Az egyik legdekadensebb, legdrágább és legfinomabbnak tartott gombát általában folyamatosan keresik a séfek, a szarvasgombaolaj és egyéb különleges finomságok készítői. De az egyik legismertebb toszkánai gombaszakértő szerint a koronavírus a szarvasgomba piacára is óriási hatást gyakorolt; viszont ezzel lehetőséget adott a méregdrága gombának egy kis pihenésre is.
A szakember, akiről szó van Giulio Benuzzi, más néven Giulio, a szarvasgomba vadász. A Lonely Planet cikke szerint Giulio az év minden szakában vezet szarvasgomba túrákat a Florentine dombok vidékére érkező érdeklődőknek. A vendégeket piknikre viszi és megmutatja nekik miként lehet kutyákkal gomba után kutatni. Elmondása szerint az elmúlt hónapokban sokkal csöndesebb minden, hiszen a turizmus és a vendéglátás is leállt.
Bár az a "szarvasgomba vadászok" mindennapi életére is kihatással van a megváltozott helyzet: koronavírus befolyásolta például a szarvasgomba szezonját és az igényeket is, ami 50–60% -kal visszaesett. Ennek eredményeként pedig sokkal kevesebb gombát keresnek a "vadászok". De a változásnak pozitívumai is vannak - főleg a természetre nézve.
Giulio elmondása szerint jelenleg a szarvasgomba sokkal tovább élhet szimbiotikus kapcsolatban a fákkal, ami pedig azt eredményezi, hogy a földben maradó szarvasgombák egyre több spórát hullajtanak szét, ami új szarvasgombacsaládok kialakulásához vezet. A másik előny pedig, hogy a kevesebb gyár és autó, kevesebb CO2-t bocsájt ki, így a környéken a levegő tisztább marad és a fák oxigéntartalma növekedhet, legalább egy kis időre.
A szakember nagyon jól áll hozzá a dolgokhoz. Szerinte mire az utazók visszatérnek Toszkána dombvidékeire, jóval több szarvasgombát találnak majd, mint korábban.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.