Egészség

Lelki oka is lehet a hajhullásnak? A szakértő válaszol

KL

Létrehozva: 2024.05.14.

A szakember elárulta, hogy mikor fordulj orvoshoz.

Mindannyiunknak minden nap hullik a haja. Ugyanakkor nem kell pánikba esnünk, ha néhány szálat elveszítünk zuhanyozás vagy hajmosás közben, és normális, ha egy adott napon akár 100 hajszálat is elveszítünk.

orvos, doktor, sztetoszkóp, betegség, egészség
Ha ezt tapasztalod fordulj orvoshoz! Fotó: Pexels

De ha a szokásosnál több hajszálad hullik ki, akkor a szakértők szerint ez a tested egy másik területén lévő "belső zavar" jele lehet

Phillip Kingsley trichológus tanácsadója, Anabel Kingsley elmagyarázta, hogy a haj „nem létfontosságú szövet”, ami azt jelenti, hogy szükségletei „utolsó prioritást élveznek” a szervezetedben. Ha tehát máshol valami baj van, a tested mindent megtesz, hogy először azt a problémát orvosolja, így a hajunk nem kapja meg a szükséges tápanyagokat és figyelmet.

Tehát, mit jelent, ha csomókban hullik ki a hajad? A túlzott hajhullást „telogén effluviumnak” nevezik, és Anabel szerint ennek többféle oka is lehet. Leggyakrabban azonban az állapotot valamilyen vitaminhiány okozza.

A telogén effluvium leggyakoribb okai a vas-, B12-vitamin- és D-vitamin-hiány, pajzsmirigy-rendellenességek, beleértve a hypothyreosis-t és a pajzsmirigy-túlműködést, valamint a gyors fogyást

- fejtette ki a szakember, aki hozzátette, hogy a hajhullás hátterében, a helytelen táplálkozás – az étkezések kihagyásával vagy az élelmiszercsoportok korlátozásával – a stressz, a magas láz, az általános érzéstelenítéssel végzett műtét, bizonyos gyógyszerek, sőt a fogamzásgátló tabletta szedésének megkezdése vagy abbahagyása is állhat.

A hajhullás okának feltárása létfontosságú, és Anabel szerint "az alapos vérvizsgálat elengedhetetlen", hogy megtalálják a legjobb módszereket mind az alapbetegség, mind az ebből eredő hajhullás kezelésére. Ha pedig három hónapnál tovább tartó hajhullást észlelsz, vagy ha megszűnik, de újrakezdődik, akkor érdemes szakemberhez fordulni - írja a Mirror.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek