Fantomszaglás: epilepsziás tünet, ha büdöset érez

Fantozmiának nevezzük azt a jelenséget, amikor olyan szagokat érzünk, amelyek nincsenek is jelen. Égett pirítós, égő gumi, füst és penész  szagát is érezzük, de vajon miért?

Fantozmiának nevezzük azt a jelenséget, amikor olyan szagokat érzünk, amelyek nincsenek is jelen. Égett pirítós, égő gumi, füst és penész  szagát is érezzük, de vajon miért?

Ahogy a hallásunk is megtréfálhat bennünket azzal, hogy olyan hangokat hallunk, amiket a körülöttünk lévők nem, a szaglásunk is tévútra vihet. A szaglászavarok nem csupán úgy jelennek meg, hogy bizonyos szagokat nem érzékelünk. A szaglási hallucináció során a legtöbben kellemetlen illatokat éreznek: égett pirítós, égő gumi, dohányfüst, rothadó vagy állott penész szagát, fém vagy vegyi anyagok elegyét.

A fantozmia viszonylag gyakori a szaglás zavarával összefüggő rendellenességek sorában, azoknak 10–20 százalékát is kiteszi. Ez az állapot általában magától is elmúlik, ám mivel komolyabb betegségek, például epilepszia, Parkinson-kór, skizo­frénia tünete is lehet, érdemes kivizsgáltatni, ha jelentkezik – figyelmeztet dr. Augusztinovicz Mónika fül-orr-gégész, a Fül-orr-gégeközpont orvosa.

A megváltozott, furcsa szagérzékelésnek fül-orr-gégészeti oka is lehet: például orrmelléküreg-gyulladás vagy orrpolip, de daganat is.

Több oka is lehet, ha indokolatlanul érzünk büdöset (képünk illusztráció) © iStock

A betegség érintheti egyik vagy egyszerre mindkét orrnyílást. Fontos különbség, mert a kiváltó okra is utalhat. Ha a központi idegrendszer betegsége okozza a szagláshallucinációt, akkor rendszerint állandóan, éjjel-nappal és mindkét orrnyílásban tapasztalható, ám ha fül-orr-gégészeti ok áll a háttérben, akkor általában a szag az egyik orrnyíláson át lélegezve erősebben, a másikon át lélegezve gyengébben vagy alig érezhető.

A kellemetlen szagok érzését egy másik betegség is okozhatja, az úgynevezett parozmia, más néven torzított szaglás. Ilyenkor a beteg akármilyen kellemes illatot is lélegez be, az számára egy kellemetlen szag lesz. Például egy csokor illatos friss virágról is hiheti azt, hogy vegyszerszagú.

A szaglászavarok kivizsgálását mindenképpen fül-orr-gégészre kell bízni – javasolja a doktor.

Készülj velünk az ünnepekre! Készítsd el a legjobb recepteket!

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors