Fáj, kapar a torkod? Így készíthetsz vírusölő fokhagymalevest olcsón és egyszerűen

Fáj, kapar a torkod? Így készíthetsz vírusölő fokhagymalevest olcsón és egyszerűen

recept
PUBLIKÁLÁS: 2025. október 19. 11:15
Egy régi gyógymód, ami ma is megállja a helyét. A fokhagymaleves nem csak az ízlelőbimbóidat kényezteti, de kiváló baktérium- és vírusölő hatása is van.

A fokhagymaleves már az illatával is lenyűgöz, de az íze és a hatása biztosan meggyőz arról, hogy minél többször elkészítsd. Hűvösebb napokon felmelegíti a tested és a lelked, miközben még a fránya vírusokat, gombákat és baktériumokat is kipucolja a szervezetedből, illóolaja pedig segít a légutak tisztításában.

Fokhagymaleves egy tálban
Így készíthetsz vírusölő fokhagymalevest
Fotó: borzywoj /  Shutterstock 

Fokhagymaleves, ami azonnal felkerül a kedvencek listájára

A fokhagymaleves gyorsan elkészíthető, könnyen variálhatod húsmentes vagy húsos változatra, és jól bírja a hűtést és újramelegítést is. Készülj fel arra, hogy ez a leves nem finomkodik az ízekkel – de pont ez adja a gyógyító erejét.

Hozzávalók:

  • 12 gerezd fokhagyma hámozva és vékonyra szeletelve
  • 1 közepes vöröshagyma finomra vágva
  • 2 közepes sárgarépa felkarikázva
  • 1 közepes fehérrépa vagy zeller apróra vágva 
  • 2 evőkanál olívaolaj vagy egy evőkanál vaj
  • 1,5 liter zöldséglé vagy csirkehúsleves alaplé – ezt helyettesítheted leveskockával
  • 1 közepes burgonya felkockázva 
  • 1 citrom reszelt héja és 1 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 1 teáskanál friss reszelt gyömbér 
  • 1 teáskanál méz 
  • Só, bors ízlés szerint
  • Friss petrezselyem vagy koriander a tálaláshoz
  • Két marék pirított kenyérkocka

Bors tipp: Tehetsz bele egy csipet csípős pirospaprikát vagy chilipor, ha szereted a csípős ízt

Elkészítés:

  • Egy közepes lábasban pirítsd üvegesre a hagymát olívaolajon vagy vajon
  • Add hozzá a vékonyra szeletelt fokhagymát és a reszelt gyömbért. Párold együtt további 1–2 percig, de ügyelj rá, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert akkor keserű lesz
  • Tedd bele a felkarikázott sárgarépát, a zellert, fehérrépát és a burgonyakockákat, keverd össze, és pirítsd együtt 2–3 percig
  • Öntsd rá a zöldséglét, forrald fel, majd csökkentsd a hőmérsékletet és főzd gyöngyözve 15–20 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak
  • Ha krémesebb levest szeretnél, akkor egy botmixerrel pürésítsd simára vagy szedd ki egy részét, pürésítsd és öntsd vissza, majd keverd el alaposan. Ha a darabos leveseket szereted jobban, akkor ezt a lépést hagyd ki
  • Vedd le a tűzről, keverd hozzá a citrom reszelt héját és 1 evőkanál citromlevet, valamint a mézet. Kóstold meg, ha szükséges, sózd, borsozd.
  • Tálaláskor szórd meg pirított kenyérkockával, friss petrezselyemmel vagy korianderrel, ha szereted a csípőset, egy csipet chilit vagy pirospaprikát szórhatsz rá

Bors tipp: a fokhagymát ne süsd túl sokáig forró olajban, az enyhe pirítás intenzitást ad, de az allicin (a fokhagyma aktív vegyületeinek egy része) jobban megmarad, ha csak rövid ideig hőkezeled.

Ezért egészséges

A fokhagyma egyik legismertebb aktív összetevője az allicin, amely igazoltan antibakteriális és antivirális hatású. Emellett a fokhagyma illóolajai segíthetnek a légutak tisztításában és még gyulladáscsökkentő hatása is van. Tápanyagokban – B-vitaminok, C-vitamin, kénvegyületek – gazdag, ezért csökkenti a felső légúti fertőzések kialakulásának esélyét. Antioxidáns vegyületei hozzájárulhatnak a sejtvédelemhez, ami elősegíti a fertőzés elleni védekezést. Javítja a keringést, csökkenti a koleszterinszintet, értisztító hatású, ezért a szívbetegségek megelőzésében is fontos szerepe lehet.

Ha szeretnél többet megtudni a fokhagyma áldásos és kevésbé áldásos hatásáról, nézd meg a videót!

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.