A Wolfgat éttermet Kobus Van der Merwe vezeti, aki korábban gasztro újságíró volt, majd séffé képezte át magát. Az ő kicsi, de annál kifinomultabb éttermét választotta a világ legjobbjának, az első World Restaurant Awards hétfő este, a Párizsban rendezett díjátadón.
A Paternoster nevű kis halászfaluban található étterem körülbelül 160 kilométerre található Fokvárostól, az Atlanti-óceán partján. És amellett, hogy a legjobb étterem lett, a legjobb, térképen nem jelzett vendéglátóhely címét is elnyerte. Van der Merwe több videóban is azt nyilatkozta, hogy ételeinek a lényege az egyszerűség és a tisztaság. Ehhez méltón a tányérokra kerülő alapanyagok mind a környékről származnak. A séf sokat dolgozik vadon termő fűszernövényekkel, friss halakkal és tenger gyümölcseivel - amit a helyi halászoktól szerez be -, illetve bárányhússal és tengeri algával.
A Wolfgat érdekessége még, hogy a konyha személyzete két kivétellel csak nőkből áll, és a foglalkoztatott halászok is mind helyiek. Így az év étterme díj nemcsak a hétfogásos kóstolómenüknek, hanem a társadalmi felelősségvállalásnak, a helyiek foglalkoztatottságának is szól – olvasható a www.foodandwinegazette.com oldalán.
A térképen nem jelzett helyek listáján volt még a perui Mil étterem, a Riley's Fish Shack Tynemouth városában Angliában, a Tokuyamazushi Shiga városában és az osztrák Bootshaus.
Az év legjobb új éttermének díját a japán Inua nyerte el, melynek séfje a német Thomas Frebel, aki korábban a legendás koppenhágai Noma étteremben felelt a gasztronómiai kutatásokért és fejlesztésekért. Az Inua 2018 júniusában nyitott meg Tokióban, de már most nagy kritikai elismerés követi minden fogását.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.