Lapozzon túl a gyerekmenün, inkább fogadja meg ezt a 8 tanácsot dietetikusoktól!

étel
PUBLIKÁLÁS: 2021. május 28. 10:55
A közelgő gyereknap kapcsán, amikor sokan töltik hétvégéjüket a szabadban, és esetleg a család kedvenc éttermébe is eljutnak, felmerül a kérdés, milyen a tökéletes éttermi gyerekmenü. Van egyáltalán különbség az éttermek kínálatában? Miért gondolkodnak sokan a rántott húsos, sült krumplis egyenmenüben? Dietetikusunk utánajárt, és meglepő válaszokat hozott.
Schmidt Judit

Hiába keresgéltem, mindig ugyanoda jutottam. Sajnos a legtöbb étterem kínálata ezen a téren valójában azonos, csak más néven szerepelnek az adott ételek a menüben. Mit választhatunk? Rántott húst vagy rántott sajtot sült krumplival, esetleg dinofalatokkal (dinoszaurusz formájú csirkenuggets-szel), jó esetben rántott, panírozott halrudacskákkal és mosolygós fejre hajazó burgonyával.

A köret változhat burgonyapürére, amit ugye rágni sem kell, vagy párolt rizsre áfonyamártással. Emellett jöhet még a klasszikusnak számító tésztaétel, mint például a bolognai spagetti. A desszert többnyire valamilyen palacsinta. Saláta, savanyúság, zöldségköret, gyümölcsös desszert sajnos a legritkább esetben található a gyerekeknek szánt menün.

Akkor minek egyáltalán a gyerekmenü?

A témában dietetikus anyukákat is megkérdeztem, akik szintén a fenti következtetésre jutottak, miközben nagyon értékes tippeket adtak, ezeket a cikk végén gyűjtöttem össze. A válaszokat olvasva, hallgatva felmerült az is, hogy valójában a gyerekmenünek semmi értelme, mert a választék nem túl széles és nem is a kifejezetten egészségbarát ételeket tartalmazza.

Forrás: Rawpixel.com / Shutterstock

Természesen akadt néhány kedvező példa, amikor az étlap a szokottnál sokkal barátságosabb, dietetikus szemmel is pozitívan értékelt étel kerül a menübe, amelyből nem hiányzik a zöldség és a gyümölcs sem. De ezek inkább csak a kivételt jelentik, mert vagy külföldi esetek, vagy olyan éttermeké, amelyek nem a hagyományosabb (a magyaroshoz közelebb eső) menüt viszik, így valójában nem meglepő, hogy a gyerekmenüjük is meghaladta a krumpli-hús, tészta-hús kombinációkat.

Milyen az ideális gyerekmenü?

Például nem csak rántott ételekkel és bő olajban sült krumplival van tele. Az is elférhet rajta, de alapvetően a gyerekeknek javasolt étkezés az óvodás-kisiskolás kortól nem sokban különbözik a felnőtteknek javasolttól. A hazai táplálkozási ajánlás, az Okostányér gyerek (Junior) változata ezt meg is mutatja, és a 6-17 éves gyerekek táplálkozásához is ad segítséget. Természetesen a gyerekek, különösen a fiatalabbak, nem kis felnőttek, de az alapelvek szinte azonosak.

Forrás: MDOSZ

Minél több zöldség, gyümölcs, értékes fehérjeforrás (hús, hal, tej, tejtermék, tojás) legyen a tányéron, és bár nem maradnak el a szénhidrát-, keményítőforrások sem (gabonafélék, álgabonák, burgonya, hüvelyesek), de fontos, hogy az utóbbiak ne a tányér felét foglalják el. Ezek mellett alapvetés a minél kevesebb felesleges zsír, cukor és só, a cukrozott üdítők helyett pedig víz fogyasztása. Valójában nem tűnik lehetetlennek, de azért a mindennapok során nem egy kihívással találkozhatunk. Főleg akkor, ha a család étkezése sem teljesen így alakul, hiszen a szülői példa jelentősen meghatározza, mit fogadnak el szívesen a gyerekek, és milyen ételválasztékba szocializálódnak bele.

