Sokan azért nem vállalják az otthoni fagylalt elkészítését, mert bonyolult folyamatnak tartják. Pedig nem feltétlenül kell órákig való főzésre, vagy drága fagylaltgép használatára gondolni, vannak olyan fagyireceptek, melyeket pillanatok alatt összedobhatunk.
A valaha létező legegyszerűbb és legdiétásabb jeges finomság minden bizonnyal a 100% gyümölcsből készülő fagyi. Ehhez érdemes előzetesen beszerezni valamilyen jégkrémformázót, majd az általunk kiválasztott gyümölcsöt botmixer vagy turmixgép segítségével összemixelni. A pépet ezután porciózzuk a formákba, tegyük a fagyasztóba. 2-3 óra múlva akár fogyaszthatjuk is.
A gyümölcspépet állati vagy növényi eredetű tejjel, tejszínnel is kikeverhetjük, ezzel a módszerrel lágyabb ízt, és tartalmasabb édességet kaphatunk. A tejes nassolnivalókat kedvelők egy klasszikusabb receptet is kipróbálhatnak:
1 liter hűsítő finomsághoz vegyünk 400 ml hideg habtejszínt, 1,5 -2 tubus sűrített tejet, és 1 teáskanál vaníliakivonatot. A habtejszínt verjük fel keményre robotgéppel vagy kézi mixerrel, majd egy másik edényben a két további összetevőt is keverjük el. Ezután óvatosan forgassuk össze a habbal, majd adagoljuk zárható dobozba. Minimum 6 órára tegyük a mélyhűtőbe, de még jobb, ha egy egész éjszakát áll. Ha szeretnénk megbolondítani, tehetünk hozzá kockázott vagy bogyós gyümölcsöt (friss és mirelit is lehet), aprított csokoládét, magokat, kekszet, lekvárt, szószokat is.
Ha a hűtőszekrényünk hátsó polcán csak arra várnak a joghurtok, hogy valamilyen édességhez felhasználjuk őket, akkor itt a tökéletes alkalom! A krémes házi fagyihoz 40 dkg görög joghurt, 2,5 dl habtejszín, 5dkg méz, 25 dkg eper (vagy más gyümölcs) szükséges. A tejszínt ebben az esetben is keményre kell verni, majd a mézes joghurtos keverékkel finoman összeforgatni. A kész alapot tegyük 1 órára a fagyasztóba, közben a gyümölcsöt vágjuk össze apró darabokra. A hűs masszát gyengéden forgassuk át miközben beletesszük az epret. 3 óra pihentetés után érdemes fogyasztani.
Az otthoni fagylalt sok szempontból egészségesebb, mint a bolti, főleg, hogy itt mi dönthetjük el, mi kerüljön bele, és mennyi legyen a cukor mennyisége, ha egyáltalán teszünk hozzá. Az ilyen nyári nassolnivalót tökéletesen a személyes igényeinkhez igazíthatjuk, összekombinálhatjuk a kedvenc ízeinket, és olyan variációkat is megalkothatunk, melyeket egyébként nem lehet az üzletekben kapni. További nagy előny, hogy allergénmentes fagyit is létrehozhatunk: laktóz- és cukormentes, illetve teljesen vegán desszertet is készíthetünk. Ezek az otthoni édességek ráadásul a pénztárcánkat is kímélik, ha pedig a bevonjuk a gyerekeket, egy igazán kreatív, konyhai családi élménnyel gazdagodhatunk.
Ha belevágnál az otthoni fagyikészítésbe, meríts ihletet ebből a videóból:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.