Sütemények tárolása egy fedeles tárolóedényben

Így tárold a sütiket, hogy egy morzsa se vesszen kárba

tipp
PUBLIKÁLÁS: 2025. december 27. 11:15
Az ünnepi időszakban rengeteg finomság készül, néha pedig megesik, hogy túllövünk a célon. Cikkünkben ezért olyan egyszerű tippeket hoztunk a sütemények tárolása szempontjából, amelyekkel nem fog kárba veszni a munkád.

Miután beszerezted az összes drága hozzávalót, majd órákat töltöttél a konyhában, valószínűleg téged is nagyon felbosszantana, ha pár nap múlva még a fogad is beletörne az édességbe. Ugye te sem szeretnéd a fogászaton tölteni az ünnepeket, vagy azt, hogy a munkád kárba vesszen? Akkor ne menj sehova, ugyanis a következő trükkökkel gyerekjáték lesz a sütemények tárolása.

Sütemények tárolása helyesen, üvegekben
Ezekkel a tippekkel gyerekjáték lesz a sütemények tárolása
Fotó: 123RF
  • Teljesen eltérő lehet, hogy meddig áll el egy sütemény.
  • Forrón egyiket sem szabad eltenni.
  • A különböző finomságokat érdemes egymástól külön, száraz, hűvös helyen tárolni.
  • Ne félj rétegezni a süteményeket – csak okosan.

Sütemények tárolása helyesen: 5 tuti tipp, hogy ne vesszen kárba a munkád

A rágós sütik gyorsan kiszáradnak, a ropogósak megpuhulnak, az ízek pedig összekeverednek. Akár az ünnepekről, akár a mindennapokról legyen szó, ha az alábbi tanácsokat megfogadod, az édességek puhák, ropogósak és frissek marad.

Járj utána, hogy meddig áll el a sütemény

Minden süti más, ezért eltérő lehet a szavatossági idejük. Többségük azonban szobahőmérsékleten 3 napig is eláll, persze csak ha helyesen tárolod azokat. Amennyiben túlsütötted magad, érdemes az adagok egy részét lefagyasztanod, amit 6 hónapig bármikor elővehetsz.

Hagyd kihűlni a finomságot

Tisztában vagyunk azzal, hogy a sütés egy macerás folyamat, viszont ne rontsd el azzal a munkádat, hogy a még forró sütiket dobozba rakod. Hagyd teljesen kihűlni, és csak utána tedd el azokat, így a pára nem fogja tönkretenni az édességet.

Kekszek kosárban
A süteményeket hagyd kihűlni, mielőtt eltennéd azokat
Fotó: Nataliya Arzamasova / 123RF

Tárold külön az édességeket

Mindenképpen rakd külön dobozba a különböző süteményeket, hiszen átvehetik egymás ízét, emellett pedig a puha finomságok megpuhíthatják a ropogósakat. Összességében elmondható, hogy a ropogós édességekhez elég egy lazább fedelű doboz, a puhábbakat azonban mindenképpen helyezd jól záródó edénybe.

Tedd hűvös helyre a süteményt

A dobozokat tedd hűvös, száraz helyre, például a kamra hátsó részébe, hogy a bennük lévő sütemények sokáig megőrizzék a frissességüket.

Bátran rétegezd a finomságot

Rendkívül idegesítő, amikor a sütik összeragadnak. Annak érdekében, hogy ezt a kellemetlenséget elkerüld, tegyél belőlük egy sort a doboz aljára, majd fektess rájuk egy sütőpapírt, és mehet is rá a következő sor.

Az alábbi videóból egy újabb süteménytárolási trükköt leshetsz el:

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.