
A fokhagymaleves már az illatával is lenyűgöz, de az íze és a hatása biztosan meggyőz arról, hogy minél többször elkészítsd. Hűvösebb napokon felmelegíti a tested és a lelked, miközben még a fránya vírusokat, gombákat és baktériumokat is kipucolja a szervezetedből, illóolaja pedig segít a légutak tisztításában.
A fokhagymaleves gyorsan elkészíthető, könnyen variálhatod húsmentes vagy húsos változatra, és jól bírja a hűtést és újramelegítést is. Készülj fel arra, hogy ez a leves nem finomkodik az ízekkel – de pont ez adja a gyógyító erejét.
Bors tipp: Tehetsz bele egy csipet csípős pirospaprikát vagy chilipor, ha szereted a csípős ízt
Bors tipp: a fokhagymát ne süsd túl sokáig forró olajban, az enyhe pirítás intenzitást ad, de az allicin (a fokhagyma aktív vegyületeinek egy része) jobban megmarad, ha csak rövid ideig hőkezeled.
A fokhagyma egyik legismertebb aktív összetevője az allicin, amely igazoltan antibakteriális és antivirális hatású. Emellett a fokhagyma illóolajai segíthetnek a légutak tisztításában és még gyulladáscsökkentő hatása is van. Tápanyagokban – B-vitaminok, C-vitamin, kénvegyületek – gazdag, ezért csökkenti a felső légúti fertőzések kialakulásának esélyét. Antioxidáns vegyületei hozzájárulhatnak a sejtvédelemhez, ami elősegíti a fertőzés elleni védekezést. Javítja a keringést, csökkenti a koleszterinszintet, értisztító hatású, ezért a szívbetegségek megelőzésében is fontos szerepe lehet.
Ha szeretnél többet megtudni a fokhagyma áldásos és kevésbé áldásos hatásáról, nézd meg a videót!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.