A világ legmélyebb barlangjának alján jártak a magyar barlangászok

Abházia
PUBLIKÁLÁS: 2016. augusztus 15. 10:33
Elérte a világ legmélyebb barlangjának alját a hét végén, és már a felszín felé tart négy magyar barlangkutató, akik egy nemzetközi expedíció keretében részt vesznek Abháziában a 2197 méter mély Krubera-Voronya barlang feltárásában.

A magyar csapat tagjai - Ambrus Gergely expedícióvezető, ifjabb Adamkó Péter, Jager Attila és Tóth Attila - elsőként készítenek fotókat, filmet és könyvet a Föld legmélyebb szárazföldi természetes pontjáról. A csoport Abháziában csatlakozott augusztus elején egy nagy nemzetközi expedícióhoz, amelyben orosz, ukrán, iráni, lengyel, spanyol, libanoni és amerikai kutatók is részt vesznek.

A tapasztalt magyar barlangkutatók viszontagságos út végén augusztus 3-án érték el az expedíció színhelyét. Fokozatosan ereszkedtek le a barlang mélyére. Közben csatlakozott hozzájuk egy erdélyi és egy libanoni kutató is, Fábián Előd és Abou Nader - tájékoztatta az MTI-t hétfőn idősebb Adamkó Péter barlangkutató, az expedíció kapcsolattartója.

A szükséges felszerelést - élelmiszert, főzőkészüléket, gyógyszereket, mászófelszerelést, tartalék világítást, hálózsákokat, fényképezőgépeket és kéziszerszámokat - zsákokban vitték magukkal a barlangászok. Idősebb Adamkó Péter beszámolója szerint augusztus 12-én a magyar barlangkutatók 1440 méter mélyen átúszták a barlang legveszélyesebb pontjának tartott víz alatti járatot és lejutottak az 1600 méter mélyen lévő táborig, majd 13-án, szombaton érték el a barlang 2197 méter mélyen fekvő végpontját. A csoport jelenleg visszafelé tart a felszínre. Haladásukat késlelteti, hogy a térségben árvíz van - mondta el az expedíció szóvivője.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.