Elmélet

A neves elméleti fizikus elárulta, mi vár ránk a halál után

N.T.

Létrehozva: 2023.09.04.

Már az ősidők óta foglalkoztatja az embereket, hogy mi történik az elménkkel és a testünkkel a halálod után? Erre válaszolt most az elismert elméleti fizikus.

Az amerikai tudós szerint, nos egyáltalán nem sok. Egy nemrég újra felbukkant 2012-es videón Sean Carroll elméleti fizikus tartott előadást a témában. Az akadémikus, aki a Santa Fe Intézet külsős professzora és a Johns Hopkins Egyetem természetfilozófia professzora azt mondta: „A mindennapi élet alapjául szolgáló fizikai törvények teljesen érthetőek”.

halál, haldokló, haldoklás, kórház, halálos ágy, Shutterstock 728924656
Az elméleti fizikus nem finomkodott a halál utáni életről / Fotó: sfam_photo / Shutterstock

Éppen ezért, amint megszűnünk fizikai lényként létezni – magyarázta Carroll –, nincs anyagi megértés arra vonatkozóan, hogyan élhetnénk tovább a világunkban.

Ez azért van, mert nincsenek olyan részecskék és erők, amelyek az agyadban lévő információt a halálod után eltárolhatnák. Nincs mód arra, hogy az a tudás, hogy ki vagy a halálod előtt, megmaradjon, miután az életedet meghatározó kémiai reakció véget ér.

– mondta a The Amazing Meeting (TAM) 2012-es nevadai rendezvényén. Carroll azzal folytatta:

„És itt most tényleg valami extra anyagi szellemről beszélek, amely valahogyan te lennél még azután is, hogy a tested megszűnt létezni, ez nem egyeztethető össze a fizika általunk ismert törvényeivel.”

A tudós szerint éppen ezért nincs is szükség ennek a mélyebb tanulmányozására, mivel ez természeténél fogva összeegyeztethetetlen azzal az elméletünkkel, hogyan történik az élet fizikai szinten. Már a feltevés is sérti a fizika törvényeit.

Tovább magyarázva azt mondta:

„Ami te vagy, az atomok gyűjteménye, amelyek engedelmeskednek a természet törvényeinek: »Te nem egy fizikai húsos zsák vagy, amelyet egy kis szellemi energiafolt hajt, mint egy focista anyuka a terepjárót…«. Elektronok, protonok és neutronok vannak, amelyek az elektromágnesesség, a nukleáris erő és a gravitáció révén kölcsönhatásba lépnek egymással. A fizika törvényei tehát megmondják, hogy ezek a dolgok mit csinálnak, nem szükséges semmi mást belevinni az egyenletbe.” 

Előadásában Carroll ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez nem vonja el az emberi törekvéseket attól, hogy jó, teljes és értelmes életet éljünk, de a válaszoknak, amelyeket keresünk, „összeegyeztethetőnek kell lenniük azzal, ahogy a valóság alapvető szinten működik”. 

Emellett azt is kiemelt, hogy a világról különböző módon lehet beszélni, és nem kell mindegyiknek pusztán leíró jellegűnek lennie fizikai kontextusban.

Amikor először találkozol valakivel, amikor első randira mész, és a párod azt mondja, mesélj magadról, nem sorolod fel a testedben lévő összes elektron, proton és neutron helyzetét és sebességét

– idézi a Daily Mail az elméleti fizikust.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek