Rekord számokat rejt a 2019-es Michelin Guide Franciaország

étterem
PUBLIKÁLÁS: 2019. január 22. 13:14

Hétfő este érkezett a hír, hogy Franciaországban megjelent a 2019-es francia Michelin Guide, amiben 632 csillagos étterem kapott helyet, közülük pedig 75 olyan, mely most kapott egy-, kettő-, illetve rögtön három csillagot. Ilyen rekord számokkal még egyik könyv és év sem zárt.

Az egyik legrégebbi francia konyhai eljárás: csirke disznóhólyagban sütve Forrás: FREDDURANTET/Freddurantet/Michelin Guide/facebook.com

A Michelin Guide nemzetközi igazgatója szerint az idei év francia Michelin Guide-ja egy olyan gasztronómia Franciaországot mutat be, ami minden téren a legjobbat nyújtotta. A díjazottaknak köszönhetően megjelent az ország regionális dinamizmusa, sok fiatal tehetség bukkant fel, és nem volt még ennyi női séfek által vitt csillagos konyha sem, mint most - olvasható a guide.michelin.com oldalon.

A rögtön három csillaggal kitüntetett éttermek között van például a Menton városában található Mirazur, melynek séfje Mauro Colagreco, illetve a Le Clos des Sens nevű hely, amit Annecy-le-Vieux-ben találnak. Laurent Petit séf és csapata a tavi halakat és a környék zöldségeit részesíti előnyben a konyhán, így ha itt étkeznek a vendégek, akkor megismerhetik az Annecy terroir igazi ízeit, akárcsak egy jó bornál.

A két csillagos vendéglátóhelyek sorát 2019-ben öt-, az egy csillagosokét pedig 68 étterem erősíti. Ezek közül a legtöbbet szenvedélyes és tehetséges fiatal séfek viszik, akik közül jó páran újító bátorsággal állnak neki a feladatoknak. Erre példa Guillaume Sanchez étterme, a NESO, ami Párizs 9. kerületében található. A 28 éves séf itt kísérletezik a fermentált (erjesztett) zöldségekkel és a hideg kivonással (extrakcióval). A folyamat alatt a folyadékból, félszilárd vagy szilárd anyagból, egy vagy több komponenst távolítanak el, illetve nyernek ki.

A 2019-es francia Michelin Guide-ban azonban nem csak konkrét éttermek, hanem főzési technikáik miatt érdekes vendéglátóhelyek is helyet kaptak. Például olyanok, mint a L'Orchidée Altkirch városában. Az éttermet Chatchai Klanklong, egy thaiföldi séf vezeti, akinek fúziós elképzelései teljesen lenyűgözték a bírákat. A párizsi La Condensa a francia gasztronómia alapjait vegyíti a mexikói ízvilággal, a Courchevel-ben található Sarkara pedig az első olyan étterem (nem cukrászda) ami csak desszerteket kínál a vendégeinek.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.