Önellátó étterem nyílik Balatonfüreden saját üvegházzal, farmmal és pincészettel

Budapest
PUBLIKÁLÁS: 2016. június 21. 12:25
Akár elzászi menüsorral is találkozhatunk a hamarosan nyíló, Nem Kacsa nevű különleges vendéglátóhelyen.

Takács Lajos séf korábban többek között a budapesti Olimpiában, a Lacipecsenyében, majd a Tihanyi-félszigeten lévő Sajkodon, az Apátiban bűvölte el ételeivel az igényes vendégeket. A szakács hamarosan új típusú étteremben próbálja ki magát: Balatonfüreden olyan egységet vezet majd, amely arra törekszik, hogy minél inkább saját forrásból lássa el magát - írja a Magyar Nemzet Online.

A Nem Kacsa nevű étterem mögött egy saját kertészet áll majd egy ezer négyzetméteres üvegházzal, amelyben zöldségeket és csírákat fogunk termeszteni – mondta Takács Lajos új „állomáshelyéről", amelyet Balatonfüreden nyitnak hamarosan a nagyvárosi léttől megcsömörlött befektetők. Hozzátette: a későbbiek során akár ötezer négyzetméteresre is növelhetik az üvegházak méretét. De nem csak emiatt lesz más az étterem. Egy 34 hektáros területen vadakat, marhákat, sertéseket, szárnyasokat tenyésztenek, a napokban érkezik a területre négyszáz kacsa. A tulajdonosok birtokában van már egy 15 hektáros pincészet is, ahonnan később akár a ház bora is kikerülhet.

A közelmúltban Erdős Norbert, a Magyar Gasztronómiai Egyesület tagja meghívta Strasbourgba egy tanulmányútra az MGE által rendezett Hagyomány és evolúció verseny indulóit és zsűritagjait, köztük Takács Lajost. A résztvevők rengeteg tapasztalatot szerezhettek Elzászban; többek között olyan éttermeket is meglátogattak, amelyeket nemzetközi éttermi kalauzok is ajánlanak.

A szakemberekből álló csapat Colmar városának piacán is látogatást tett (a Disney-mesét is ihlető francia városról itt írtunk korábban), ahol Takács Lajos tapasztalatai szerint olyan árubőséggel találkoztak, mint amilyennel a budapesti piacokon sem nagyon. A galambtól az eredetvédett húsokon át az articsókáig, a különleges elzászi spárgáig és burgonyafajtákig mindent meg lehetett találni. A programot pincelátogatás is színesítette, amely ugyancsak tanulságos volt. A felkeresett pincészet az 1500-as évek óta foglalkozik szőlőműveléssel, generációról generációra száll a tapasztalat. Bár csak hatvan hektárt művel a borászcsalád, mégis kétmillió palackot képes előállítani, amelyek fele kiváló minőségű, tradicionális eljárással készült pezsgő. Csak összehasonlításul: idehaza egy hektáron 3000 tőkét nevelnek, Elzászban ennek négy-ötszörösét.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.