Virtuális segédlet a menühöz

Az internet korában ma már nem szokatlan, ha online segítséget kérünk, amikor elakadunk az otthoni főzőcskézésben, vagy a helyzetet valamilyen átmeneti vagy tartós egészségi probléma, állapot nehezíti. A dietetikusok, orvosok által összeállított Miből Mennyit Egyek? weboldal szülőknek szánt változata éppen ehhez ad virtuális segédletet. Egy rövid, de kellően átfogó kérdőív kitöltése után választ kaphatunk a minden szülőt foglalkoztató kérdésre: milyen alapanyagokból mennyit, milyen gyakran és hogyan adjon a gyerekének.

A szakmai ajánlásokat (többet között a már említett Okostányért) összesítő útmutató rövid tanácsokkal, cikkekkel, mintaétrendekkel, receptekkel segíti az otthoni menü összeállítását. Természetesen nem helyettesíti a személyes vagy a jelenlegi helyzetben alkalmazott online szaktanácsadást, de jó kiindulási alapot adhat a bevásárláshoz, menütervezéshez. Komolyabb esetekben vagy összetett táplálkozási probléma esetén pedig érdemes segítséget kérni a dietetikustól!

Forrás: shapovalphoto / Shutterstock

Hogyan válasszunk ételt a gyereknek, ha étterembe megyünk?

Mivel minden gyerek kicsit másmilyen, ezért általános tanácsokkal szolgálhatok.

♥ A gyermekmenüt a fentiek értelmében a legtöbb esetben érdemes átlapozni, és inkább a többi étel közül olyat választani, ami számára is megfelelő lehet. Ilyen például egy tartalmas húsleves, raguleves, krémleves, ami akár önmagában elegendő is lehet a kisétkű gyerkőcöknek. A többi ételt a szülői tányérról kínálhatjuk nekik.

♥ Vagyis nem kell külön gyerekadagot rendelni, elég, ha kérünk a gyereknek is plusz terítéket, és csak a felnőttek adagját rendeljük meg. Ez anyagi szempontból is előnyös, hiszen nem keletkezik maradék sem. A folytatás lehet egy olyan főétel, ami nem csak mutatóban tartalmaz zöldséget, vagy egy olyan salátatál, amelyben többféle alapanyag, például hús és hal is megtalálható.

♥ Érdemes azok közül az ételek közül választani, amelyeket otthon is megeszik a gyerek. Persze kísérletezhetünk is, elvégre egy étteremben talán könnyebben megkóstol olyan alapanyagot is, amit otthon elutasítana. De ha a különlegesebb körülmények mellett ízlik neki, akkor otthon is könnyebb dolgunk lesz.

♥ A változatos összetételű csipegetős (poke) tálak is jó szolgálatot tehetnek, mivel tartalmaznak minden fontos alapanyagot, mindemellett színesek, étvágygerjesztők is. Ráadásul ezeket többnyire mi magunk is összeállíthatjuk, így nem érnek meglepetések sem.

♥ Törekedjünk arra, hogy ne az intenzíven csípős és bő olajban sütött ételek közül válasszunk, így a gyerek valóban ehet abból az ételből is, amelyet mi felnőttek választunk.

♥ Természetesen akkor sem történik tragédia, hogyha alkalmanként valóban rántott hús és sült krumpli kerül a gyerek tányérjára az éttermi étkezés alkalmával. Lehet, hogy pont ezt nem készítjük el otthon, így ez számít különlegességnek. Ilyenkor igyekezzünk némi zöldséget is rácsempészni, hogy kissé felturbózzuk.

Forrás: Wiktory / Shutterstock

♥ Vigyünk elviteles dobozt, amiben hazavisszük a maradékot, amit a gyerek meghagyott. Jól jöhet ez akkor is, ha felnőtt adagot kérünk neki, de így a felét kb. eltehetjük másnapra vagy vacsorára. Ezzel sokat teszünk az ételpazarlás ellen, nem termelünk felesleges hulladékot az éttermi elviteles dobozzal (kivéve, ha a Rakun dobozközösség tagjai vagyunk), és egyben jó példát mutatunk a gyereknek, ez válik számára is természetessé.

♥ A desszertek közül próbáljunk olyat választani számára, ami valamilyen gyümölcsöt is tartalmaz, esetleg túrót, joghurtot vagy olajos magvakat. Ilyenek a különféle pohárkrémek, pudingok, rétesek és gyümölcssaláták.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.