Burgonya tárolása: ezen az apróságon múlik, hogy friss marad a krumpli

tárolás
PUBLIKÁLÁS: 2025. október 22. 10:15
Ha nem szeretnéd, hogy a kukában végezze a sok megmaradt krumpli, amit nem használtál fel időben, akkor ezekre mindenképp figyelj! Mutatjuk, hogy lesz optimális a burgonya tárolása.

Szeretünk belőle bevásárolni, hiszen a magyar konyha alaphozzávalója. De a burgonya tárolása hosszú távon kihívást jelenthet. Íme néhány fontos szabály, amiket ha betartasz, a krumpli nem romlik meg! Nem kell túl komplikált módszerekhez folyamodnod, csak megtalálni a megfelelő környezetet. Mutatjuk, hogyan csináld!

Burgonya tárolása helyesen
Burgonya tárolása: ezeket a szabályokat kell betartanod, hogy friss maradjon.
Fotó: Chatham172 /  Shutterstock 

Burgonya tárolása helyesen

0. Csak egészséges krumplikat raktározz el

A nulladik lépés, hogy mindig válogasd szét az egészséges, sérülésmentes gumókat a sérült, már kicsírázott vagy penészes darabok mellől. (Ha csak a krumpli egy része sérült meg, azt nyugodtan vágd ki, így ezeket a darabokat is elteheted későbbre.)

1. Hagyd megszáradni a krumplit, mielőtt eltennéd

Mielőtt elpakolnád, hagyd 1-2 napot száradni a burgonyákat, söpörd le róluk a földet – közben figyelj, hogy a héjuk ne sérüljön, mert a sérült darabok az addig egészséges krumplikat is rothadásnak indíthatják.

2. Ne tedd hűtőbe a burgonyát

A túl alacsony hőmérséklet, a burgonyában található keményítőt cukorrá alakítja, amitől nemcsak az íze lesz rossz, de gyorsabban romlásnak is indulnak a gumók.

3. Hűvös, sötét környezetben tárold

A burgonya a sötét, hűvösebb helyeket kedveli. Ideális lehet a raktározásához egy pince vagy hűvösebb spájz, 4–8 °C-os hőmérséklettel.

Bors-tipp:

Ha szalmát használsz, azzal még biztosabbra mehetsz, mivel hőszigetelőként működik és felszívja a felesleges nedvességet, amivel megakadályozza a rothadást.

4. Szigeteld fűrészporral vagy homokkal

Ha nincs szalmád, akkor is van lehetőséged szigetelni a tárolnivaló burgonyákat, ha fűrészport vagy homokot használsz. Ezek az anyagok is jó szigetelők, és a levegőben található nedvességet sem szívják magukba.

5. Kerüld a műanyagot

Burgonya tárolása jól szellőző zsákban
Nem mindegy, miben rakod el a megmaradt burgonyákat.
Fotó: shine.graphics /  Shutterstock 

Mivel a műanyag nem szellőzik, nem szerencsés krumplit tárolni benne. A párás, nyirkos környezet miatt gyorsan romlásnak indulnak. Használj inkább egy jól szellőző zsákot, rekeszt vagy fonott kosarat!

6. Ne rakd gyümölcsök mellé

Az alma, körte és a banán etilént bocsát ki, ami serkenti a krumpli csírázását.

7. Nézz rájuk hetente

Időnként nézd át az elrakott krumplikat, és távolítsd el a kicsírázott, illetve romlásnak indult darabokat. Ezzel megakadályozhatod, hogy a teljes burgonyakészleted tönkremenjen.

Ezt teheted a kicsírázott krumplikkal:

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.