Rántott húst készítő nagymama a fiúunokájával a konyhában

Ettől a titkos hozzávalótól lesz mennyei a rántott hús – soha többé nem fogod másképp készíteni

sütés
PUBLIKÁLÁS: 2025. október 08. 12:15
Mindenki szereti, minden családban van hozzá egy bevált recept. A rántott hús az egyik legnagyobb kedvenc, most azonban mutatunk egy trükköt, amely úgy feldobja, hogy utána garantáltan másképp nézel majd erre a klasszikus ételre.

A rántott hús nemcsak egy egyszerű vasárnapi ebéd, hanem egy olyan gyerekkori emlék megtestesítője, amelyben ott van a nagymama minden szeretete. Az ételt ugyan egyszerű elkészíteni, de talán te is jártál már úgy, hogy hiába követted pontosan a receptet, a végeredmény nem lett olyan omlós és ropogós, mint szeretted volna. Vajon mi adja a rántott hús igazi varázsát? Nem más, mint a jó alapanyagok és egy kis konyhai fortély. Eláruljuk a titkot!

Rántott hús tányéron
A vasárnapi ebéd csak rántott hússal az igazi
Fotó:  Habik Csaba / mw archív

Ettől a trükktől szebb és finomabb lesz a rántott hús

Nem másról van szó, mint a szódabikarbónáról, amely különleges kémiai tulajdonsággal bír: lazítja a rostokat, puhítja a húst, és közben segít abban, hogy a bundája szép, buborékos és extra ropogós legyen. Ez a kettős hatás teszi igazán különleges hozzávalóvá, segítségével ugyanis szaftos húst, kívül pedig aranyszínű és ropogós kérget kapunk.

Így használd a szódabikarbónát

Nem kell átírnod a nagymama receptjét, elég csak kicsit felturbóznod:

  • A páchoz (például a joghurthoz vagy tejhez) keverj fél teáskanálnyi szódabikarbónát. Már ennyi is elég, hogy a hús rostjai fellazuljanak.
  • A panírozáshoz használt lisztbe is szórj egy csipetnyit. Így a bunda még könnyedebb és ropogósabb lesz.

Figyelj, hogy ne ess túlzásba, mert a nagyobb mennyiség már kellemetlen mellékízt adhat.

Mi kell a tökéletes bundához?

  • 2–3 tojás
  • liszt
  • zsemlemorzsa
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 csipet-1 teáskanál szódabikarbóna

Nagy eséllyel minden alapanyag ott lapul már most is a konyhádban. Az egyetlen különlegesség a szódabikarbóna, amely ugyan csak egy apró változtatás, de látványos különbséget eredményez: könnyebb, ropogósabb lesz tőle a panír.

Így készítsd el lépésről lépésre

A hús előkészítése a legelső feladat: tisztítsd meg, majd óvatosan klopfold ki a szeleteket. Sózd meg mindkét oldalukat, és hagyd néhány percig állni. Közben rendezd el a panírozáshoz szükséges anyagokat: tegyél egy tálba lisztet, egy másikba zsemlemorzsát, a tojásokat pedig üsd fel egy mélyebb edénybe. A lisztbe pedig keverd bele a szódabikarbónát – ettől lesz igazán különleges a végeredmény. Ezután jöhet a jól ismert sorrend: liszt, tojás, morzsa. Forró olajban süsd ki a szeleteket, oldalanként csak néhány percig, amíg aranyszínű és ropogós bundát nem kapnak.

Tippek, hogy mindig tökéletes legyen a rántott hús

Ha szeretnéd, hogy a vasárnapi ebéded tényleg felejthetetlen legyen, a következő trükkökre is érdemes odafigyelned:

  • Vékonyra klopfold a húst, így gyorsabban átsül és szaftos marad.
  • Forró olajban süsd, de ne túl sokáig. Így elkerülöd, hogy szivacsos vagy zsíros legyen.
  • Egyszerre csak néhány szeletet tegyél a serpenyőbe. Ha túlzsúfolod, leesik az olaj hőfoka, és a panír megszívja magát.
  • Pihentesd rácson a kisütött szeleteket. Így a felesleges olaj lecsepeg, és a bunda ropogós marad.

Ezek is érdekelhetnek:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.