Hűs élvezetre vágysz? Ezek a legegyszerűbb otthoni fagylalt receptek, melyek lepipálják a bolti változatot

jégkrém
PUBLIKÁLÁS: 2025. június 23. 11:45
Habár izgalmasabbnál izgalmasabb hűs csemegék sorakoznak a boltok polcain és a cukrászdák fagyis pultjaiban, mi magunk is belevághatunk a jeges nyalánkság megalkotásába. Az elkészítési módok és a felhasznált alapanyagok sora szinte végtelen, de aki szereti az egyszerűséget, már néhány hozzávalóból is varázsolhat otthoni fagylaltot.

Sokan azért nem vállalják az otthoni fagylalt elkészítését, mert bonyolult folyamatnak tartják. Pedig nem feltétlenül kell órákig való főzésre, vagy drága fagylaltgép használatára gondolni, vannak olyan fagyireceptek, melyeket pillanatok alatt összedobhatunk.

Így készül az otthoni fagylalt
Mi magunk is könnyedén készíthetünk otthoni fagylaltot
Fotó: Switlana S /  Shutterstock 

Otthoni fagylalt a gyümölcs erejével

A valaha létező legegyszerűbb és legdiétásabb jeges finomság minden bizonnyal a 100% gyümölcsből készülő fagyi. Ehhez érdemes előzetesen beszerezni valamilyen jégkrémformázót, majd az általunk kiválasztott gyümölcsöt botmixer vagy turmixgép segítségével összemixelni. A pépet ezután porciózzuk a formákba, tegyük a fagyasztóba. 2-3 óra múlva akár fogyaszthatjuk is.

Tejes finomságok a lágyabb ízekért

A gyümölcspépet állati vagy növényi eredetű tejjel, tejszínnel is kikeverhetjük, ezzel a módszerrel lágyabb ízt, és tartalmasabb édességet kaphatunk. A tejes nassolnivalókat kedvelők egy klasszikusabb receptet is kipróbálhatnak:

Ezekre lesz szükséged:

1 liter hűsítő finomsághoz vegyünk 400 ml hideg habtejszínt, 1,5 -2 tubus sűrített tejet, és 1 teáskanál vaníliakivonatot. A habtejszínt verjük fel keményre robotgéppel vagy kézi mixerrel, majd egy másik edényben a két további összetevőt is keverjük el. Ezután óvatosan forgassuk össze a habbal, majd adagoljuk zárható dobozba. Minimum 6 órára tegyük a mélyhűtőbe, de még jobb, ha egy egész éjszakát áll. Ha szeretnénk megbolondítani, tehetünk hozzá kockázott vagy bogyós gyümölcsöt (friss és mirelit is lehet), aprított csokoládét, magokat, kekszet, lekvárt, szószokat is.

Young,Girl,In,Kitchen,Eating,Ice,Cream,Dessert,With,Spoon
Az otthoni fagylalt az egész családot rabul ejti majd
Fotó: Monkey Business Images /  Shutterstock 

Sokat ér a hűtőben felejtett joghurt

Ha a hűtőszekrényünk hátsó polcán csak arra várnak a joghurtok, hogy valamilyen édességhez felhasználjuk őket, akkor itt a tökéletes alkalom! A krémes házi fagyihoz 40 dkg görög joghurt, 2,5 dl habtejszín, 5dkg méz, 25 dkg eper (vagy más gyümölcs) szükséges. A tejszínt ebben az esetben is keményre kell verni, majd a mézes joghurtos keverékkel finoman összeforgatni. A kész alapot tegyük 1 órára a fagyasztóba, közben a gyümölcsöt vágjuk össze apró darabokra. A hűs masszát gyengéden forgassuk át miközben beletesszük az epret. 3 óra pihentetés után érdemes fogyasztani.

Miért jó, ha magunk készítjük?

Az otthoni fagylalt sok szempontból egészségesebb, mint a bolti, főleg, hogy itt mi dönthetjük el, mi kerüljön bele, és mennyi legyen a cukor mennyisége, ha egyáltalán teszünk hozzá. Az ilyen nyári nassolnivalót tökéletesen a személyes igényeinkhez igazíthatjuk, összekombinálhatjuk a kedvenc ízeinket, és olyan variációkat is megalkothatunk, melyeket egyébként nem lehet az üzletekben kapni. További nagy előny, hogy allergénmentes fagyit is létrehozhatunk: laktóz- és cukormentes, illetve teljesen vegán desszertet is készíthetünk. Ezek az otthoni édességek ráadásul a pénztárcánkat is kímélik, ha pedig a bevonjuk a gyerekeket, egy igazán kreatív, konyhai családi élménnyel gazdagodhatunk.
Ha belevágnál az otthoni fagyikészítésbe, meríts ihletet ebből a videóból:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.