Háromszáz évnyi éttermi finomság jelenik meg ebben a könyvben

könyvajánló
PUBLIKÁLÁS: 2020. január 06. 14:59

A modern kor gasztroszerelmesei a világ minden tájára képesek elutazni, hogy megtalálják és kiélvezzék a legfinomabb, legeredetibb vagy éppen legkifinomultabb ételeket, és hogy felkutassák a mögöttük álló történeteket. De ez a fajta érdeklődés és maga az étterembejárás nem olyan új keletű, mint gondolnánk. Az emberek, akik megengedhették maguknak, már a 19. században is jártak éttermekbe azért, hogy megismerjék a kor elismert szakácsainak főztjeit.

A 2013-as Cronut® Forrás: Adriano Rampazzo / uk.phaidon.com/

A könyv, amire rábukkantunk, 300 évnyi étteremtörténelmet és az ez idő alatt kialakult kultikus ételeket rendezte kronológia sorrendbe, a klasszikusoktól elkezdve a modern újításokig.

A szakértők által összeállított, és nem kevesebb mint 250 illusztrációval ellátott kötet nem csak egy szakácskönyv, hanem egy izgalmas, kulináris kultúrtörténeti kiadvány is, amit a Times magazin a 2019-es év legjobb könyvének választott.

A Rockefeller osztriga titkára is fény derül Forrás: Adriano Rampazzo / uk.phaidon.com/

A Signature Dishes That Matter című könyvben - ami egyelőre még csak angolul jelent meg - olyan desszertek és ételek kapnak helyet, mint a párizsi Café Procope kávéház gelatója, amit a 18. század végén tojás formában, szó szerint tojás formájú pohárban szolgáltak fel, és ami az elit körében nagyon gyorsan kedveltté vált. De benne van Dominique Ansel újítása, 2013 egyik legnagyobb gasztronómia felfedezése, a Cronut® is, ami az amerikai fánk és a croissant keresztezése, illetve a Pizza Margherita története is 1889-ből.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.