Ma, szeptember 29-én van az élelmiszer-pazarlás elleni világnap. Ezen napon az ENSZ arra akarja felhívni a figyelmet, milyen hatalmas ételmennyiség landol a kukánkban. Általában egy felnőtt ember évente nagyjából a testsúlyával megegyező mennyiségű ételt dob ki, ami nagyjából 60 ezer forintnak felel meg. De hogy még drasztikusabban legyünk: évente 1,8 millió tonna étel kerül országosan a szemétbe. És akkor még hol a világ többi része?
De hogyan lehet spórolni az étellel, odafigyelni arra, hogy minél kevesebb legyen a hulladék? Íme pár tipp:
És miket dobunk ki általában a legtöbbször: száraz péktermék, fonnyadt zöldség és gyümölcs. sokan még az ehető élelmiszereket is kidobják, mert félreértelmezik a csomagoláson feltüntetett dátumokat – írja a Ripost. A fogyaszthatósági idő és a minőségmegérzési idő nem ugyanaz. Előbbi egy szalámi esetében például azt jelenti, hogy a lejárat után az élelmiszer nem biztonságos, míg utóbbi teljesen mást jelent. Az olajokat, lekvárokat, rizst és száraz tésztát megfelelő tárolás mellett például nyugodtan el lehet készíteni a minőségmegőrzési idő lejárta után is. A feltüntetett dátum ott csak annyit jelent: eddig garantálja a gyártó a minőséget. A pazarlás egy kis odafigyeléssel tehát visszaszorítható, és a tudatosság pénzben, forintban mérhető!
Te mihez kezdenél az extra pénzzel?
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.