Így lesz tökéletes a borsos tokány

Így lesz tökéletes a borsos tokány

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2021. október 03. 13:00
Az ízélmény mellett az is fontos, hogy a fogások jól nézzenek ki. Márpedig az őszi természet tobzódik a sárgákban, zöldekben, barnákban, bordókban stb., ami jó, ha a tányérunkon is visszaköszön. Mert ezek a színes zöldségek és gyümölcsök egészségesek is egyben.
Bors

Leves

Zöldséges rizsleves krutonnal

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézségi fok: * *

Hozzávalók (4 személyre): 1 kis fej vöröshagyma * 3 ek olívaolaj * 1 sárgarépa * 1 fehérrépa * 5 dkg zöldborsó (fagyasztott) * só, frissen őrölt bors * 1 tk pirospaprika * 1 csokor petrezselyem * 1,2 l zöldségleves-alaplé * 6 dkg rizs * 2-3 szelet szikkadt barna kenyér

Elkészítés: A hagymát hámozzuk meg, vágjuk finomra, majd fonnyasszuk meg 2 ek felforrósított olajon. Adjuk hozzá a megtisztított és kockára vágott répákat és a zöldborsót, pirítsuk át. Sózzuk, borsozzuk, hintsük meg a pirospaprikával, adjuk hozzá a leöblített, finomra vágott petrezselyem felét. Keverjük át, majd öntsük fel az alaplével. Kis lángon lefedve főzzük kb. 30 percig, majd adjuk hozzá a rizst is, és főzzük készre. Ha szükséges, ismét sózzuk meg. A krutonhoz a ke­nye­ret vágjuk falatnyi kockákra, és a maradék felforrósított olívaolajon pirítsuk meg. Tálaljuk a levest a kenyérkockákkal és a maradék ap­rított petrezselyemmel.

Főétel

Borsos tokány szarvacska tésztával

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézségi fok: * * *

Hozzávalók (4 személyre): 80 dkg sertéstarja * 10 dkg kolozsvári szalonna * 1 nagy fej vöröshagyma * 1 paradicsom * 1 zöldpaprika * 30 ml étolaj * 1 tk frissen őrölt bors * 50 dkg szarvacska tészta * olaj, só

Elkészítés: A húst alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, és vékony csíkokra vágjuk. A hagymát apróra aprítjuk, a paprikát, paradicsomot felkockázzuk. A szalonnát csíkokra vágjuk, zsírjára pirítjuk, hozzáadjuk az olajat, majd megdinszteljük rajta a hagymát. Hozzáadjuk a húst is, és fehéredésig pirítjuk vele. Ízesítjük sóval, őrölt fekete borssal, ezután beleszórjuk a darabolt paprikát és paradicsomot, összekeverjük, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.

Addig főzzük, míg a hús puha lesz, illetve hagyjuk a maradék vizet elfőni (kb. 40-45 perc). Amíg megpuhul a hús, lobogó sós, olajos vízben puhára főzzük a tésztát. A tokányt a frissen főtt tésztával tálaljuk. 

Desszert

Meggyes-pudingos pite

Elkészítési idő: 75 perc + hűtés

Nehézségi fok: * * * * 

Hozzávalók (35 szelethez): 45 dkg liszt + a nyújtáshoz * 1/2 tasak sütőpor * 1 nagy csipet só * 10 dkg kristálycukor * 1 tasak vaníliás cukor * 25 dkg vaj + a tepsihez * 2 tojás * 1 ek tejföl * 1/2 biocitrom reszelt héja

A töltelékhez: 2 üveg meggybefőtt * 5 ek kristálycukor * 2 csomag vaníliaízű pudingpor * 1/4 tk őrölt fahéj

A tálaláshoz: porcukor

Elkészítés: A tészta hozzávalóit gyúr­juk össze, osszuk két részre, és folpakba csomagolva pihentessük a hűtőben legalább 30 percig. Közben a töltelékhez a be­főtt levét szűrjük lábasba, szórjuk bele a kristálycukrot, a pudingport meg a fahé­jat, és kevergetve főzzünk krémet belőle. Ha besűrűsödött, keverjük hozzá a meggyet is.

A pihentetett tésztát vegyük ki a hűtőből, az egyik felét lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 5 mm vastagra. Tegyük kivajazott tepsibe, és szurkáljuk meg egy villával. Kenjük rá egyenletesen a meggyes krémet. Nyújtsuk ki a tészta másik felét is, és fedjük be vele a meggyes réteget. Ismét szurkáljuk meg. Süssük légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 40 percig. Vegyük ki, hagyjuk kihűlni, szeleteljük fel, és por

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.