Kóstolt már magnum palackos pezsgőt?

Budapest
PUBLIKÁLÁS: 2015. szeptember 10. 16:08
Hogy milyen hatással van a magnum palack a tradicionális pezsgők minőségére? A szerdán kezdődött Budavári Borfesztiválon sok más mellett erre is megkaphatja a választ. Ha azonban az esős idő mégis visszatartaná kíváncsiságát, akkor most eláruljuk előre.

A Kreinbacher Birtok már akkor megfogalmazta ezt a kérdést, amikor pezsgőkészítésbe kezdtek Somlón. A választ épp egy évvel első pezsgőik premiere után, a 24. Budavári Borfesztivál első napján ismerhette meg a nagyközönség. Az új Brut Classic 2011 Magnum és Extra Dry Magnum limitált mennyiségben, formabontó design csomagolásban mutatkozott be - olvasható a közleményükben.

Fotó: aborfesztival.hu

Még hogy a méret nem számít

Az évekig borászati rendszerváltásra váró Somlói borvidékről már két éve megjósoltuk, hogy majd a borvidék pezsgője fogja a régiót felébreszteni. És bizony, nagyot nem tévedtünk. Néhány hete még a Kreinbacher birtokra is ellátogattunk, hogy megnézzük, mit tanulhat egy nap alatt egy lelkes borkedvelő a Somló-hegyről, hogy kiderítsük milyen egy jó pezsgő, és lássuk, egy borospince tényleg nem feltétlen jelent egyet az ősrégi, dohos falakkal.

A Kreinbacher Birtok minden pezsgője, így a borfesztiválon bemutatott magnumok is a furmint szőlőfajtára építenek és a champagne-i módszert követve, palackban erjesztve és érlelve készülnek. Champagne-ból érkezett Somlóra az az alaptézis is, amely szerint a magnum, azaz 1,5 literes palack az ideális méret, ha különleges Méthode Traditonnelle pezsgőt szeretnének készíteni. A palackos erjesztés és érlelés minőséget befolyásoló kulcstényezői ugyanis a magnum palackban még inkább kibontakozhatnak.

A finom aromák kialakulásában a bor második erjedésének is meghatározó szerepe van. A magnum esetében a palack nyaka (így a dugó és pezsgő közötti tér) azonos méretű, míg az űrtartalom a duplája, tehát ugyanannyi pezsgőre fele annyi levegő jut. A kevesebb oxigén hatással van a második erjedésre – mintegy tíz nappal lelassítja ezt a kulcsfontosságú szakaszt. Ennek következménye, hogy újabb molekulák, aminosavak keletkeznek, ezzel újabb aromák születnek meg a pezsgőben.

Extra Dry Magnum - Ferde doboz, stabil tartás Forrás: Travelo

Az oxigén és pezsgő kedvező aránya a seprőn tartás (erről bővebben itt), érlelés során is érvényesül. Ennek köszönhető, hogy a magnumba töltött pezsgők fejlődése lassabb, így a hosszabb érlelési idő után is őrzik frissességüket és tovább eltarthatóak. A méretes palackban a már leülepedett seprő nagyobb felületen érintkezhet a pezsgővel, így segíti az érlelési jegyek kialakulását is. A Kreinbacher Birtok szerint a méret mégiscsak a nagyság jele.

Sorszámozott palackok

A két limitált tételben készült pezsgő palackjai sorszámozottak, az Extra Dry Magnum és Brut Classic 2011 Magnum egyedi fejlesztesű kartont kapott. Doboza oldalra dől, miközben a palackot stabilan, egyenesen tartja. Az exkluzív doboz tervezése és fejlesztése több hónapon át tartott, a DS Smith csomagolástervezői, a Kreinbacher Birtok és Unger Zsolt, Surányi Miklós designerek közreműködésével - olvasható a közleményben.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.