Négy legendás ír ital a whiskey-től a poitínig

jameson
PUBLIKÁLÁS: 2015. március 24. 08:52
Keresztül szeltük az ír szigetet a legjobb alkoholos italok nyomában: felkerestünk viszkifőzdéket, ittunk a híres barna söreikből, esélyt adtunk több kézműves sörfőzde kísérleti sörének, és persze az eredeti ír kávét sem hagytuk ki a sorból. De még házi poitínt is kóstoltunk. Hogy az mi? Cikkünkből kiderül.
Lehoczki Márta

A Travelo már nem először járt Írországban. Legutóbb Dublinban töltöttünk egy hetet. Akkor feltérképeztük a pénztárcabarát városnézési lehetőségeket, majd végigpróbáltunk minden helyi ételt és italt. Most visszatértünk, hogy Dublinon túl is körülnézzünk az íreknél. Először alkoholos kalandjainkról mesélünk.

Guinness sörfőzde

A Guinness a leghíresebb ír ital, még a világ piatérképére is ezzel a barnasörrel kerültek fel, pedig azért a whiskey is méltán ott lehetett a versenyben. A Guinness Storehouse a leglátogatottabb dublini látványosságok között van, mégsem ülnek a babérjaikon: rendszeresen megújítják bemutatótermeiket. Túránk során most is jártunk egy olyan teremben, ahol tavaly még maga a főzde üzemelt. De gyorsan átépítették, és most kóstolószobaként működik. A teremben több csőből látványos füstként csap fel egy-egy aroma illata. A következő, szintén új terem pedig az alapító előtt tiszteleg. Arthur Guinness merészsége ma már legendás: 1759-ben kilencezer évre szóló bérleti szerződést írt alá a földre, ahol ma is a sörgyár áll.

Fotó: lehoczkim
Fotó: lehoczkim
Fotó: lehoczkim
Fotó: lehoczkim
Fotó: lehoczkim
Fotó: lehoczkim
Fotó: lehoczkim
Fotó: lehoczkim
Fotó: lehoczkim
Fotó: lehoczkim
Fotó: Brent Hofacker

A Storehouse-ban egyébként az a jó, hogy sokkal több, mint egy múzeum. A látogatók a sör készítésének lépései mellett megtanulhatják, hogy hogyan kell sört kóstolni, a nyelv melyik részén milyen ízeket keressünk, amikor sört iszunk, és aki akar, kipróbálhatja magát sörcsapolásban is. A látogatók örök kedvence sem egy tipikus múzeumi helyszín: az épület legfelső emeletén található Gravity bárból 360 fokos panoráma nyílik Dublinra. Tökéletesebb helyet nem lehet a városban találni arra, hogy a legnépszerűbb ír sörrel megismerkedjünk.

Más helyi barnasört is kipróbálna?

Kóstoljon Murphy's Irish Stoutot, ami kicsit könnyedebb, mint a Guinness. Vagy kísérletezzen a helyi kis főzdék kínálatával, ami viszont idényenként és városonként is változik. Dublinban mi a J.W. Sweetman éttermet ajánljuk, ha több helyben főzött sörre is kíváncsi, mert itt az ételek mellé kis poharakban minden csapon lévő fajtájukat végig lehet próbálni.

Kézműves sörfőzdék

Írország sem tudott kimaradni a kézművessörfőzde-lázból. Vidéken egészen apró, egyszemélyes főzdék is működnek, sokszor csak egy-egy pubnak vagy a helyi szálloda bárjának szállítva az aktuális kísérletükből. Mi így találkoztunk a tavaly novemberben alapított Torc kézműves főzde söreivel, de egyébként minden régióban találni lelkes amatőr és félprofi sörkészítőket. Akit zavar, hogy nem garantált, jól ismert ízt és minőséget kap, maradjon a Guinness-nél, vagy a jellemzően mindenhol kapható német márkáknál. Aki viszont szeret kísérletezni, nézzen szét ezen az oldalon, vagy még inkább kérdezősködjön helyben!

