Pont kerül az örök kérdésre: egészséges-e a tej

tejfogyasztás
PUBLIKÁLÁS: 2023. november 08. 11:00
Az emberiség évszázadok óta fogyaszt tehéntejet.

Bár már régóta az étkezésünk alapja a tehéntej, még a mai napig is viták övezik, hogy egészséges-e, vagy nem, illetve, hogy milyen mennyiség ajánlott a fogyasztásából. A Mindmegette most utánajárt a témának. Arról írnak, hogy alapvetően a tehéntej tele van olyan vitaminokkal és hatóanyagokkal, amikre szüksége van az emberi testnek. Erre a Tej Szakmaközi Szervezet és Termék tanács grafikáját hozták fel példának:

Rengeteg fontos vitamin van a tejben /Fotó: Tej Szakmaközi Szervezet és Termék tanács

Ezeken a vitaminokon felül a rendszeres tejfogyasztást az immunrendszerünk is megköszöni. Számos betegség kockázatát csökkenti, illetve a tehéntejben található kolin egy olyan vízben oldódó vitamin jellegű, szerves vegyület, amelynek rendszeres bevitele javítja a memóriát, és a kognitív funkciókat - tette hozzá a lap.

Mennyi az annyi

A lap beszámolója szerint a gyermekek számára napi 3 pohár tej javasolt, a felnőtteknek maximum naponta fél liter tej az optimális. Vagy ennek megfelelő kalciumtartalmú tejtermék javasolt. 

  • 1 adag az a gyerek esetében 2 dl tejet, joghurtot/kefirt vagy 3 dkg túrót, vagy 3 dkg sajtot jelent.
  • Az 5 dl, ami 600 mg kalciumot jelent, vegyesen elfogyasztható tej, tejes ital és a különféle tejtermékek (pl. kefir, joghurt, sajt, túró, tejföl, tejszín) formájában is. 1 dl tej kalciumtartalmának (kb. 120 mg) 2-3 dkg sajt (2-3 szelet), vagy 15 dkg felzsíros tehéntúró (1 teniszlabdányi) vagy 1 dl joghurt, kefir feleltethető meg.

A tejet önmagában vagy ízesítve italként (például kakaó, tejeskávé, tejjel ízesített tea), vagy müzlifélék, granolák, tejes turmixok alkotójaként is élvezhetjük. Emellett levesek, krémlevesek, főzelékek, mártások alkotójaként is felhasználhatjuk, s akkor még nem is említettük a különféle tej alapú desszerteket (pl. a mákos gubát, a pudingot, a palacsintát...).

Egy felnőtt számára félliter tej az ideális mennyiség /Fotó: Grafika: Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács

A tejfehérjére allergiások számára a tej és a tejtermékek semmilyen formában, mennyiségben nem javasoltak. Ők dietetikussal tudják egyeztetni, hogyan pótolható a kiesett tápanyagmennyiség (elsősorban a kalcium) az étrendben. Azoknak, akiknek a szervezete egyáltalán nem termel vagy nem elegendő mennyiségű tejcukrot bontó enzimet (laktázt), a laktózmentes tej és tejtermékek széles választáka áll a rendelkezésére, vagy pedig az alkalmi tej-, tejtermékfogyasztás esetén a laktáz enzimet tartalmazó rágótabletták, kapszulák, cseppek alkalmazása.

- számolt be róla a Tejszív weboldala, ahol minden tényt megtalálhattok a tejfogyasztásról.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.