Kár elpazarolni: 5 tipp, hogy mire használd a tészta főzővizét

tészta főzővíz
PUBLIKÁLÁS: 2023. június 19. 09:00
Csodákat lehet tenni a megmaradt főzővizzel, így nehogy kiöntsd.
K.C.

Az ember főzés közben sokszor bele sem gondol, hogy mi mindenre felhasználhatná a megmaradt melléktermékeket. Ilyen a tészta főzővize is, ami többszörösen is felhasználható.

főzés, konyha, tészta, tésztafőzés, spagetti, Shutterstock
Képünk illusztráció / Fotó: dibettadifino / Shutterstock

A Mindmegette gyűjtötte össze, mi mindenre lehet hasznosítani a tészta főzővizét, ahelyett, hogy egyszerűen csak beleöntenénk a mosogatóba. 

1. Viráglocsolás

A tésztáról leszűrt víz keményítőt és ásványi anyagokat tartalmaz, ami jótékony hatással van a növényekre. Természetesen előtte meg kell várni, hogy teljesen lehűljön, nehogy leforrázzuk kedvenc virágainkat. 

2. Szószok, pestók 

Egy kanál főzővíz csodát tud tenni a tésztaszószokkal, vagy a pestókkal. Elég csupán egy kanálnyit hozzákeverni és sokkal krémesebb lesz. 

3. Kelt tészta

A házi kenyér, vagy pizza készítésénél is fel lehet használni. Ha sima víz helyett főzővízet teszünk a gyúráshoz sokkal finomabb lesz a kelt tészta. 

4. Mosogatás

Talán meglepő, de nagyon jól lehet mosogatni a tészta főzővizével. A keményítő a vízben kioldódik és olyan, mint egy természetes mosószer, el lehet távolítani vele a szennyeződéseket.

5. Hajmosás

Talán ez a legfurcsább felhasználási módja a tészta főzővizének. Pedig a sós, keményítős víz tökéletes a haj regenerálására. Ha száraz, töredezett a hajad, akkor először öblítsd át a tészta főzővízével, és csak azután mosd meg samponnal.

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.