Ha te is így eszed a kenyeret reggelire, súlyos beteg lehetsz!

pirítós
PUBLIKÁLÁS: 2023. november 13. 08:30
Az egyik legnépszerűbb reggel növelheti a rák kialakulásának kockázatát.

Rengetegen esznek pirítóst reggelire, pedig a kenyér ilyen formában történő fogyasztása óriási egészségügyi kockázatot jelenthet - írja a life.hu. A bedfordi és addenbrooke-i kórház onkológus tanácsadója elárulta, a pirítós – amellett, hogy nincs jó íze – növelheti a rák kialakulásának kockázatát.

Rengetegen esznek pirítóst reggelire, pedig a kenyér ilyen formában történő fogyasztása óriási egészségügyi kockázatot jelenthet Fotó: Pexels

Ennek az az oka, hogy a keményítőtartalmú vagy cukros ételek (például kenyér) magas hőmérsékleten történő grillezése vagy sütése akrilamidoknak nevezett mérgező vegyületeket termel, amelyek károsíthatják a DNS-t, és idővel nagy terhelést jelenthetnek az immunrendszernek. A hüvelykujjszabály szerint minél sötétebb barnák, annál több akrilamidot tartalmaznak

 - fogalmazott Robert Thomas professzor.

Sőt, lekvárt is mérsékelten kellene fogyasztanunk, mert a cukor közvetlenül összefügg a rák kockázatának növekedésével. A professzor azt javasolja, hogy inkább avokádót kenjünk a kenyérre, ami tele van egészséges zsírokkal és laktatóbb is. 

Robert Thomas arra is felhívta a figyelmet, hogy minden este mossunk fogat. Világszerte ugyanis több mint 60 tanulmány kapcsolta össze a rossz foghigiéniát a száj- és torokrákkal - írja a Mirror.

 

 

 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.