A pajcsiu világhódító útra készül - de hogyan igyuk?

Kína
PUBLIKÁLÁS: 2017. január 30. 14:33
A pajcsiu világhódító útra készül - de hogyan igyuk?

A pajcsiu a kínaiak legnépszerűbb, a Kínába látogatóknak pedig a hatalmas ország legrémisztőbb itala. Mi is az a pajcsiu, és hogyan igyuk, hogy jó legyen? Erre kereste a választ a CNN is.

Szépen csomagolt pajcsiu Fotó: Badagnani / Wikipedia

A pajcsiu (más írásmódban baijiu) gabonapárlat, a világ legnagyobb mennyiségben fogyasztott szeszes itala (becslések szerint 2016-ban 5 és fél milliárd liter fogyott belőle), melyet cirokból és rizsből készítenek. Csou Enlaj kínai elnök is ezzel fogadta Nixon amerikai elnököt annak történelmi, 1972-es látogatásakor. Figyelem: nyolcszor erjesztik és kilencszer párolják, és a végeredmény 30-60 fokos alkohol lesz. Általában étvágygerjesztőnek, illetve ételek mellé kínálják, és úgy tartják róla: igen alattomosan részegíti le az embert. A legismertebb márka a Maotai.

Különösen népszerű a néhány napja megünnepelt Holdújévkor, amikor is az egymást végeérhetetlenül követő újévi köszöntők során az ünneplők egyiket a másik után döntik le a torkukon. Éppen ez az, ami miatt a külföldiek tartanak tőle: ízén nem érződik az ereje, a kínaiak pedig hajlamosak egyik kört a másik után kínálni (természetesen nem csak ünnepekkor), a kínálást pedig illetlenség visszautasítani, így a gyanútlan utazó csúnyán elázhat, ha nincs hozzászokva a helyi nedűhöz. A pajcsiu név jelentése egyébként: részeges.

Dolgoznak a Maotai gyárban Fotó: ChinaFotoPress / Northfoto

Pekingben pajcsiu bár is nyílt, a Capital Spirits, mely igyekszik a külföldiekkel is megkedveltetni az italt, és amelynek amerikai tulajdonosa szerint az első szabály: ne igyunk együtt a helyiekkel. Ismerkedjünk meg az ital négy változatával, melyek a könnyű aroma, az erős aroma, a rizs íz és a szósz íz (utóbbi arról kapta nevét, hogy a szójaszószra emlékeztet). Ha már tudjuk, melyik a kedvencünk, és milyen mennyiséget bírunk belőle, csak akkor keveredjünk jó szándékú helyiek közé.

A világ legnépszerűbb itala, azon belül pedig a legjobban fogyó márka Fotó: Javierpetrucci / Wikipedia

Kína mindent megtesz egyébként a pajcsiu népszerűsítéséért. Egyrészt recepteket és koktélokat találnak ki az ital felhasználásával, másrészt Bordeaux-hoz hasonló turisztikai látványosságot készülnek csinálni a délnyugat-kínai Kujcsou-tartománybeli Maotai városból, ahol múzeum és lepárló várja majd az érdeklődőket.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.