Ezt sokan elrontják: így lesz isteni a kovászos uborkád a nyári napfény nélkül

kovászos uborka
PUBLIKÁLÁS: 2025. június 26. 12:15
Ha felmerül a közkedvelt savanyúság elkészítésének témaköre, valószínűleg mindannyiunk előtt a kertben vagy ablakban érlelődő hatalmas befőtte üvegek látványa jelenik meg, pedig a hiedelmekkel ellentétben a népszerű finomsághoz egyáltalán nem szükséges napsütés. Most eláruljuk a kovászos uborka legnagyobb titkát!

Az erjesztett zöldség talán az egyik legmegosztóbb nyári savanyúság: vannak, akik már a szagától rosszul vannak, míg mások szinte hetente készítik, hogy folyamatos legyen az utánpótlás. A behűtött fanyar kovászos uborka ráadásul remekül ellensúlyozza a kánikulai napokat, így nemcsak a főfogások kísérője, de akár önálló „nassolnivaló” is lehet belőle a nagy melegben.

Kovászos uborka a konyhában
A konyhában is elkészíthető a kovászos uborka
Fotó: Viktorya Telminova /  Shutterstock 

Valójában erre van szükség a kovászos uborka erjedéséhez

A legtöbb kovászos uborkát készítő ember a szabadban erjeszti a leendő savanyúságot, egyszerűen azért, mert így látta a felmenőitől, vagy mert a csemege a nyári évszakkal, a forrósággal és persze a napsütéssel kapcsolódik össze a fejünkben. Pedig az uborka ilyen formájának létrehozásához egyáltalán nem szükséges közvetlen napfény, meleg viszont annál inkább. Ebből kifolyólag, ha kint tombol a kánikula és a konyhánkban is nyári hőmérséklet uralkodik, 3 nap alatt ebben a helyiségben is tökéletesre erjedhet a kovászolni való uborka. Egy dologgal azonban számolni kell: az egész konyhában kovászos uborka illat terjed majd.

Te tudod, hogy hogyan működik a kovászolás?

Valószínűleg minden roppanós kovászos uborka rajongónak van egy jól bevált receptje, amit a dédszüleitől, nagyszüleitől vagy szüleitől örökölt meg, netán továbbfejlesztette azt a személyes ízlése szerint. Hiszen mindenki másra esküszik: egyesek a kapor-fokhagyma-mustármag összetevők hármas szentségét tartják szem előtt, mások erős paprikával, színes borssal, korianderrel, akár olívabogyóval, tormával, babér- vagy szőlőlevéllel, gyöngyhagymával turbózzák fel a befőttesüveg tartalmát. További nélkülözhetetlen elem a kenyér, aminek tartalmaznia kell kovászt, ugyanis valójában ez a kovászolás motorja, azaz az erjedési folyamat beindítója. Mivel az élesztős kenyerek nem tartalmazzák az erjedést előidéző jó baktériumokat, a legfontosabb folyamat nem jön létre. A kovászos uborka leve ráadásul könnyen meg is penészedhet az élesztő miatt.

Számtalan összetevőt betehetünk az uborkák mellé
Fotó: Nemer-T /  Shutterstock 

Így készítsd el a négy fal között a savanyúságot

Az első és legfontosabb lépés, hogy alaposan mossuk meg az uborkákat, és dörzsöljük le róluk a tüskés részeket. Ezután vágjuk le a széleket, majd a klasszikus módszerrel irdaljuk be keresztirányban a zöldségeket kb. ¾-ig. Erre azért van szükség, hogy az uborka egyenletesen tudjon kovászolódni. A hozzáadni kívánt ízesítőket szintén pucoljuk és mossuk meg, majd egy tetszőleges méretű üveg alján helyezzük el a kaprot, fokhagymát és fűszereket, majd állítsuk bele szorosan az uborkákat. A kiegészítőkből a tetejére, illetve az üvegbe is szórhatunk még. Közben forraljunk fel sós vizet, amit langyosra hűlve öntsünk az edénybe addig, hogy az teljesen ellepje az uborkákat. A tetejére jöhet a kenyér, illetve a mozdítható fedés. Erre a legalkalmasabb egy egyszerű kistányér, ami engedi kifolyni a folyamatosan erjedő levet. A sós vízből érdemes félretenni, hogy pótolni tudjuk azt.

Levest készítenél a kovászos uborkából? Nem lehetetlen! Ebből a videóból mindent megtudhatsz a nem hétköznapi fogás előállításáról:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.