A bogyós termésű gyümölcsök elég népes csoportot alkotnak, mivel a szőlő, a ribizli, a málna, a szeder, az áfonya (fekete, vörös, tőzeg), az eper, az egres, a bodza, a csipkebogyó, a som, a kivi és a kökény is ide tartozik. Hívhatjuk apró magvas gyümölcsöknek is ezeket, a belső és egyes tagjaik esetében a gyümölcshéjon található apró kis magvak miatt.
A szupernek tartott képességet azonban elsősorban a málna, áfonya, ribizli, szeder és eper kapcsán emlegetjük, mivel nem kevés rostot, vitamint és antioxidánst tartalmaznak. Utóbbi kapcsán nyertek igen nagy népszerűséget a táplálkozástudományban.
Közismert, hogy a szuperélelmiszer fogalom nem egy hivatalos, tudományos meghatározás, sokkal inkább egy marketingfogás. Azon táplálékainkat, amelyek valamely tápanyagból az átlaghoz képest kiemelkedő mennyiséget tartalmaznak, könnyű szuperélelmiszernek hívni, és ezáltal a belőlük készült termékeket, többnyire étrend-kiegészítőket, kivonatokat is nagyobb elánnal lehet hirdetni, terjeszteni (ld. acai gyümölcs, goji bogyó, chia mag).
De azért mindig legyünk kicsit szkeptikusak e téren, hiszen ezeknek többnyire mindig van egy olcsóbb, itthon is termő, tápértéket tekintve hasonlóan kedvező alternatívája.
A tudományos meghatározás szerint azokat a vegyületeket nevezzük így, amelyek az oxigénből keletkező reaktív intermedierek (szabadgyökök) toxikus hatásaival szemben védenek. Ezeket a táplálékainkkal fogyasztjuk el,
és nemcsak a gyümölcsök, de a zöldségek, a tea, a kávé, csokoládé, kakaó, sőt, még a vörösbor is a forrásaik közé tartozik.
Antioxidáns, vagyis ilyen hatású vegyület lehet többek között az A-, C-, E-vitamin, a karotinoidok, a polifenolok - ezeken belül a flavonoidok -, ill. egyes ásványi anyagok, mint például a szelén, réz, cink, vanádium, magnézium és egyes kéntartalmú vegyületek.
A titokzatos nevű flavonoidok neve talán már ismerősen cseng néhány reklámból vagy étrend-kiegészítő összetevőlistájáról. Valójában ez a név sem egyetlen vegyületet jelent, hanem egy gyűjtőnevet, ahova tizenhárom vegyületcsoport tartozik (például a flavanonok, flavonok, flavonolok, flavanok, antociánok és izoflavonok) és közéjük mintegy hatezer vegyület. Ezek a vegyületek védik a növényeket az UV sugárzás ellen (ha a növény több napfényt kapott, akkor nagyobb a szintjük is), de színüket, ízüket és illatukat is kialakítják.
Mindeközben a flavonoidoknak antioxidáns, antikarcinogén (a rák kezelésére felhasználható), immunmoduláns (a szervezet kóros immunreakcióját csökkentő), gyulladáscsökkentő, antiallergén, antivirális és antibakteriális hatásuk is van. Jellemző forrásuk pedig a bogyós gyümölcsök, nem véletlenül szántunk rájuk néhány karaktert.
Az egyes antioxidánsok olyanok, mint egy jó focicsapat, közösen, kombinációt alkotva sokkal ütősebbek és hatékonyabbak, mint külön-külön. Védik és erősítik egymást, például az E-vitamin meggátolja a béta-karotin és a C-vitamin oxidációját, míg az E-vitamin és a szelén fokozzák egymás hatását. A C-vitamin segíti az elhasználódott E-vitamin és béta-karotin regenerációját.
A flavonoidok fokozzák a C-vitamin hatását, és gátolják a lebomlását. A gyakorlatban ezeket a pozitív kölcsönhatásokat (szinergiákat) úgy tudjuk érvényesíteni, ha vegyesen és változatosan fogyasztunk zöldségeket és gyümölcsöket is a nap során, lehetőleg minimum 400-500 gramm mennyiségben. A bogyós gyümölcsöket akár csak frissen, önmagukban, vagy gyümölcssaláta, turmix, smoothie, leves, mártás, lekvár, aszalvány, préselt lé formájában, vagy gyümölcsjoghurtban, müzliben, pudingban, s egyéb édességek ízesítőjeként.
Rendszeres fogyasztásukról bebizonyosodott, hogy csökkenthetik a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek, mint az emlő-, a prosztata-, a vastag- és végbél-, illetve a tüdőrák kockázatát.
A hatásmechanizmus a már említett antioxidánsoknak köszönhető. A bogyós gyümölcsökben (főként a fekete-, a vörös- és a tőzegáfonya) található antocianinok és bomlástermékeik ugyanis meggátolják az LDL-koleszterin oxidációját, csökkentve ezáltal a szívbetegségek kockázatát, a már kialakult betegség esetén pedig javítják annak állapotát. De nem csak a szívünknek és ereinknek tesznek jót a bogyósok.
Ha szeretnénk egy kicsit okosodni, vagy idős korunkban is szellemileg aktívak maradni, akkor is érdemes a Hupikék Törpikék kedvencét és társait eszegetni.
A vörös- és feketeáfonya, a szeder, a málna, a piros- és feketeribizli vagy a földieper flavonoidjai – vélhetően a gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásuk révén – hozzájárulnak a korral járó neurodegeneratív elváltozások megelőzéséhez, ill. időbeli kitolásához is, és ezáltal javítják a kognitív működéseket.
Az antioxidánsok egyrészről igen kívánatosak az étrendünkben, azonban a túladagolásuk, elsősorban tabletták, kapszulák, koncentrátumok formájában káros hatásokkal is járhat. A túl sok antioxidáns ugyanis éppen ellenkező eredményt ér el, mivel prooxidánsokká (az oxidációt segítővé) válhatnak és a szervezet károsodásához vezetnek.
Ezért inkább csak a természetes formájukban gondolkodjunk, és ha étrend-kiegészítőként fogyasztanánk ezeket, mert mondjuk – bármely okból eredően - aktuálisan nem jutunk elegendő gyümölcshöz, zöldséghez, vagy egy betegségből lábadozunk, esetleg megelőző célzattal szedjük, tartsuk be az adagolási útmutatót, és ne szedjünk be megadózisokat! A több ez esetben ugyanis nem jobb.
Cikkünk szerzője Schmidt Judit dietetikus.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.