Ne költs feleslegesen, készítsd el otthon fillérekből – Bio zabtej recept

Ne költs feleslegesen, készítsd el otthon fillérekből – Bio zabtej recept

növényi tej
PUBLIKÁLÁS: 2025. október 26. 08:45
Rengeteget költünk élelmiszerre, és köztük is a legdrágábbak egyike a különféle növényi tejek. Most hoztunk egy egyszerű filléres receptet, amivel otthon is könnyedén elkészítheted a kedvenc italodat. Olvass tovább!

Zabtej házilag? Igen, most te is elkészítheted a bio változatot otthon, fillérekből. Görgess lejjebb a receptért!  

Nő zabtejet tölt, receptet a cikkben találod
Ne költs fölöslegesen, készítsd el otthon fillérekből – Bio zabtej recept
Fotó: Artem Oleshko /  Shutterstock 

Bio zabtej recept fillérekből – mutatjuk, hogy készítsd el otthon

Az egyik legnépszerűbb házi növényi tej, a zabtej, szó szerint percek alatt elkészíthető. Egy dologra figyelj mielőtt nekiállsz, kerüld az egész szemű zabot, mindenképpen tört zabot, vagy zabpelyhet válassz. 

Milyen jótékony hatása van a szervezetedre a zabtejnek?  

A krémes állagú növényi ital tele van rostokkal, vitaminokkal, amik támogatják az emésztést, valamint a szív- és érrendszeri egészséget. Oké, persze tehéntej jóval több fehérjét tartalmaz, de rotostot például nem. Plusz, ha a környezettudatosságot tartod szem előtt, akkor a zabtej a legkörnyezetbarátabb alternatíva. A benne található béta-glükánoknak köszönhetően a koleszterinszint is csökkenhet. Tejérzékenyeknek kifejezetten ajánlott, a gluténérzékenyek viszont inkább válasszanak más növényi italt. Kell még több okot sorolnunk, miért érdemes kipróbálnod a receptet? Ha kedvet kaptál és van körülbelül 10 perced, hogy elkészítsd ezt a csodás italt, akkor már mutatjuk is, hogyan állj neki! 

Hozzávalók, amikre szükséged lesz

  • 1 liter víz
  • 30 g bio zabpehely
  • Csipet só

Ízesítéshez (opcionális)

  • Édesítőszer
  • Kókuszvirágcukor  
  • Kókuszreszelék
  • Cukrozatlan kakaópor

Így készítsd el a zabtejet

Tényleg gyerekjáték. A vizet és a zabpelyhet öntsd a tuxmixgépbe és add hozzá a csipet sót.  

Alaposan turmixold a keveréket legalább 1 percig, ezután ízesítsd tetszés szerint. Most jöhet még 1 kör turmixolás, egy kóstolás, lődd be az ízeket, ahogy neked tetszik.  

Ha ezzel megvagy, vegyél elő egy tálat és kislyukú szűrőt, esetleg szitát. Legalább 4 alkalommal szűrd le a zabkeveréket.

Nem kell nyomkodni, engedd, hogy a zabtej magától átfolyjon a réseken. Ne felejtsd el a minden használat után elmosni a szűrőt.

Ha kész vagy öntsd át a zabtejet egy üvegbe és tárold hűtőben. 3 napig simán bírja a hidegen.

Bors tipp: a szűrés után maradt zabpépet müzlikbe, kásákba, vagy akár sütikbe is felhasználhatod! 

Nézd meg az alábbi videót a házi zabtej készítésről:

Ne hagyd ki az alábbi receptjeinket se:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.