Napcsókolta és fűszeres, édes és sós, pikáns és bársonyos. Az aszalt paradicsom illatos olajban nem csak szemet gyönyörködtető, de az ízlelőbimbóidat is elvarázsolja.
Az aszalt paradicsom illatos olajban megtestesíti a mediterrán konyha különleges varázsát. A lassan szárított paradicsomszeletek amint összeérnek az olívaolajjal és friss fűszerekkel, minden falatban ott érzed a napsütötte nyár mennyei ízét. A bolti változatok meg sem közelítik a házi verzió karakteres ízvilágát, ráadásul otthon elkészítve pontosan olyanra hangolhatod, amilyet te szeretnél. Legyen szó salátáról, bruschettáról, focaccia-ról, pizzáról, vagy csak egy falat friss ropogós kenyérről – az aszalt paradicsom mindenhez tökéletesen passzol.
A mennyei aszalt paradicsom illatos olajban fantasztikus a grillezett húsokhoz is Fotó: Tserliukevich Sviatlana / Shutterstock
Mennyei aszalt paradicsom illatos olajban – ahogy az olaszok készítik
Az aszalt paradicsom illatos olajban háromféle módszerrel is elkészíthető: sütőben, napon vagy aszalógéppel. Ha egyszer kipróbálod, garantáltan minden évben újra és újra elkészíted majd, hogy minél tovább megőrizhesd a nyár zamatos ízét.
Hozzávalók:
érett, húsos paradicsom (Lucullus vagy San Marzano)
Mosd meg a paradicsomokat, töröld szárazra papírtörlővel, majd vágd félbe vagy negyedekbe a méretüktől függően.
Tedd egy sűtőpapírral bélelt tepsire a paradicsomokat a vágott felükkel felfelé, úgy, hogy ne érjenek össze, majd enyhén sózd meg.
Sütőben szárítás:
Előmelegített sütőben 120°C-on, légkeveréses fokozaton 3-4 órán keresztül szárítsd.
Résnyire nyitva hagyhatod a sütő ajtaját, hogy a nedvesség távozni tudjon. Ehhez egy fakanállal támaszd ki az ajtót.
Akkor jó, ha a paradicsom rugalmas, de nem túl nedves – inkább “bőrös” állagú.
Ha így néz ki, kiveheted a sütőből Fotó: Zsolyomi / Shutterstock
Napon szárítás a klasszikus olasz módszer:
Pakold a paradicsomokat rácsra vagy szúnyoghálóra, majd tedd napos, szellős helyen.
Lefedheted gézanyaggal a rovarok ellen.
3–5 nap alatt száradnak meg teljesen, de éjszakára vidd be a harmat miatt.
Hagyományos napon szárítás Fotó: hadasit / Shutterstock
Aszalógéppel:
Az aszaló tálcáira helyezd a paradicsomokat
55–65°C-on 8–12 órán keresztül aszald, a géptől és a paradicsom méretétől függően
Félidőben forgasd meg őket
Fűszerezés és eltevés:
A megszáradt paradicsomokat tedd sterilizált befőttesüvegekbe
Egy kis lábosban közepes lángon melegíts olívaolajat, dobáld bele a megpucolt, felszeletelt fokhagymát és pirítsd aranybarnára
Vedd le a tűzhelyről az olajat, és tedd bele az összes fűszernövényt
Ha kissé kihűlt az olaj, öntsd bele az üvegekbe, a szárított paradicsomra
Alaposan zárd le az üvegeket, majd tedd száraz, hűvös helyre, például a kamrába
Felbontás után hűtőben tartsd
A mennyei aszalt paradicsom illatos olajban még egy egyszerű szendvicset is különlegessé tesz Fotó: Igor Normann / Shutterstock
Bors tippek:
Ételekhez: Kiváló tésztákhoz, salátákhoz, pizzára, focaccia-hoz, grillezett húsokhoz, szendvicsekbe vagy sajttál mellé.
Eltarthatóság: Felbontás nélkül 6 hónapig is eláll hűvös, sötét helyen. Felbontás után 1–2 hétig tartható hűtőben.
Biztonságos tárolás: Mindig győződj meg róla, hogy az olaj teljesen ellepi a paradicsomokat, különben megromolhatnak.
Az olaj is kincs: A fűszeres olaj magában is fantasztikus salátaöntetként, tésztaételekre csorgatva vagy pirítósra csepegtetve, ezért, ha kifogy belőle az aszalt paradicsom, véletlenül se öntsd ki!
Ízesítés variáció: Próbáld meg chilivel, citromhéjjal vagy balzsamecettel kombinálni a fűszerezést, ha egyedi ízvilágra vágysz Ajándékötlet: Egy üveg házi készítésű aszalt paradicsom olívaolajban olyan, mint egy ehető képeslap Itáliából. Ajándéknak is tökéletes.
Ha szeretnél ötleteket kapni, milyen fantasztikus fogásokat készíthetsz az isteni finom szárított paradicsomodból, nézd meg a videót!
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.