Szezonja van: az áfonya legyen velünk!

ásványi anyagok
PUBLIKÁLÁS: 2019. július 31. 18:49
Gerencsér Dóra

Nem azt mondjuk, hogy úgy leesett az ára egy kiló áfonyának, hogy kapkodunk utána, de a kezdeti 3800 forint helyet az 1600 forintos ár már egy kicsit szimpatikusabb, és így talán belefér hetente 10-20 deka az étrendben. Sőt, állandó helyének kellene lennie a heti menün egészen addig, amíg szezonja van, mert nemcsak finom, de felettébb egészséges is.

Forrás: Pixabay.com

Az Észak-Európából származó, Észak- és Közép-Európában honos gyümölcs, a havasi, alpesi tájak és középhegységek savanyú talaját kedveli; a tölgyerdők, bükkösök és fenyvesek legfinomabb vadgyümölcse. Érdekessége, hogy egészen 2500 méteres tengerszint feletti magasságig megél. Hazánkban a Soproni hegységben, az Alpokalján, a Nyírségben és Nógrád megye vidékén terem szép számmal.

Az áfonyának a közelmúltban annyira megugrott a népszerűsége, hogy még a superfood-ok – szuperélelmiszerek – közé is beválasztották. Ezek olyan ételek, amelyek az átlagosnál jóval nagyobb mennyiségben tartalmazzák az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat.

Mivel nálunk elsősorban a sütikben szokta végezni, ezért csak egy-két jó tulajdonságát soroljuk most fel: a benne található erős antioxidáns vegyületei miatt a fekete áfonya támogatja a szemek egészségét. Hozzájárul a megfelelő szívműködéshez és természetes vérhígítóként is helytáll. A kutatások szerint az áfonyalé rákellenes hatásai is biztatónak mondhatóak, illetve gyomorfekély ellen is bevethető.

Amit viszont mi tudunk garantálni, az az, hogy muffin tésztába szórva is remekül hozza a formáját. Ha tehát szombaton lecsapnak egy 10-15 dekás dobozkára, amiben majd kicsattannak az áfonyaszemek, és a családban mindenkin úrrá lesz a sütiéhség, akkor ezt a gyors tésztát, még talán azelőtt sikerül összedobni, hogy a gyümölcsnek lába kélne.

Süti a lelke mindennek

Első lépésként mossunk meg körülbelül 10 dkg áfonyát, tegyük tálba, és szórjuk meg egy kevés cukorral. Forgassuk össze, és hagyjuk, hogy felkészüljön a sütivé válásra.

Forrás: Pixabay.com

Vegyünk elő három keverőtálat, az egyikbe a száraz, a másikba a folyékony alapanyagok kerülnek, a harmadikban pedig majd tojásfehérjét verünk fel. A nagyobb tálba szitáljunk 22 dkg lisztet, fél zacskó sütőport és egy csipetnyi sót. Keverjük össze, és tegyük félre.

A kisebb keverőedénybe üssünk bele a két tojás sárgáját, adjunk hozzá 14 dkg kristálycukrot, majd alaposan keverjük el. A fehérje külön várakozzon a harmadik tálban. Ha a cukrot kikevertük a két tojássárgával, hozzá önthetjük a 250 milliliter tejet, amit ízesíthetünk egy kis vaníliakivonattal. (Bár az alap muffin tésztához olaj is kell, ebbe a változatba nem kerül.)

Harmadik lépésként a száraz alapanyagokhoz öntjük a cukros tojásos keveréket, és összekeverjük. Ha kész, jöhet a két tojásfehérje habbá verése. Végül ezeket óvatosan összeforgatjuk. A kész masszát tölthetjük muffin papírokba, ahogy a képen is látni, de mehet kivajazott és lisztezett kapcsos tortaformába is, vagy tepsibe.

Végül a tészta tetejére egyenletesen kanalazzuk rá az áfonyákat, de dobálhatjuk is őket, ahogy jólesik. Ha az összes gyümölcs elfogyott, de a tál alján maradt egy kis cukros lé, azt rákanalazhatjuk a süti tetejére. Ezzel végre irány a 200 fokra előmelegített sütő, amit 170 fokra visszaveszünk, és addig sütjük a sütiket, amíg ruganyosak nem lesznek, és a gyümölcslé is bugyogni kezd. Langyosan a legfinomabb, de aki kibírja, az még másnap egy tea mellé is eleszegetheti.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.