Az almás pite bizony mindannyiunk klasszikus kedvence. Ha látogatást teszünk valamelyik rokonunknál, és a vendégváró falatok között megpillantjuk az almáspitét, akkor szinte biztos, hogy nem fogunk tudni ellenállni neki. Az omlós tészta, a fahéjak töltelék olyan ízeket hoznak létre, amelyek bárkit megörvendeztetnek. A Mindmegette azonban most mutatott egy receptet, amellyel nem várt ízeket hozhatunk ki a klasszikus süteményből.
Mutatjuk a rendhagyó almás pite receptjét
Hozzávalók
A tésztához:
25 dkg vaj
30 dkg liszt
csipet só
6 evőkanál víz
A töltelékhez:
70 dkg alma
1 db citrom
kevés vaj
25 dkg barna cukor
fahéj
szegfűszeg
vaníliás cukor
A sós karamellhez:
20 dkg barna cukor
10 dkg vaj
3 dl főzőtejszín
nagy csipet só
Elkészítés
A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
Az almákat megpucoljuk, kimagozzuk és kockára vágjuk. Felhasználásig citromos vízbe dobjuk.
A lisztet a sóval együtt tálba helyezzük, fél citrom héját belereszeljük. A felkockázott jéghideg vajat gyors mozdulatokkal eldolgozzuk a lisztben. 6 evőkanál hideg vizet teszünk bele és gyorsan összedolgozzuk. Egy kisebb és egy nagyobb részre osztjuk. A kész tésztát lefóliázzuk és 20 percre a hűtőbe tesszük pihenni.
Addig deszkát lisztezünk, a piteformát kikenjük vajjal és hűtőbe tesszük.
Egy tapadásmentes serpenyőben barna cukorból karamellt készítünk. Erre rászórjuk a megpucolt és felkockázott almát és egy diónyi darab vajat. Fahéjjal, szegfűszeggel és vaníliával ízesítjük. 3-4 percig nagy lángon rotyogtatjuk, majd félretesszük hűlni.
A tésztákat kivesszük a hűtőből, és kinyújtjuk. A nagyobbik darabot a piteforma aljába helyezzük és a széleit levágjuk. Beletöltjük az előkészített almás tölteléket és a másik kinyújtott tésztával lefedjük. A felső tésztát megszurkáljuk és meghintjük barna cukorral.
A 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig, majd 180 fokon további 45 percig sütjük.
A sós karamellhez a barna cukorból karamellt készítünk. A karamellhez vajat és tejszínt adunk, gyors mozdulatokkal elkeverjük. Ne ijedjünk meg habzik és gőzölög. Lassú tűzön folyamatosan kevergetve melegítjük, míg szép selymes állagot kap. Egy nagy csipet sót dobunk bele.
A langyos almás pitét a sós karamell öntettel és egy gombóc vanília fagyival tálaljuk.
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.