sült szilvalekvár, lekvár, szilva, házilag, házi lekvár

Tűzhely helyett sütő – Villámgyors, filléres szilvalekvár, amit imádni fogsz

recept
PUBLIKÁLÁS: 2025. augusztus 05. 11:45
Szeretjük a lekvárt, csak az a baj, hogy olyan macerásnak tűnik elkészíteni. A lekvárfőzés sokak számára egy egész napos, fárasztó programnak tűnik, ahol az ember órákon át a tűzhely mellett álldogál és keverget. Pedig van egy nagyon egyszerű megoldás, amivel elkerülhető, hogy a konyhában ragadj. A sütőben sült szilvalekvár módszere nem csak könnyebb, de különleges ízt is ad a lekvárnak. A receptet lejjebb találod!

Amikor beköszönt az ősz, és a piacon megjelennek az érett, zamatos szilvák, sokan veselkednek neki a lekvárfőzésnek. Ha van életed a lekvárfőzésen kívül, és szeretnéd egyszerűen elkészíteni az idei szilvalekvárt, akkor hoztunk egy sütőben sült verziót, amit muszáj kipróbálnod! Görgess lejjebb a receptért!

recept, szilvalekvár, lekvár, szilva, házi lekvár
Sült szilvalekvár recept – mutatjuk, hogy készítsd el 
Fotó: Nataliia Sirobaba /  Shutterstock 

Pofonegyszerű sütőben sült szilvalekvár recept – Így készítsd el

Miért érdemes sütőben készíteni a szilvalekvárt?

Mert nem kell a tűzhelynél görnyedned! A hagyományos lekvárfőzéssel ellentétben itt nincs állandó kevergetés, nem kell végig asszisztálni az egész folyamatot, elég csak a kimagozott szilvákat tepsibe tenni, rászórni a cukrot, és mehet is be a sütőbe. Az alacsony hőfokon, pár óra alatt a gyümölcs lassan sül, saját levében puhul meg, így az ízek szépen összeérnek. Ez a módszer nemcsak időt takarít meg, de az eredmény is fantasztikusan selymes, sűrű lekvár lesz. Mi kellhet még? Na ugye!

A szilva természetes gyulladáscsökkentő és hashajtó. Nem véletlen, hogy székrekedés esetén a legtöbben az aszalt szilvához nyúlnak. Plusz egy érv a szilvalekvár mellett!

recept, szilvalekvár, lekvár, szilva, házi lekvár
Sütőben sült szilvalekvárral időt és energiát is megspórolhatsz
Fotó: Micolas /  Shutterstock 

Így készül a sült szilvalekvár

5 kiló érett, lédús szilvára lesz szükség, amiket félbe kell vágni és kimagozni. Ezután rakd egy mélyebb tepsibe, szórd rá a cukrot – nagyjából 80 dkg-t. A sütőt melegítsd elő 140 fokra, majd 4-5 órán át süsd a szilvákat. Fontos! Óránként egyszer keverd meg, hogy ne égjen oda. Ha már kezd sűrűsödni, egy krumplinyomóval kicsit összetörheted.  

Ha kész a lekvár, töltsd tiszta üvegekbe, majd jöhet a dunsztolás. Így sokáig eláll, és bármikor előveheted majd a reggelihez vagy süteményekhez.

A sütőben sült szilvalekvár egyszerű, kényelmes és nagyon ízletes megoldás, ha szeretnéd élvezni a gyümölcs ízét anélkül, hogy egész nap a konyhában szobroznál. Próbáld ki! Hidd el, megéri!

Az alábbi videóból többet is megtudhatsz a szilvalekvár készítésről:

Az alábbi recepteket se hagyd ki:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.