Hatezer éves bor maradványaira bukkantak Szicíliában

borkészítés
PUBLIKÁLÁS: 2017. augusztus 25. 17:17
Hatezer éves bor maradványaira bukkantak Szicíliában

Átírhatja a borkészítés történelmét Olaszországban az a régészeti lelet, amelyre Szicíliában bukkantak nemrég. A sziget délnyugati részén ugyanis egy hatezer éves, bormaradványokkal teli tárolóedényt tártak fel régészek. Ez arra utal, hogy a borkészítés sokkal korábban indult, mint azt valaha is gondoltuk.

Agrigento egyik híres temploma. Fotó: Enrico Strocchi / Flickr

Eddig azt feltételezték, hogy a szőlőtermesztés és borkészítés a középső bronzkorban (időszámításunk előtt 1300-110 körül) fejlődött ki a mai Olaszország területén, legalábbis erről árulkodtak a korábban talált szőlőmag-fosszíliák, ősi tárolóedények és borászatok maradványai.

A legújabb felfedezéssel azonban még korábbra, a rézkorba tehetők a borászat kezdetei az Appennin-félszigeten. A meghökkentő felfedezést a Dél-Floridai Egyetem régésze, Davide Tanasi és nemzetközi csapata tette, amelyben részt vettek a Cataniai Egyetem szakemberei is - írja az MTI.

Az ősi bormaradványokra a szicíliai Agrigento egyik barlangjában, egy kétfülű cserépedényben bukkantak. A vegyi elemzés során borkősavat és nátriumsót találtak, amelyek a természetben a szőlőben vannak jelen, illetve a borkészítés folyamatában. Megállapították, hogy a maradványok legalább négyezer évesek. A régészcsoport szerint nagyon ritkán lehet meghatározni ilyen öreg maradványok összetételét, legfeljebb csak akkor, ha az ősi tárolóedényt érintetlenül tárják fel, ami szerencsére így történt.

A régészek folytatják kutatásaikat, most azt próbálják meghatározni, hogy vörös vagy fehérbort tároltak az edényben.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.