Koreai, orosz és albán konyha remekeit is kóstolhatják az idei Gourmet Fesztiválon!

Gourmet Fesztivál
PUBLIKÁLÁS: 2019. március 05. 12:41

Kétcsillagos bécsi séf, a koreai, az orosz és az albán konyha fenegyerekei és a legjobb olasz pezsgő is bemutatkozik a 2019. május 16-19. között tartott OTP Bank Gourmet Fesztiválon, ahol kilencedszer találkoznak egymással az ország kiemelkedő séfjei, borászai, cukrászai és az igényes gasztronómiáért rajongók.

A mi kedvenc Gourmet Feszt időszakunk mindig a késő délután, főleg ha tökéletes az idő Forrás: gourmetfesztival.hu

A hagyományosan a Millenárison megtartott rendezvény idei témái és három fő alapanyaga a paprika, a sercli és a sör lesznek; ezek adnak majd inspirációt a fesztivál séfjeinek. Már az előző két évben is kulcsszavakat jelöltek meg a szervezők a kész fogások helyett (korábban a rakottkrumpli és a paprikáscsirke újragondolt változatai is terítéken voltak); így a több mint 50 étterem csapatának ezekből az alapanyagokból kell inspirációt meríteniük, amellett, hogy elhozzák konyhájuk kedvenc fogásait is.

Hogy kerül a sercli az asztalra?

A jófajta magyar fűszerpaprika és a sör sok formában előfordul már a gasztronómiában, de a sercli még a Gourmet Fesztivál irányából is furcsa választásnak tűnik. A sajtóközleményből azonban kiderül, hogy Mautner Zsófi, a fesztivál egyik házigazdája szerint a fesztivált már jó ideje foglalkoztatja a hulladékmentes főzés, és mivel a kenyér szakrális, szimbolikus jelentőséggel bír a gasztronómiában, ezért a száraz kenyér felhasználása izgalmas feladat elé állít minden séfet, és a vendégeket is elgondolkodtatja.

A panírmorzsa az egyik legjobb példa a szárazkenyér utóéletére Forrás: gourmetfesztival.hu

„A serclinek a régi magyar konyhától az olaszon át a franciáig óriási a kultusza, rengeteg példa van a felhasználására a népi konyhákban: akár már egy panírmorzsa is ennek számít. És a töltött kenyerektől a modern barnakenyér-fagylaltig folytathatnánk a sort, amely úgy gondoljuk, hogy a séfeket is meg fogja ihletni." – olvasható a közleményben.

Bár nem a magyar, de a paprikapaszta Koreában is elhagyhatatlan Forrás: gourmetfesztival.hu

A paprika főszerepét nem kell annyira magyarázni, hisz az egész világon erről ismerik minket – folytatja Jókuti András, a fesztivál másik házigazdája. „De még nem törődtünk eleget azzal, hogy feldobjuk valamivel, megújítsuk és megmutassuk a világnak, hogy nem csak birkapörköltért, vagy a gulyáslevesért érdemes Magyarországra jönni."

A Twins Garden művészi alkotása Forrás: gourmetfesztival.hu

A harmadik téma, a sör. Erről pont nemrég írtunk egy nagyobb anyagunkban, hogy ma már nem csak alkoholként gondolunk rá, hanem pácok, raguk, szószok lehetséges alapanyagaként is megjelenik. A OTP Bank Gourmet Fesztiválon is így lesz ez, de nem csak az éttermeknél, a kiállítók között is kiemelt szerepet kap. Kóstolhatnak majd belga és cseh klasszikusokat, valamint a legjobb hazai kisüzemi sörök is csapra kerülnek a háromnapos fesztivál ideje alatt.

Az eddigi legizgalmasabb nemzetközi felhozatal várható

A gasztronómia rajongóinak legnagyobb közép-európai rendezvényén ezúttal is számos kiemelkedő hazai és külföldi séf ad majd exkluzív vacsorát és tart érdekes előadásokat a színpadon. Ott lesz a Millenárison az osztrák és mediterrán konyhát vegyítő, kétcsillagos bécsi Konstantin Filippou, az egycsillagos szöuli Lee Jong-kuk, aki évtizedekig érlelt szószaival és marinádjaival érkezik, bemutatkozik a magyar közönségnek Iván és Szergej Berezutszkij, a moszkvai Twins Garden ikerpár séfjei, illetve a színpadon láthatják majd az albán Bledar Kolát, aki a világ egyik legjobb éttermeként számon tartott koppenhágai Nomában gyűjtött inspirációt, valamint Max Stieglt is, aki a Fertő-tó melletti Gut Purbach éttermében újítja meg Burgenland konyháját.

Lee Jong-kuk, Konstantin Filippou és Max Stiegl Forrás: gourmetfesztival.hu

Az OTP Bank Gourmet Fesztivál csütörtökön 17-23 óráig, pénteken 12-23 óráig, hétvégén pedig 11-23 óráig tart nyitva. A programot rossz idő esetén is megrendezik. A fesztiválra a napi jegyek ára 3900 forint, a négynapos bérlet ára pedig 7900 forint.

Fotók: Pixeltaster – Pintér Árpád / Gourmet Fesztivál

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.