Ezt egye, ha Szlovéniában jár: füstölt marhanyelvtől a tárkonyos poticáig

Brda
PUBLIKÁLÁS: 2015. május 05. 08:59
Bejártam Szlovénia legjobb éttermeit, és megkóstoltam a legfinomabb helyi fogásokat. Gasztrokirándulás a művészien elrendezett ételkölteményektől a tengerparti halbelezésig. Tartsanak velem!
Rimai Tímea

Többször jártam már Szlovéniában: leginkább síelni, illetve pár napot kirándulni, várost nézni érkeztem az aprócska szomszédos országba. A hegyi fogadók, és random kiválasztott városi éttermek meglátogatása alapján azt gondoltam, egy-két jobb helytől eltekintve semmi érdekes nincs a szlovén gasztronómiában. Házias ételek, hatalmas adagok, csevap, sör, rántott hús, csókolom. Legutóbbi látogatásomnak köszönhetően viszont jóval árnyaltabban látom a dolgot. Egy sajtóút keretében ugyanis megmutatták az ország legjobb helyeit, és legfinomabb fogásait a ljubljanai csúcséttermektől egy pirani halfarmig.

Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi

Gasztroséta Ljubljanában

Rövidke ljubljanai tartózkodásom alatt a város két kiemelkedő étterméhez is szerencsém volt. Az egyik a várban található, elegáns Strelec. A másik pedig a trendi Vander a belvárosban, a folyóparttól pár lépésnyire, egy dizájnhotel aljában. Bár utóbbi jóval közelebb áll az ízlésemhez, mivel mindkét helyen elegáns és hozzáértő kiszolgálás, valamint finom falatok vártak, bátran ajánlanám bármelyiket. A Strelecben – ahol ebédelni voltunk – a sügér tatárból, fürjtojásból, citromos majonézből, turbolyakrémből, zöldfűszerekből és tormából álló mennyei előételt emelném ki. A Vanderben – itt vacsorával vártak minket – pedig a lazacos, grapefruitos zöldsalátát, illetve a habkönnyű pavlova tortát imádtam.

Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi

A két menő étterem meglátogatása között sem maradtunk éhen, ugyanis beneveztünk egy gasztrosétára, mely Ljubljana nevezetességeit és legjellegzetesebb ételeit mutatja be. A háromórás túra a híres hármas híd, a Tromostovje mellett található turistainformációs irodától indul szerdánként és szombatonként déltől. A túra felnőtteknek 30 euróba kerül, ebben az idegenvezetés és a kóstolt ételek, italok árai is benne vannak.

Mivel a csoportunk egy komplett ebéd után vágott neki a sétának, így a végére szabályosan gurultunk a hangulatos kis utcákon. Nyugodtan érkezzenek tehát éhesen, a séta végére jól fognak lakni. A ljubljanai gasztro-városnézésben egyébként az a jó, hogy a legjobb piacok és éttermek felkeresése közben a város legérdekesebb látványosságait is érinti. Így egyszerre kapunk képet magáról a városról, és a helyi étkezési kultúráról is.

Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi

Az első megállónk a belváros szívében található Klobasarna volt. A családias kis helyen a tradicionális szlovén kolbászt, a Kranjska klobasát lehet megkóstolni, némi mustárral, tormával és friss kenyérrel megtámogatva. Nem tud többet egy jó alapanyagokból készült friss főtt kolbásznál, a maga műfajában viszont hibátlan. Innen nem messze a halpiacon, illetve a közösségi élet központjának számító zöldség- és virágpiacon is tesz egy gyors látogatást a csapat, majd a sárkányos hídon áthaladva nemsokára már a Pri Trubarjevi mamiban esszük a klasszikus szlovén előételnek számító füstölt marhanyelvet almával és tormával. Bizarrul hangzik, de baromi finom.

