Veszélyes is lehet - Ezt az 5 ételt soha ne tárold a fagyasztóban, ha jót akarsz magadnak

fagyasztó
PUBLIKÁLÁS: 2025. augusztus 09. 17:15
Sok mindent szeretünk a mindennapokban a mélyhűtőbe tenni, hiszen ezzel a trükkel konzerválhatjuk a nyers és a főtt ételeket is, utóbbiakból pedig hamar főfogás válhat a rohanós hétköznapokon. Habár ez a lépés nagyon is praktikus, nem minden étel tehető be büntetlenül a fagyasztóba.

A fagyasztás jó módszer számos étel tekintetében, ám olykor ez a megoldás nemhogy nem tartósít, de még komoly fizikai változásokat is előidéz az ételek szerkezetében a víz és jég jelenlétével. Egyes élelmiszerek és készételek élvezeti értéke ezzel csökken, így a következő esetekben tanácsos kerülni a fagyasztóban tárolás praktikáját. 

fagyasztó
Jobb, ha bizonyos ételtípusok nem kerülnek be a fagyasztóba
Fotó: RossHelen

1. Ne menjenek a fagyasztóba a magas víztartalmú zöldségek és gyümölcsök

Az uborka, a különféle saláták vagy éppen a dinnye jobb, ha nem kerül a mélyhűtőbe, hiszen a bennük lévő víz itt megfagy, kiolvadás után pedig pépessé, egyszóval élvezhetetlenné válnak azok a zöldségek és gyümölcsök, melyeknek épp a víztartalom a különlegességük. A roppanós és nedvességben bővelkedő állag ilyen módon elvész.

2. Szószos, leves tészták és rizs

Tiltólistások a tejszínnel vagy egyéb szósszal, öntettel elkészített tésztás, rizses egytálételek is, melyek kiolvadva nyálkás, túlpuhult, szétfőtt érzetet kelthetnek. A tészta és rizs ráadásul ilyen mértékű hűtés nélkül is veszíthet főzés utáni állagából valamilyen szószban állva.

Vannak ételek, amik jól érzik magukat a fagyasztóban, ám vannak, amik nem 
Fotó: Ahanov Michael

3. Egész nyers tojás

Azt gondolhatnánk, hogy jól tartósítható a tojás a fagyasztóban, ám ez korántsem így van. A folyékony tojás részecskéi megfagyva kitágulnak, a héj ezáltal pedig megrepedhet, ilyen módon akár különféle baktériumok is könnyedén bejuthatnak. Ha mindenképp fagyasztani szeretnénk ezt az élelmiszert, feltörve egyben, vagy külön-külön a fehérjét és sárgáját tegyük a mélyhűtőbe. 

4. Krémes tejtermékek

Tejfölt, joghurtot, kenhető vaj- és lágy sajtkrémeket szintén tartsuk távol a fagyasztótól, ha szeretnénk még kiélvezni krémességüket egy-egy reggeli vagy vacsora alkalmával. Az ilyen tejtermékek azért nem valók az extrém hűsre, mert a fagyasztás során a víztartalom kicsapódhat, felolvasztva pedig megromolhat az állag. Szemcséssé, zavarossá, darabossá, vizessé válhatnak a kedvenceink.

5. Rántott fogások

A megsütött, ropogós panírral rendelkező rántott ételek szintén jobb, ha nem kerülnek be a jégszekrénybe. A roppanós külső ugyanis a felolvasztás után puha, ázottszerű lesz, így az étel elfogyasztása is csalódássá válhat. A panír alkotóelemei a jeges, hideg közegben felveszik a nedvességet, az olvadás után ezért lesz gumis, felpuhult az eredetileg ropogós finomság.

Ha kíváncsi vagy, hogyan érdemes lefagyasztani bizonyos gyümölcsöket és zöldségeket, akkor nézd meg ezt a videót is:

Ez is érdekelhet:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.