Recept

Ha nyári sütögetős menünk után nem nyalja meg mind a tíz ujját, akkor nem is szeret enni!

Létrehozva: 2022.06.12.

Módosítva: 2022.06.13.

Nincs is jobb nyáron a szabadban főzésnél, amiben az egész család segédkezhet. Csak arra figyeljünk, hogy amíg hűlnek, nehogy ellepjék a fogásokat a rovarok.

Leves

Gulyásleves bográcsban

Elkészítési idő: 195 perc

Nehézségi fok: 2

Hozzávalók (4 személyre): 60 dkg marhanyak * 30 dkg vöröshagyma * 2 sárgarépa * 1 fehérrépa * 1/2 zeller * 40 dkg krumpli * 3 ek fűszerpaprika * 1/2 ek csípős fűszerpaprika * só, bors * őrölt* kömény * 1 paradicsom * 1 paprika * 5 gerezd fokhagyma * 2 ek zsír * 2.5 l víz 
A csipetkéhez: 1 tojás * 8 dkg liszt

gulyásleves, leves
Gulyásleves  Fotó: Shutterstock

Elkészítés: A marhát megtisztítjuk és felkockázzuk, a hagymát és a fokhagymát megpucoljuk és felaprítjuk, a burgonyát, sárgarépát, fehérrépát és zellert megpucoljuk és feldaraboljuk, a paprikát és paradicsomot apró kockákra vágjuk. Zsíron üvegesre pirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a húst és fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, köményezzük, fűszerpaprikázzuk, hozzáadjuk a paprikát és paradicsomot is, majd erős tűzön szakaszosan pároljuk, folyamatosan kavargatva, vízzel öntögetve, ameddig meg nem puhul a hús. Ameddig párolódik a hús, addig a csipetkéhez mindent összegyúrunk és konyharuhára csipkedjük a tésztát. Ha a hús puha, akkor hozzáadjuk a gyökérzöldségeket és a maradék vízzel felöntjük, sózzuk. Amikor megpuhultak a zöldségek, akkor a csipetkét és a fokhagymát hozzáadjuk, majd 10 perc alatt készre főzzük.

Főétel

Legendás BBQ-oldalas

Elkészítési idő: 120 perc

Nehézségi fok: 4

Hozzávalók (4 személyre): 1 egész oldalas * 2 ek olaj * 1 fej vöröshagyma * 4 gerezd fokhagyma * 1 ek mustár * 4 ek barnacukor * 1 dl sör * 2 ek worcestershire szósz * chilipor * 1/2 ek sima ecet * 1/2 liter ketchup * bors

BBQ oldalas, barbecue oldalas, grill, grillezés
BBQ-oldalas  Fotó: Shutterstock

Elkészítés: Olajon a kockázott hagymát és a kinyomott fokhagymát megüvegesítjük. Hozzáadjuk a barnacukrot, a mustárt. Amikor a cukor elolvadt (kb. 2–3 perc), beleöntjük a ketchupot a worcestershire szószt, az ecetet, és hozzáadjuk a fűszereket. Elkeverjük, és legalább 1 órán keresztül lassú tűzön főzzük. A jó BBQ szósz enyhén csípős, édes és savanykás is egyben.
Az oldalasról le kell kaparni a zsíros részeket, csak a sovány darabja kell a csonttal. A jókora darabot a csont közti hús mentén feldarabolhatjuk, majd fűszeres lében (hagyma, só, egész bors), lassú tűzön addig főzzük, amíg éppen csak nem foszlik le magától a csontról. Amikor kész, a szószba mártjuk, és a forró grillen megsütjük. Sült krumplival és salátával tálaljuk.

Desszert

Vaníliakrémes, málnás kosárkák

Elkészítési idő: 45perc

Nehézségi fok: 3

Hozzávalók (4 személyre): 25 dkg finomliszt * 8 dkg porcukor * 1 tojás * 18 dkg puha vaj * 1 csipet reszelt citromhéj
A töltelékhez: 1 vaníliarúd * 3 dl tej * 7 dkg vaníliaízű pudingpor * 7 dkg kristálycukor * 25 dkg puha vaj * 1/2 dl tojáslikőr * 30 dkg málna

desszert, édesség, vaníliakrémes málnás kosárka
Vaníliakrémes-málnás kosárkák  Fotó: Shutterstock

Elkészítés: A lisztet és a porcukrot munkalapra szitáljuk. A közepet bemélyesztjük, belemorzsoljuk a vajat, beleütjük a tojást, és rászórjuk a reszelt citromhéjat, majd jól összedolgozzuk. Hideg helyen pihentetjük kb. 1,5 órát, majd 12 részre osztjuk, és kosárka alakú sütőformákba nyomkodjuk. Sütőlapra tesszük, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt aranyszínűre sütjük a tésztát. Ha kihűlt, óvatosan kiborítjuk a formából.

A vaníliarudat hosszában bevágjuk, a belsejét kikaparjuk. Egy kevés hideg tejben simára keverjük a pudingport. A maradék tejet megmelegítjük, és állandó keverés mellett hozzáöntjük a tejben elkevert pudingport. Hozzáadjuk a cukrot és a vaníliamagot, és sűrű péppé főzzük. A megtisztított málnát megmossuk, lecsöpögtetjük. A vajat és a kihűlt pudingot habosra verjük. A krémet a tojáslikőrrel ízesítjük, majd megtöltjük a kosárkákat, a tetejüket málnaszemekkel díszítjük. 

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27550_resized.jpg?avcount=1714350012
origo.hu

Megkóstolta a macskaürülékből készült kávét Jákob Zoltán - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27543_resized.jpg?avcount=1714350012
origo.hu

Drámai bejelentés: már III. Károly király temetésére készülnek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17168723_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Az unokatestvérem nem hívott meg az esküvőjére - bosszúból 700 ezer forintot számláztam ki neki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165736_auto_resized.png
hirtv.hu

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163279_auto_resized.jpg
ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171519_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Menczer Tamás: elsőként nyilvántartásba vette a Fidesz-KDNP EP-listáját a választási iroda + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27542_resized.jpg?avcount=1714350012
origo.hu

Fürdőruhában mutatta meg magát Iszak Eszter - kép

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17170935_auto_resized.jpg
travelo.hu

Megtalálták az okot, hogy miért haltak ki a maják! Vajon mi biztonságban vagyunk?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714350012
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714350012
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/cO12OnBd0hpeGuF8hW4Pyy1pXUgIXbW2TGQu9c9yjnM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU0ZDJmNjlkMWNlZTQ3YjNhMjc3YzUwMzcyNGYyYWI3.webp
Ezo

4 csillagjegy, aki úgy töri össze a szíved, hogy észre sem veszi