Innen a kiülős helyektől nyüzsgő folyóparton, majd a főtéren át a Druga Violinához érkezünk. A hely különlegessége, hogy sérült embereket foglalkoztatnak – de nem ám csak a háttérben, hanem a kiszolgálásnál is. Itt hagymás tört krumplit kóstolunk, a szlovének állítólag élnek-halnak a krumpliért, azon belül is ez a változat a többség kedvence. A tarka házikós, kisvárosias hangulatot árasztó óvárost magunk mögött hagyva, a csupa beton Republike trg-ra érünk: itt azért erősen érezhető, hogy az egykori Jugoszláviában járunk. A téren található üzletház éttermében, a Maxiban a klasszikus szlovén vasárnapi ebédet, a rántott csirkét tálalják fel. Finomnak finom, de akkor sem szomorkodtam volna, ha ez a rész kimarad.

Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi

Viszont a folytatást semmiképp nem hagytam volna ki: az egykor felhőkarcolónak számító, tizenegy emeletes Nebotičnik tetején csodás körpanoráma, és a bledi tippjeink közt már emlegetett potica fogadott. Méltó befejezése lett volna a túránknak már ez is, de még a belvárosba visszaereszkedve várt ránk a Šnopc o' tecca, ahol helyi snapszok és likőrök kóstolgatása közben zártuk a napot.

A krémes hazája: Bled

A meseszép Bledi-tó partján bármit is válasszunk elő- és főételnek, desszertként egyenesen kötelező vaníliás krémet, tejszínhabot és leveles tésztát tartalmazó krémest enni. A sütit Ištvan Lukačevič, a Park Hotel cukrásza fejlesztette tökélyre hatvan évvel ezelőtt. A bledi krémes népszerűsége azóta töretlen – a hotellel szemben található, panorámás kávézóban állítólag tizenkét milliót adtak már el belőle.

Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi

Persze azért nem csak sütiben jók a blediek: életem egyik legjobb tengeri herkentyűs tésztáját az Ostaria Peglez'n-ben ettem pont egy évvel ezelőtt. A bájos, vintage stílusban berendezett, mediterrán, illetve tradicionális szlovén fogásokat kínáló étterem csupán pár lépésnyire található az ikonikus bledi krémes lelőhelyétől, így érdemes lehet a két hely meglátogatását összekötni egymással.

Szintén jó minőségű, friss alapanyagokból készült, átgondolt fogásokat kínál a Garden Village glamping étterme (Vrtnarija), ahol az asztal közepéből valódi fű nő. Aki pedig házias ízekre és óriási adagokra vágyik, annak korábbi tapasztalataim alapján a bledi Gostilna Pri Planincut ajánlom, a bledi várhegy tövében. A kedvencem itt az emberes méretű pljeskavica és a mángoldos tört krumpli. A hely egyetlen hátránya, hogy egy itt elköltött ebéd vagy vacsora után nagyon nehéz megmozdulni.

Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi

Ha pedig a környék legszebb panorámájában szeretne gyönyörködni evés közben, mindenképp a vár éttermébe foglaljon asztalt. Bár az ételekkel a korábban emlegetett helyeken jobban járnak, a kilátás egyszerűen verhetetlen innen.

Narancsszín borok és olaszos konyha: Brda

Nem kicsit voltam szkeptikus, amikor azt hallottam, hogy a szlovén Brda pont olyan, mint Toszkána. Imádom az olaszok dimbes-dombos szőlőültetvényes, olajfás tájait, melyet a dombtetőkön ódon települések koronáznak meg. Hogy ilyen lenne Szlovéniában is? Nem igazán hittem benne. Így aztán annál nagyobb volt a meglepetés, amikor megérkeztünk a Kmetija Štekar vendégházhoz, ahol hihetetlen panoráma, élénk színű, mediterrán stílusú épület, egy délutáni szundihoz stratégiailag tökéletesen elhelyezett függőágy, és egy mennyei ebéd fogadott. (És persze, hogy a közeli dombtetőn ott volt egy kedves kis középkori városka is.)

Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi

A hangulatos étteremben a tulajdonos szolgálta fel a házias, gazdag ízű ételeket. Előételnek az olasz frittata helyi megfelelőjét, és házi felvágottakat kaptunk, majd gnocchi érkezett pirított szalonnával. A főétel vadspárga, fehér polenta és sült kolbász volt, desszertnek citrommal megbolondított almás rétest ettünk. Különösen tetszett, hogy szezon lévén a mennyei vadspárgát érkezésünk előtt szedték a közeli erdőben, az ételek receptjei pedig a tulaj anyukájától származnak. És persze az ebédhez kóstolt különleges, 2008-as évjáratú, narancs színű bor is az itteni borospincében készült.

Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi

A helyiek elmondása szerint a narancs boroknak az elmúlt pár évben lett nagy keletje. Jelenleg nagyjából tíz pincészet van, ahol visszatértek ehhez a tradicionális technikához. "A narancs bor fehérszőlőből készül, nevét a fehérborokhoz képest sötétebb, sokszor narancsba hajló színéről kapta, amelyet a hosszan tartó héjon erjesztésnek (és tartásnak) és az alacsonyabb kénezésnek köszönhet ez a bortípus. A több napig, hétig vagy akár hónapig tartó maceráció miatt a narancsborok stílusa merőben eltér a megszokottól" – írja az eljárásról a Terra Hungarica blog. Nagyon különleges, mindenképp kóstolják meg, ha erre járnak!

Halak minden mennyiségben: Piran

Négynapos túránk utolsó állomásán, a tengerparti Piranban nem csak kóstoltunk, de meg is dolgoztunk az ebédért. A tengeren található halfarmra tett hajós kirándulás után ugyanis a Fonda Fish parti bázisán először megtanítottak, honnan ismerhetjük fel az igazán friss halat. Onnan, hogy egyáltalán nem büdös, és van tartása, nem lóg plöttyedten, ha a kezünkbe vesszük. A szemét és a kopoltyúját hiába figyeljük, ezeket könnyedén tudják manipulálni, akik el akarják hitetni velünk, hogy friss árut kínálnak.

Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi

Az elmélet után jött is a gyakorlat: mindenki megpucolta és kibelezte a maga tengeri sügérjét. A művelet egyébként meglepően egyszerű, brutális madárfóbiával nekem sokkal nagyobb gondot okoztak a fejünk felett köröző tengeri sirályok, mint maga az előkészítés. A teendők nagy részét – pucolás, belezés – ugyanis egy sima kanállal el tudjuk végezni, csupán a felvágáshoz szükséges egy éles kés. Már csak a zöldsalátát kellett bekeverni, a halat és némi padlizsánt a grillre dobni, és kész is a finom ebéd.

A rendkívül szimpatikus, környezettudatosan gondolkodó családi cég, – melynek termékeivel a legjobb éttermekben lehet találkozni –, nem csak az újságírók kedvéért szervezte meg ezt a programot. Fontosnak tartják, hogy az emberek minél többet megtudjanak a tenger élővilágáról, a jó minőségű halakról és azok elkészítési módjáról. Így aki Piranban jár, és kedvet érez, fizessen be bátran egy ilyen programra, szemléletformáló élményben lesz része.

Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi

Annak pedig, akit a pirani zegzugos utcákat járva annyira magával ragadott volna az olaszos hangulat, hogy csak pizzára tud gondolni, a Pizzeria Peticát ajánlom, nem messze a kikötőtől és a Tartini tértől. Nevetségesen lassú a kiszolgálás, viszont a vékony tésztás pizzájuk maga a mennyország. Mi mással, mint tenger gyümölcseivel kérjék!

Újságírónk a szlovén idegenforgalmi hivatal, a Spirit Slovenia sajtóútján ette végig az országot.

Várja a napfényes Szeged!

Szeged az ország egyik leghangulatosabb, legváltozatosabb városa. Mi teszi vonzóvá? A belváros szecessziós és eklektikus épületei, mediterrán teraszai, nyüzsgő forgataga. Továbbá a szabadtéri rendezvények, fesztiválok széles választéka, a szegedi halászlé, a Tisza nyújtotta kikapcsolódási lehetőségek, nemzetközi sportesemények és a napfény, a napsütéses órák száma itt eléri a 2200 óra/évet. Kipróbálná? Töltse ki a kérdőívet, szegedi hétvégét nyerhet! (X)

Újabb cikkünk ebben a témában:

Álommelót hirdetett egy szlovén ökofalu - 2016.03.30.

A vendégek pásztorkunyhókban alszanak majd, és néhány napig ők is részesei lehetnek az ott dolgozó pásztorok mindennapjainak. De addig is meghirdettek egy álommunkát.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.