
A fagyasztott krumpli felhasználása egyszerűbb, mint hinnéd. A nagyobb mennyiségű krumpli megvásárlásának előnye és hátránya is van: ha rendszeresen készítünk burgonyás ételt, nem kell gyakran boltba rohangálnunk, ám megvan annak is az esélye, hogy a kedvenc alapanyagunk megfonnyad, kicsírázik vagy bepenészesedik. Itt merül fel a fagyasztás kérdése és lehetősége, vagyis, hogy meghosszabbítsuk a krumpli élettartamát. De vajon élhetünk ezzel a módszerrel, és ha igen, vajon tényleg működik?

Még mielőtt elárulnánk a titkot, érdemes szót ejteni arról, hogy a nyers burgonya fagyasztása kifejezetten kerülendő gyakorlat. Ilyen állapotban ugyanis a krumpli sok nedvességet tartalmaz, emiatt a fagyasztási és kiengedési folyamatok nagy mértékben megváltoztathatják a zöldség szerkezetét és állagát. Ez pedig a későbbi főzésre, illetve sütésre is negatív hatással lehet. A témával kapcsolatos legfontosabb információt a Delish online gasztronómiai magazin osztotta meg.
Mielőtt a krumplit hűvösre tennénk, szánjunk időt az előkészületekre. Ennek során elsősorban azt fontos figyelembe venni, hogy a későbbiekben milyen fogást készítünk majd az alapanyagból. Általánosan azonban elmondható, hogy akkor járunk jól, ha részben megfőzzük a burgonyát. Ezt megtehetjük aprítva, például kockára vagy hasábokra vágva, de akár egészben is héjastul, illetve anélkül. Kifejezetten lényeges, hogy ne főzzük teljesen puhára a krumplit, mindezt a blansírozási eljárással érhetjük el:
Tudtad?
A népszerű konyhatechnikai eljárás, vagyis a blansírozás lényege, hogy rövid ideig hőkezeljük az adott alapanyagot forrásban lévő vízben, akár alaplében. A módszer főként zöldségek előkészítésére való, célja a részleges előfőzés, az állag megőrzése és a héj könnyebb eltávolítása.
Vannak olyan krumplis ételek, amiknek kifejezetten jót tesz a fagyasztási művelet. Lássuk, melyek ezek!
Sült krumpli: A lefagyasztott alapanyagból készített finomság sokkal ropogósabb és aranybarnább lesz, miközben belül megőrzi puhaságát. A tökéletes sült krumplihoz érdemes még fagyasztott állapotában a forró olajba tenni a hasábokat.
Tócsni: A népszerű ételhez reszeljük le a nyers burgonyát, méghozzá az eszköz legnagyobb lyukú oldalán, majd végezzük el a blansírozást. Csinálhatjuk fordítva is: ilyenkor az egész krumplit blansírozzuk és utána reszeljük. Akárhogy is járunk el, az aprított zöldséget oszlassuk el egyenletesen egy sütőpapíron, és így fagyasszuk le. Az eredmény szuper ropogós kéreg lesz!
Burgonyapüré: Ezt a köretet készen, azaz tejszínnel és vajjal együtt is bátran betehetjük a mélyhűtőbe, a zsírok ugyanis segítenek megőrizni az eredeti állagot. Emiatt kicsit több tejszínnel érdemes elkészíteni a krumplipürét, ami miután teljesen kihűlt, mehet is a mélyhűtőbe. Fontos, hogy felhasználás előtt a hűtőben olvasszuk, és csak felolvadva melegítsük fel. A krémes állag garantált!
Szükséged lenne egy jó receptre? Készíts krumpliból isteni tócsnit a következő módon:
Ezek a krumplival kapcsolatos cikkek is érdekelhetnek:



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.