Lehet-e bajunk a penészes hagymától? Mutatjuk

vöröshagyma
PUBLIKÁLÁS: 2025. március 30. 09:30
Sokak számára még mindig nem világos, mi a helyzet ezzel.

Sem a bolti, sem a saját termesztésű hagymát nem kíméli a feketedés. Gyakran kívülről nem is vehető észre, csak hámozáskor derül ki. De mi okozza ezt, és hogyan lehet ellene védekezni? A Fanny Magazin erre adja meg a válaszokat.

Ehető-e még a hagyma, ha már penészedik?

Már a földben is fertőzhet

A problémát a fekete penész okozza, amelyet az Aspergillus niger nevű kórokozó idéz elő. A fertőzés általában a hagyma felszedésekor vagy közvetlenül előtte következik be, majd a tárolás során egyre jobban szaporodik. 

Nem szereti mindegyik fajtát

A penész a hagyományos, sárga színű vöröshagymát kedveli, míg a lila, fehér és a fokhagyma kevésbé hajlamos rá. De ez nem jelenti azt, hogy ezeken nem jelenhet meg, főleg, ha az egészségeseket a beteg példányokkal együtt tároljuk.

Figyeljünk, mit veszünk

Már vásárlás közben érdemes alaposabban megvizsgálnunk a darabokat, különösen a nyaki részüket, és ha ezeken feketés port találunk, esetleg már puhák, akkor inkább ne vegyük meg.

Bánjunk vele óvatosan

Ügyeljünk arra, hogy a zöldség ne sérüljön meg vásárlás vagy szállítás közben, mert a sebek kedveznek a gombák gyors bejutásának. Ha mégis károsodna, jobb, ha elfogyasztjuk mielőbb.

Száraz, hűvös helyen

A gombák gyorsabban szaporodnak párás, meleg és rosszul szellőző helyen, ezért érdemes a hagymákat hűvös, száraz környezetben tárolni. Mivel a fertőzés levegő útján és közvetlen érintkezéssel terjed, fontos, hogy ezeket a többi zöldségtől elkülönítve tároljuk. 

Takarítsunk ki alaposan

Mivel a penészgombák könnyen megtapadnak a környezetükön is, először alaposan tisztítsuk ki a tárolóhelyet fertőtlenítő hatású tisztítószerrel, és csak utána helyezzük el a friss zöldséget. 

Esőben egyenesen tilos!

Ha saját magunk termesztenénk a hagymát, érdemes száraz, csapadékmentes időben felszedni a talajból, hogy csökkentsük a fertőzések kockázatát. Ezután fontos, hogy jól szellőző, száraz helyen szárítsuk 

Amikor még megehetjük

Egy enyhe fertőzés esetén a gomba csupán a hagyma száraz külső rétegeit érinti, és a héjrétegek között termeli spóráit. Ha a belső, puha leveleken nem látható a penész jele, az érintett részek eltávolítása után a zöldség még fogyasztható. Felhasználás előtt öblítsük le! 

Ezt már dobjuk a szemetesbe

Ha a hagyma erősen penészes és megpuhult, fogyasztása már nem biztonságos. Ilyenkor más mikrobák is megtelepedhettek rajta a fekete penésszel együtt, melyek súlyos méreganyagokat termelhetnek. 

Rosszabbodnak az asztmás tünetek

A különböző penészgombákra allergiások lehetünk, és különösen figyelnünk kell, ha asztmásak vagyunk, mivel ezek súlyosbíthatják a tüneteket. Kerüljük a penészes példányokat, mert a gomba spórája allergiás reakciót válthat ki a légutakban, amely gyulladást és légzési nehézséget okozhat. 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.