapadását a bélfalon), védik a bélfal egészségét, hozzájárulnak egyes tápanyagok (például a szénhidrátok) lebontásához, felszívódásához (például a kalcium, magnézium, vas esetében), ill. egyéb védő anyagokat termelnek a szervezet számára.
A fenti lista még koránt sem teljes. Az, hogy milyen baktériumok kerülnek túlsúlyba a beleinkben, meghatározhatja a mentális egészségünket is. A dolog visszafelé is működik. A tartós stressz is befolyással lehet rá, mivel elszaporodhatnak a kedvezőtlen baktériumok is. Ezért is okozhat például a krónikus stressz betegséget, ami folytán ágynak dőlünk, vagy éppen gyomor-bél rendszeri tüneteket észlelünk.
Mi ennek a háttere? A bélflóra a "mikrobiom-bél-agy" tengelyen keresztül van kapcsolatban az idegrendszerrel, mivel olyan anyagokat (például szerotonint, dopamint) tud termelni, amelyek az agyba jutnak és különböző idegi területeket ingerelnek. De közvetlenül is kommunikál az aggyal a vegetatív (nem tudatosan vezérelt) idegrendszeren keresztül. Egyes baktériumtörzsek elszaporodása például gyulladásos folyamatokat indíthat el a szervezetben, ami csökkentheti az agy számára fontos tápanyagok felszívódását.
A tipikus nyugati típusú étrend, vagyis a nagy (telített) zsírtartalmú gyorséttermi, illetve a magas cukortartalmú ételek gyakori fogyasztása és a depresszió közötti kapcsolatra is a fenti összefüggés adhat magyarázatot.
Ez is azt támasztja alá, hogy a test-lélek egészsége milyen sok ponton összefügg egymással. Emellett számos egyéb betegséggel való kapcsolat felvetődött már a kutatások során, így lényegében a teljes testünkre kihat a bélflóránk állapota.
Nem elképzelhetetlen, hogy eljön az az idő, amikor a személyazonosságunk igazolására nemcsak az ujjlenyomatunkat, hanem a mikrobiótánk összetételét fogjuk használni. Ez minden emberre nézve igen egyedi, olyannyira, hogy nincs egyetlen olyan mikrobiom faj sem, ami minden emberben megtalálható lenne. A bélflóránk összetétele azonban nem állandó, hanem folyamatosan változik. Befolyásolja többek között az életkorunk, a lakhelyünk, az étrendünk, az általunk szedett gyógyszerek (különösen az antibiotikumok).
Legyen kellően rostdús az étrendünk! A gyümölcsök, zöldségek mellett a hüvelyesek, olajos magvak gyakori fogyasztása kiemelten fontos a bélflóra egészséges szempontjából is. Külön kiemelendők a csicsóka, cikória, vörös-, póré-, fokhagyma, articsóka, bab, borsó, a zab, a banán és az alma, de természetesen az összes többi, ide tartozó nyersanyagunk fogyasztása kedvező a rostok szempontjából. A fő a változatosság.
Fogyasszunk probiotikumokat tartalmazó élelmiszereket! Erre a listára kerülnek a savanyított tejkészítmények (joghurt, kefir, író), a savanyított zöldségfélék (savanyú káposzta, kovászos uborka), és a fermentált (erjesztett) élelmiszerek (pl. szójaszósz, tempeh, miso, kimchi, kombucha ital).
Ha az étrendünk nem kellően vegyes, vagy bármely okból nem fogyasztunk, nem fogyaszthatunk például tejtermékeket, akkor a probiotikumok étrend-kiegészítőként kapszula, por formájában is hozzáférhetők. Mivel igen sokféle termék van ma már a piacon, nehéz lehet eligazodni, vajon melyiket is válasszuk. Mindenkire egyaránt érvényes tanács nincs, igyekezzünk a saját egészségi állapotunknak megfelelően választani (pl. IBS esetén vagy antibiotikum-kúra után is más lehet a jó), ebben kérjünk orvosunk, dietetikusunk, gyógyszerészünk segítségét!
Cikkünk szerzője Schmidt Judit dietetikus.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.