Egészség

10 kérdés amit fel kell tenned magadnak, hogy megtudd, érint-e a kiégés

Bors

Létrehozva: 2022.06.16.

Fontos időben észrevenni a jeleket: a burnout nem úri huncutság.

Forrás: Pixabay

Minden eddiginél jobban terjed a dolgozók körében a kiégés, ami bár nem olyan konkrét fenyegetés, mint egy világjárvány, de bárhol és bármikor bekövetkezhet. Ráadásul a hiedelmekkel ellentétben a burnout szindróma nem egyfajta úri hóbort, hanem bárkit érinthet. Emellett nem egy átmeneti probléma, ami kipihenhető lenne, hanem a maga teljességével az élet minden szövetében jelen van: fizikai, mentális és érzelmi kimerülés egyaránt, ami rontja az életminőséget, de konkrét egészségügyi kockázattal is jár.

10 kérdés ami kiégésre utal

A munkahelyi kiégés idővel súlyosan károsítja az egészséget, így fontos a jelek mielőbbi felismerése. A Mayo Clinic szerint ebben segíthet, ha az ember időről időre feltesz magának pár kérdést. Amennyiben a következők bármelyikére igennel válaszolsz, érdemes átgondolnod a helyzetedet, illetve segítségért folyamodnod, ha szükséges.

  1. Cinikus vagy kritikus lettél a munkahelyeden?
  2. Erőt kell venned magadon, hogy bemenj dolgozni, és nehezen állsz hozzá a feladataidhoz?
  3. Ingerlékeny, türelmetlen vagy a munkatársakkal, ügyfelekkel?
  4. Nincs elég energiád, hogy produktív légy?
  5. Nehezedre esik a koncentráció?
  6. Nem töltenek el elégedettséggel az elért eredményeid?
  7. Kiábrándultnak érzed magad a munkáddal kapcsolatban?
  8. Evéshez, alkoholhoz vagy más szerekhez kell folyamodnod, hogy jobban érezd magad, vagy kikapcsold az érzéseid?
  9. Megváltoztak az alvási szokásaid?
  10. Gyötörnek látszólag ok nélküli fizikai panaszok, fejfájás, gyomor- és bélproblémák?

A burnout, vagyis a kiégésszindróma egy orvosi szakkifejezés, amely egy sokrétű tünetegyüttest jelöl, amit 2019-ben a WHO is felvett a betegségeket és rendellenességeket jegyző listájára (International Classification of Diseases). A szervezet kifejezetten a munkahelyi kiégéssel foglalkozott, ami véleményük szerint a nem megfelelően kezelt, krónikus munkahelyi stressz következménye. Három fő jellemzőjét határozták meg, ezek a kimerültség, a fokozott mentális távolságtartás a munkától és a munkával kapcsolatos negatív attitűd, valamint a csökkent szakmai hatékonyság.

kiégés
burnout
Egyre gyakoribb betegség  Fotó: Pixabay

A kiégés lehetséges okai

A kiégés egy folyamat, nem egyik pillanatról a másikra következik be, az érintettek eleinte időt és energiát nem sajnálva, nagy lelkesedéssel vetik bele magukat a feladataikba, innen jutnak el az apátiáig. Az okok változatosak lehetnek, a monoton vagy épp kaotikus, kiszámíthatatlan feladatok, a nem tisztázott követelmények, a munka és magánélet egyensúlyának felborulása, a pénzkereső foglalkozással töltött idő drasztikus növekedése a családdal, barátokkal, pihenéssel, hobbikkal töltött idő rovására, a kollégákkal, főnökökkel való rossz kapcsolat mind hozzájárulhatnak a kiégés kialakulásához.

A burnout, ha kezeletlen marad

A megoldáskeresés, segítségkérés azért is rendkívül fontos, mert idővel a probléma magas vérnyomás, szív- és cukorbetegség, álmatlanság, krónikus kimerültség, alkoholizmus és szerfüggőség kialakulásához vezethet. Azon túl, hogy a közvetlen környezetedet beavatod a problémába, mentálhigiénés szakemberhez is érdemes fordulnod. Hosszú távon pedig tudatosan kell törekedni a munka és a magánélet egyensúlyának helyreállítására, valamint a hatékony stresszkezelési módszerek elsajátítására.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek