Ezekre figyeljünk, ha alapanyagot, ételt rendelünk a járvány ideje alatt!

tippek-tanácsok
PUBLIKÁLÁS: 2020. április 14. 13:36
Elkaphatjuk a betegséget az élelmiszereken keresztül? Elég, ha csak vízzel mosssuk meg a nyersen fogyasztandó zöldségeket, gyümölcsöket? Mit együnk, hogy a lehető legjobban támogassuk az immunrendszerünket, a testi és lelki egészségünket a járvány ideje alatt?

Az elmúlt hetekben, hónapokban sokakban felmerülhettek a fenti kérdések, éppen ezért a Felelős Gasztrohős Alapítvány, a Napi Táptudás és a Babramegy blog szerzői közösen megalkottak egy olyan infografikát, amiben tippeket és higiéniai gyakorlatokat találnak azok, akik készételt, vagy alapanyagot rendelnének házhoz a járvány ideje alatt. A grafikákat, ahogy már a Koronavírus Étkezési Kisokos esetében is, Kőfaragó Anna grafikus készítette.

Illusztráció Forrás: Shutterstock.com

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság szerint jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy az étel a vírus terjedésének forrása vagy útja lenne, azonban fontos, hogy felhívjuk a figyelmet néhány "óvintézkedés" bevezetésére, és eloszlassunk tévhiteket – olvasható az alapítvány közleményében.

Emellett az is a céljuk, hogy felhívják a lakosság figyelmét arra, hogy most is érdemes a helyi termelőket, valamint a környezetbarát megoldásokkal működő éttermeket választani, a saját és a bolygónk egészségének érdekében.

Alapanyag kiszállítás Forrás: Felelős Gasztrohős / Kőfaragó Anna

Az étkezés alapvető szükségletünk, azonban a vírushelyzet okozta feszültebb időkben még fontosabb, hogy milyen forrásból, milyen alapanyagokat fogyasztunk, hiszen az étkezésünk nagyban hozzájárul a mentális állapotunkhoz is.

A Babramegy blog szerzője szerint a stresszesebb, megterhelőbb időszakok átvészelésében, mint amilyen a mostani is, sokat segíthet, ha étrendünkbe minél több helyi, szezonális zöldséget-gyümölcsöt építünk be.

Tanácsként olvasható az is, hogy az elkerülhetetlen nassolás idején legyen mellettünk mindig egy pohár víz, először ebből kortyoljunk, mert ez is csökkentheti a nassolás mennyiségét. Ha pdig mégis ennénk valamit – az egészségtelen, feldolgozott élelmiszerek és édességek helyett inkább egy-egy répát, almát, vagy pár szem olajos magot ropogtassunk el.

Ételkiszállítás Forrás: Felelős Gasztrohős / Kőfaragó Anna

Az ételrendeléssel kapcsolatban jelenleg az áll fenn, hogy nem veszélyes házhoz rendelni a kész ételeket, de fontos bevezetni néhány új szokást; például a rendelt étel újra melegítését. A csomagolást pedig tegyük tálcára vagy egy újságpapírra, a kipakolás előtt és után pedig alaposan mossunk kezet. A közölt infografikák több tippet is tartalmaznak, érdemes őket átnézegetni.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.