50 kiállító, 14 történelmi régió, 150-nél is több tétel és három mesterkurzus – ezekkel a számokkal és még számos ígéretes borral készül a hétvégére a BORmedence, amelyet a Magyar BOR Intézet és annak Kárpát-medencei partnerszervezetei rendeznek meg második alkalommal a Kárpát-medencei magyar borkultúra népszerűsítéséért. A rendezvényt a Magyar Nemzeti Múzeumban tartják október 27-én, szombaton 14 és 22 óra között.
Idén is lesz sétálókóstoló közel 50 kiállító közreműködésével, amelyen a Kárpát-medence legtöbb borvidéke bemutatkozik, és ahol a több mint 150 tétel korlátlanul lesz kóstolható. A rendezvény idei díszvendégeként a kárpátaljai Bereg-vidéket, Badacsonyt és a Balaton-felvidéki Szent György-hegy borász-képviselőit hívták meg. Azonban a szervezők szerint ez a képviselet nemcsak a borok terén, hanem muzsikaszóban és gasztronómiában is megmutatkozik majd.
A programsorozat részeként az idei évtől kezdve elkészítik a Kárpát-medence borát is, amely a térség legtöbb történelmi bortermő vidékéről érkező, kiemelkedő borászok hagyományos fajtákból való borainak felhasználásával készülő közösségi bor lesz. A 2018-as év bora egy olaszrizling-furmint házasítás lesz majd, Balaton-felvidéki stílusban.
Ehhez a BORmedence másnapján a borászok a szakmai meghívottakkal közösen vakkóstolással vizsgálják az egyes beérkezett tételeket, majd együtt házasítják, és hozzák létre a közös bort Balatonfüreden. A palackozás 2019. június 4-én történik, így a Kárpát-medence bora az összetartozás borává is válik. A bor először hivatalosan a BORmedence 2019. évi őszi rendezvényén lesz kóstolható – olvasható a szervezők közleményében. A rendezvény programjairól és jegyárairól bővebben az esemény weboldalán olvashatnak.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.