A tavaly novemberben alapított Torc kézműves sörfőzde söreiből egyet az egyik hely hotel mindig tart csapon Galéria: Ír italok nyomában Fotó: lehoczkim / Travelo

Poitín

Viszont ne próbálkozzon házi főzésű verzióval a poitín (ejtve: pocsin) nevű, magas alkoholtartalmú italból, az ugyanis illegális! Eredetileg a legtöbb családban készítettek ilyen 40-90 százalékos alkoholtartalmú italt. Ahogy lenni szokott, mindent beletettek, amit találtak: készülhetett a poitín árpából, egyéb gabonafélékből, cukorrépából és krumpliból is. A boltokban ma is találni poteen néven futó italt, de ez állítólag köszönő viszonyban sincs az eredetivel, amit házaknál főztek, és helyenként állítólag főznek még most is a több száz éves tiltás ellenére.

Jameson viszki

Az írek állítják, hogy a viszki készítésének titkát ők tanították meg a skótoknak, így skót nemzeti italnak tartani nagy hiba. Ezen nem változtat az sem, hogy az írek whiskey-nek, a skótok pedig e betű nélkül, whisky-nek írják az árpapárlatuk nevét. Az igazság persze ennyi év távlatából kinyomozhatatlan, a skót és az ír változatnak viszont egyértelműen megkülönböztethető karakterjegyei alakultak ki.

A Jameson kóstolószobájában pedig megtanulhatjuk, hogy mi a különbség az ír, a skót és az amerikai viszki között Galéria: Ír italok nyomában Fotó: lehoczkim / Travelo

A skótok a saját viszkijüket kétszeres lepárlással készítik. A felhasznált árpát jellemzően nyílt tűz felett pörkölik, így a kész italban végül a fütsös ízjegyek dominálnak. Ezzel szemben az írek tradicionálisan háromszoros lepárlást, és zárt rendszerű pörkölést alkalmaznak, így az ír viszki íze lágyabb, mint skót vagy amerikai vetélytársaké.

A tradíció pedig a ma már világhírű márkáját 1780-ban Dublinban megalapító John Jamesonnak köszönhető. Ő kísérletezte ki a háromszoros lepárlást, és az ő nyomán lett végül szinte minden ír viszkifőzdében ez a gyakorlat, majd később a hagyomány is. Ma a termelés már Cork mellett, egy Midleton nevű településen zajlik. És Dublin mellett itt található a márka másik kóstolóterme is, ahol egy gyárlátogtás után mindenki összehasonlíthatja amerikai, skót viszkik és a helyi Jameson ízét.

Ír kávé

Az ír kávéba viszki kerül, ezt sokan tudják. De hogy a tökéletes koktél érdekében több dologra is figyelnünk kell, már kevesebben. Fontos például, hogy a bögre, amiben kínáljuk, meleg legyen. A legtöbb helyen ezért egész egyszerűen párszor átöblítik forró vízzel. Az ír kávéból akkor sem maradhat ki a cukor, ha egyébként cukor nélkül issza a feketét az ember: a tejszín így marad csak fenn szépen a kávé tetején.

Galéria: Ír italok nyomában Fotó: Brent Hofacker

A forró kávéban elkeverjük a cukrot és a viszkit, majd a tetejére rétegezzük a tejszínt. Hagyományosan folyékony, zsíros tejszínt használtak ehhez, de mostanában gyakori a tejszínhab használata is. Az arányok pedig házról-házra változnak. A kész italunk elfogyasztásához az az írek tanácsa, hogy a hideg tejszínen keresztül szürcsölgessük a forró italt, és véletlenül se keverjük bele a tejszínt a kávéba.

Egészségükre!

Írországban a Budapestről Dublinba heti négy járatot üzemeltető Aer Lingus légitársaság és az Irish Welcome Tours vendégeként néztünk körbe.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.