Az egészséges táplálkozás alapja a természetes, feldolgozatlan ételek fogyasztása, mégis sokan inkább főzve vagy sütve esznek mindent. Pedig a nyers ételek rengeteg vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaznak, amelyek segítenek megőrizni az egészségünket. Ha nem is váltasz teljesen nyers étrendre, érdemes odafigyelni arra, mit eszel hőkezelés nélkül – írja a Mindmegette.
Brokkoli
Sokakat már a főtt brokkoli gondolatával is ki lehet üldözni a világból. Ha nem szereted főve, kóstold meg nyersen! A brokkoli ugyanis az egyik azok közül a zöldségek közül, amelyeket jobb nyersen fogyasztani. Nagy mennyiségben tartalmaz olyan vegyületeket, amelyek segítenek megelőzni a daganatos betegségeket, szívbetegségeket, a szervezetben kialakuló gyulladásokat és a depressziót. Ezeket a szervezet gyorsabban hasznosítja, ha a brokkoli nyers.
Hagyma
A hagymában nagy mennyiségben található kvercetin flavonoid, és ennek köszönheti egészségvédő hatását. Ha nyersen fogyasztod, maximalizálod például a rákellenes hatását, hiszen a főzés csökkenti a hagymában található fitokemikáliák jótékony hatásait. A hagyma az allium zöldségfélék családjába tartozik, ami azt jelenti, hogy olyan vérlemezke-gátló szereket tartalmaz, amelyek megelőzhetik a szív- és érrendszeri betegségeket.
Fokhagyma
A nyers fokhagyma ugyanúgy, mint a hagyma védi a szív- és érrendszert. Már 20 perc melegítés hatására megszűnik antibakteriális hatása és mindössze egy percnyi mikrózás tönkreteszi a rákellenes hatását.
Áfonya
Az áfonya több antioxidánst tartalmaz, mint bármely más gyümölcs, nagyrészt a nagy mennyiségű polifenolnak köszönhetően. Ha nyersen eszed az áfonyát, minden egészségügyi előnyét élvezheted, ám a sütés vagy a főzés jelentősen csökkenti a polifenolok szintjét, így jótékony hatásait is.
Piros kaliforniai paprika
A sült paprika gyorsan és egyszerűen elkészíthető, így szinte minden étkezéshez jó. Ennek ellenére jobb, ha nyersen fogyasztod, mert nagyszerű C-vitamin forrás, és a magas hőmérséklet jelentősen csökkenti a C-vitamin tartalmát.
Kelkáposzta
A kelkáposztában található nagy mennyiségű C-vitamin erősíti az immunrendszert, mivel hozzájárul a káros szabad gyökök megfékezéséhez. Ezen kívül hidratál, antioxidánsokkal látja el a szervezetet, és serkenti az anyagcserét. Gazdag aminosavakban, melyek a gyulladások ellen hatékonyak, segít a méregtelenítésben. Mindezek a jótékony tulajdonságok azonban csak nyersen érvényesülnek.
Cékla
A cékla nagy mennyiségű rostot, folátot (a B9-vitamin egyik formája), C-vitamint és mangánt tartalmaz – nyersen. A főtt cékla folsavtartalmának, valamint egyéb vitaminjainak és ásványi anyagainak 25 százalékát elveszíti. Dobd fel a salátádat reszelt nyers céklával, vagy készíts almás-céklás salátát. Köretként, de tízóraira, uzsonnára is fogyaszthatod.
Ananász
A grillezett ananász egzotikus kiegészítője lehet bármely sült húsnak, de jótékony hatásait így nem élvezheted. A friss ananászlé hatékonyabban csökkenti a gyulladást, amit kutatók a benne lévő bromelain enzimnek tulajdonítanak. (A bromelain gyulladáscsökkentő szer, hatása ugyanolyan, mint a nem szteroid gyulladáscsökkentő szereké, ráadásul kevesebb mellékhatást tapasztaltak fogyasztásuk után.)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.