
Ismerős a „senki sem éhes, de mindenki enne valamit” állapot a két ünnep között? Ilyenkor már túl vagyunk a karácsonyi rohamfőzésen, de még nem jött el a szilveszteri pezsgőzés ideje. A hűtőben pedig ott lapulnak a negyed bejglik és az utolsó szelet töltött káposzták. Pontosan ebben az időszakban születnek a legjobb karácsonyi maradékmentő receptek.

Ne dobd ki! Ne erőltesd újra ugyanazt a menüt! Inkább olvasd el, hogyan készíthetsz belőle vadonatúj fogásokat úgy, hogy a család még dicséretet is mond érte.
A karácsonyi maradékmentő ötletek listájának élén: a „semmi extra, de mégis új” hidegtál. Fogj pár szelet sült húst (sertés, pulyka, akár maradék töltött hús), és vágd őket vékony csíkokra. Keverd össze egy kis tejfölös tormával, reszelt sajttal, dobj mellé savanyúságot, pirított magvakat vagy egy kevés friss almát.
Ha maradt franciasaláta vagy kaszinótojás, rendezd őket újra egy lapos tálon – de most tekerd köré salátalevelet, és kanalazd egy kis pohárba vagy leveles tésztába. Kész is vannak a mini vendégváró falatok.

Karácsonyi menü = töltött hús. De mi legyen a maradék töltelékkel, amit már nem tettél bele semmibe, vagy amit senki nem kér többet? Ne dobd ki! Reggelire tökéletes alap lehet egy melegszendvicshez vagy tojásos muffinokhoz.
Gyors recept: keverd össze a maradék tölteléket (pl. rizses-darálthúsos), üss rá egy tojást, kanalazd muffinformákba, szórj rá sajtot, és süsd 180 fokon 15 percig. Finom, meleg, és a hűtő is fellélegzik.
Ha még mindig van maradék bejglid, – ami valljuk be könnyen előfordulhat, – akkor sem kell kiszáradva végeznie. Darabold fel, keverd össze mascarponéval vagy natúr joghurttal, rétegezd poharakba, és szórd meg durvára tört dióval. Kész is a maradékmentő „bejgli triffle”.
Egyszerre kreatív, gyors és garantáltan elfogy akkor is, ha a család épp csak „valamit nassolna”.
Sokaknál már a karácsonyi menü része, máshol szilveszterre készül – de ha van maradék lencséd, akkor se hagyd a hűtő alján! Az enyhén szétfőtt lencseleves kiváló alap egy sűrű, fűszeres indiai jellegű curryhez vagy akár lencsefasírthoz.
Bors-tipp: turmixold le, adj hozzá egy tojást, kevés zsemlemorzsát, aprított hagymát, majd formázz belőle golyókat és süsd ki. Egy kis fokhagymás tejföllel mennyei – ráadásul húsmentes, ami a két ünnep között külön ajándék a gyomornak.

A „senki sem éhes, de mindenki enne valamit” állapot valójában nem csak gasztronómiai kérdés, hanem egy hangulat. A két ünnep közti időszak egyszerre nyugalmas és zavarba ejtően eseménytelen. Ilyenkor jó érzés rendet tenni – akár a hűtőben is.
A karácsonyi maradékmentő receptek nem csak pénzt és időt spórolnak, de segítenek abban is, hogy a karácsonyi ételek ne veszítsék el varázsukat a harmadik napon sem. És ki tudja – lehet, hogy a legjobb fogásod pont abból születik, amit már majdnem kidobtál.
Próbáld ki az alábbi receptet is:
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.