Csokor

Ez a titka, hogy sokáig szép legyen a vágott virág

Bors

Létrehozva: 2022.05.29.

Nincs is szebb a friss vágott virágnál az ebédlőasztal közepén, de mit tehetünk, hogy ne kókadozzon, és sokáig friss maradjon? Eláruljuk, mit tegyél például a vizükbe, hogy tovább frissek maradjanak.

Forrás: Pixabay

Sokan szeretik a friss vágott virágot: a mezőn szedett csokornak, de a piacon vásárolt szálaknak is megvan a maga szépsége, gyönyörű éke lehet a nappalinak vagy az ebédlőasztalnak. Ám a friss virág sorsa onnan kezdve, hogy leszedtük, máris meg van pecsételve, akkor is el fog hervadni, ha nem akarjuk. De vannak azért kisebb praktikák, hogy tovább maradjanak frissek a csokrok.

Melyik virág a legtartósabb?

A virágok tartóssága igen különböző. A friss orchideaszálak két-három-négy hétig díszítik az otthonokat, de igen tartós a flamingóvirág, a liliom és az üvegházi, nemes szegfű is. A rózsák vázában töltött idejét is meg lehet nyújtani, ehhez a vizüket naponta cserélni kell, sőt, limonádéval ajánlott feltölteni a vázájukat. A tulipánok igen gyorsan fonnyadnak és meggörbülnek. Ezt azzal akadályozhatjuk meg, hogy a váza vizében egy kevés keményítőt oldunk fel. A lankadó gerberák pedig a hideg víz hatására egyenesednek ki. A réten, mezőn, erdőben gyűjtött vadvirágcsokrok igen gyorsan hervadnak, a pipacs például már addigra szirmát veszti, mire hazaérünk vele. Az erika és a hangarózsa azonban jól mutat nyers burgonyába beleszúrva.

Langyos vizet és citromlevet a friss virágnak

A levágott virág már nem él, de csökkent mértékben lélegzik és ez által nedvességet fogyaszt, tehát szüksége van minden nap friss vízre. A csapvíz általában alkalmas erre a célra, de ahol nagy a mésztartalma, ott ajánlatos felforralni és langyosra lehűtve önteni a vázába. Fontos, hogy a virágszálak mindig langyos vízben álljanak – ajánlja Bálint gazda. A váza vizébe sokféle anyagot javasolnak, sőt a virágüzletekben is vásárolható tartósító szer, de legjobban egy kevés kristálycukor és néhány csepp citromlé fejti ki a hatást.

Hogy vágjuk a friss virág szárát?

Mielőtt azonban a vázába kerülnének, a virágszálak tövét éles késsel, ferdén le kell vágni, de a zöld héjat nem szabad lekaparni. Ha ajándékba szándékozunk vinni a virágot, akkor átmenetileg engedjünk egy gyertyacseppet a sebfelületre. Az alsó leveleket csípjük, vagy vágjuk le, mert ezek a vízben igen gyorsan rothadni kezdenek.

vágott virág
Tartósabb lesz a vágott virág, ha megfelelő vázába kerül  Fotó: Pixabay

Tartósítás megfelelő vázában

Az sem mindegy, milyen vázába kerülnek a szálak. Nemcsak az a lényeges, hogy a virágszárak hosszúságához illő legyen a magassága, hanem az is, hogy a szája szélessége éppen megfelelő legyen. Ha a szálak mennyiségéhez képest a váza szája szűk, az akadályozza a növény vízfelvételét, ráadásul a szálak felülete megsérülhet, ami ugyancsak megrövidíti azok életét. A túl széles száj sem előnyös, mert az nem tartja megfelelően a szálakat, azok elhajolhatnak, megtörhetnek. Az az ideális, ha a virágcsokor átmérője kényelmesen kitölti a váza száját. Fontos gondoskodni arról, hogy a váza közelében ne legyen gyümölcsös vagy zöldséges kosár, amelyben alma, banán vagy paradicsom van. Ezek ugyanis sok etilént párologtatnak ki, aminek hatására hamarabb hervadnak a virágok - írja a femina.hu.

Teendő a megkötött csokorral

Az ajándékba kapott csokrot rendszerint szakképzett virágkötő alkotta, ezért ezt úgy helyezzük a vázába, ahogyan érkezett, a laikus kézéből kikerülő csokrot azonban ajánlatos fellazítani, hogy minden virágszál a vízbe érjen. Arra ügyeljünk, hogy a virágszálak töve ne érjen a váza fenekéhez. Ha pedig mi visszük, esetleg nagyobb távolságra a vágott virágot, csavarjunk a tövükre vizes kendőt és ügyeljünk, hogy a csupán egy szál papírba burkolt virág télen ne fagyjon meg. Az autó csomagtartója fagyos időben nem alkalmas virágszállításra. Ha például az esküvői csokrot hajlakkal szórjuk meg, akkor hónapokig szerezhet örömet az ifjú párnak.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089155_auto_resized.png
origo.hu

Itt van Oroszország váratlan katonai lépése

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26464_resized.jpg?avcount=1711709114
origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090709_auto_resized.jpg
borsonline.hu

4 csillagjegy, akinek nagy felismeréseket hoz az élet még a napfogyatkozás előtt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17085484_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Újabb megdöbbentő poszttal jelentkezett Varga Judit Magyar Péterről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089984_auto_resized.jpg
ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26465_resized.jpg?avcount=1711709114
origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17075366_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17082722_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Remegő hanggal jelentkezett be Ördög Nóra: támadás történt az Ázsia Expressz szállodájában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711709114
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17076634_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Emlékszel még ezekre az ikonikus magyar színészekre? Teszteld velünk!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088312_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/JmHfTibHr1n8GMOthOqKbLlYRwMklrpXPyMmnp3NQaQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYyZjk5NmE0ZWQ2YzRmMGViYjQwMmM3N2Y3ZTllMmIz.jpg
Ezo

Hétfőn érkezik a telihold, ez a négy csillagjegy már ma érezheti a hatását

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/nYMsw4zKCvYAZ6pQY_UmjgNi8htapMVwcLVH1IQzkbA/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2E4NTk4MmYxNDU4YTRhMTJhOTVmMmVkY2FmNjg5NGEz.jpg
Ezo

Ősi tudás tárul fel: ezt árulja el rólad az atlantiszi horoszkóp